Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπεραμύνθηκε σήμερα των σχεδίων της για το Brexit, αλλά επεσήμανε ότι προτιμά την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία παρά να δεχθεί τον τεμαχισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μέι, η οποία έγινε δεκτή στο βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και υπό τους ήχους του “Dancing Queen” των ABBA, δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως θα πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ.
Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, όπως είπε.
«Η Βρετανία δεν φοβάται να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία εάν χρειαστεί», διεμήνυσε η Μέι. «Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για αυτό. Η αποχώρηση χωρίς μια συμφωνία, η εισαγωγή δασμών και δαπανηρών ελέγχων στα σύνορα, θα είναι ένα κακό αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ».
Παράλληλα, κάλεσε το Συντηρητικό Κόμμα της να συσπειρωθεί και ενωμένο να στηρίξει το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι, «εάν κρατήσουμε την ηρεμία και την αποφασιστικότητά μας», εκείνη μπορεί να κερδίσει μια συμφωνία που να εκπληρώνει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού.
Η Μέι προσπάθησε να συσπειρώσει τα μέλη και να αμβλύνει τις ανησυχίες τους ότι οι Συντηρητικοί αποπροσανατολίζονται ολοένα και πιο πολύ υπό το βάρος του Brexit, ζητώντας τους να κοιτάξουν σε ένα πιο λαμπερό μέλλον.
Η φετινή υποδοχή ήταν θερμή για την Μέι, της οποίας η εύθραυστη θέση δέχθηκε περαιτέρω πιέσεις αφού η ΕΕ απέρριψε μέρη του λεγόμενου σχεδίου του Τσέκερς και οι επικριτές επέτειναν τα αιτήματα προς το πρόσωπό της να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της για το Brexit, τη μεγαλύτερη εμπορική και πολιτική αλλαγή στη Βρετανία εδώ και πάνω από 40 χρόνια.
Ενώ απομένουν μόλις έξι μήνες πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η Μέι έχει μέχρι στιγμής αντέξει την καταιγίδα του Brexit, αγνοώντας την ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της, του Μπόρις Τζόνσον, που δεν προσπάθησε να κρύψει τις ηγετικές του φιλοδοξίες.
«Εάν κινηθούμε όλοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις επιδιώκοντας το δικό μας για το τέλειο Brexit, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε χωρίς καθόλου Brexit», δήλωσε σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, που παρουσίασαν τα δικά τους εναλλακτικά σχέδια για την αποχώρηση από την ΕΕ.
«Και υπάρχει ένας ακόμα λόγος που χρειάζεται να ενωθούμε. Μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων…Αυτό που προτείνουμε είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ. Αλλά εάν μείνουμε ενωμένοι και διατηρήσουμε την ηρεμία και την αποφασιστικότητά μας, ξέρω ότι μπορώ να πετύχω μια συμφωνία που να εκπληρώνει τις επιθυμίες της Βρετανίας».
Η Μέι προσπάθησε επίσης να διευρύνει την εσωτερική της ατζέντα, επιτιθέμενη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, λέγοντας ότι οι πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της επανεθνικοποίησης των ταχυδρομείων, των σιδηροδρόμων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, θα σημαίνουν αυξημένους φόρους και θα διώξουν τις επιχειρήσεις.
Διαφωνίες και πιέσεις για παραίτηση
Χαρακτηριστικό της πίεσης την οποία υφίσταται από κάποιους εντός του κόμματός της ήταν το γεγονός ότι περίπου μία ώρα πριν η Μέι πάρει τον λόγο, ο Συντηρητικός βουλευτής Τζέιμς Ντάντριτζ δήλωσε ότι υπέβαλε επιστολή στην λεγόμενη επιτροπή 1922 του κόμματος, καλώντας την πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Προκειμένου τέτοιου είδους επιστολές να οδηγήσουν σε μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης χρειάζεται να έχουν την υπογραφή 48 βουλευτών.
«Φαίνεται ότι τελικά υπάρχει ένα σχέδιο. Το σχέδιο αυτό είναι ο Μπόρις», έγραψε ο Ντάντριτζ στο Twitter μετά την ομιλία του Μπόρις Τζόνσον χθες.
«Πυρά» Μέι κατά του Μπόρις Τζόνσον
Επικρίνοντας τον Τζόνσον, η Μέι δήλωσε ότι η ίδια λαμβάνει αποφάσεις για το Brexit με βάση το «εθνικό συμφέρον», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι εναλλακτικές προτάσεις από τον πρώην υπουργό της για το Brexit θα διαλύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα εκφράστηκαν μια σειρά από διαφορετικές απόψεις», δήλωσε. «Ωστόσο, η δουλειά μου ως πρωθυπουργού είναι να κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον. Και αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, να τιμήσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος…και δεύτερον, να επιδιώξω μια καλή σχέση στο εμπόριο και την ασφάλεια με τους γείτονές μας μετά την αποχώρησή μας».
Χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής συμφωνία με την ΕΕ για το διαζύγιο ή τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, η τελευταία ημέρα του συνεδρίου σηματοδοτεί την έναρξη αυτού που κάποιοι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι θα είναι μια φρενήρης περίοδος δύο-τριών εβδομάδων διαβουλεύσεων σε διπλωματικό επίπεδο καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για να τερματίσουν τα 40 και πλέον χρόνια της σχέσης τους.
Η Μέι και η ομάδα της βρίσκονται αντιμέτωπες με εβδομάδες δύσκολων συζητήσεων με τις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία, αλλά η ίδια αντιμετωπίζει προκλήσεις και από το δικό της κόμμα και από τους κοινοβουλευτικούς της εταίρους, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP.
Η ηγέτις του DUP Αρλίν Φόστερ χρησιμοποίησε το συνέδριο για να καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της για το Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα δεχθεί ένα σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. «Η κόκκινη γραμμή είναι κατακόκκινη», δήλωσε στο BBC.
Στη ομιλία της, η Μέι επέμεινε στις προτάσεις, το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς, από το όνομα της εξοχικής πρωθυπουργικής κατοικίας όπου συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.
«Άρα, αυτή είναι η πρότασή μας. Να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων, των νόμων και των χρημάτων μας. Αυτό είναι καλό για τις θέσεις εργασίας, καλό για την Ένωση. Εκπληρώνει το δημοψήφισμα, μένει πιστό στον βρετανικό λαό», δήλωσε. «Είναι προς το εθνικό συμφέρον».
Η στερλίνα υποχώρησε πρόσκαιρα προς χαμηλό τριών εβδομάδων, αφού η Μέι υπεραμύνθηκε των σχεδίων της για το Brexit, αν και οι κινήσεις του βρετανικού νομίσματος ήταν περιορισμένες και οι αναλυτές δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλά νέα στοιχεία στην ομιλία της.