Το “ρολόι” του καφέ: Ανακαλύψτε την ιδανική στιγμή!

Κοινοποίηση:
kafes-tsai

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και τη μακροχρόνια ζωή. Ωστόσο, οι επιδράσεις του καφέ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ώρα που καταναλώνεται.

 

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal υποδεικνύει ότι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσει κανείς καφέ είναι το πρωί. Αυτή η σύσταση ισχύει ανεξάρτητα από την ποσότητα του καφέ που πίνεται ή άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του καφέ από τον οργανισμό.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τα πρότυπα κατανάλωσης καφέ και τις συνέπειές τους στην υγεία. Ο Lu Qi, πρόεδρος της HCA Regents και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Celia Scott Weatherhead του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της ώρας κατανάλωσης καφέ και των επιπτώσεών του στην υγεία.

Οι περισσότερες παλιότερες έρευνες που αναλύουν την κατανάλωση καφέ σε βάθος χρόνου έχουν διαπιστώσει ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου δύο, καρδιαγγειακών παθήσεων και αποφυγή του πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το αν παράγοντες όπως η γενετική, η ποσότητα που καταναλώνεται ή τα πρόσθετα γλυκαντικά επηρεάζουν ή όχι αυτά τα οφέλη ήταν ασυνεπή ή μερικές φορές αντιφατικά.

Μελετήθηκαν στοιχεία 40.725 ενηλίκων ηλικίας 18 και άνω. Η μελέτη υγείας και διατροφής διεξήχθη μεταξύ του 1999 και του 2018.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι συμμετέχοντες έδιναν και πληροφορίες σχετικά με το τι έτρωγαν την προηγούμενη μέρα.

 

Συμπεριλήφθηκαν τόσο ο καφές με καφεΐνη όσο και ο καφές χωρίς καφεΐνη. Oρίστηκαν επίσης τρεις κατηγορίες όσον αφορά τον χρόνο κατανάλωσης: πρωί (από τις 04:00 έως τις 11:59), απόγευμα (από τις 12:00 έως τις 16:59) και βράδυ (από τις 17:00 έως τις 03:59).

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο ιδανικές ώρες κατανάλωσης καφέ: το πρωί και όλη την ημέρα.

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, σημειώθηκαν 4.295 θάνατοι για ποικίλους λόγους. Από αυτούς, οι 1.268 προκλήθηκαν από καρδιαγγειακά νοσήματα και οι 934 από καρκίνο.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καφέ, όσοι έπιναν είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο γενικότερου πρόωρου θανάτου και 31% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όσοι έπιναν συνήθως καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν καμία μείωση αυτού του κινδύνου.

Τα συμπεράσματα αυτά ίσχυαν ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως οι ώρες ύπνου, η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού, η εκπαίδευση, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η ποιότητα της διατροφής και οι συνθήκες υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Για όσους έπιναν μόνο το πρωί, η ποσότητα του καφέ δεν επηρέασε τα αποτελέσματα.

Η κατανάλωση καφέ το πρωί εξακολουθούσε να είναι καλύτερη από άλλες ώρες κατανάλωσης όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας.

 

Γιατί η ώρα κατανάλωσης είναι σημαντική

Ο γιατρός David Kao, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, τη θεωρεί «συναρπαστική» και μία από τις καλύτερες έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό εδώ και αρκετά χρόνια.

«Το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που κατηγοριοποιεί τα πρότυπα κατανάλωσης καφέ και επικυρώνει τα ευρήματά τους σε περισσότερες από μια εξωτερικές πηγές δεδομένων είναι αξιοσημείωτο, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα λανθασμένου συμπεράσματος», αναφέρει ο Kao.

Ωστόσο, η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς: για παράδειγμα, τα αρχεία που αφορούν την κατανάλωση τροφής υπόκεινται σε ανακρίβειες ή αποκλίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις μακροχρόνιες συνήθειες, όπως αναγνωρίζουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, αν και οι ίδιοι εξέτασαν πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμπεράσματα, είναι πιθανό να μην εξετάστηκαν πολλοί άλλοι.

Η ομάδα «δεν μπόρεσε να αποκλείσει την πιθανότητα του μοτίβου της κατανάλωσης καφέ το πρωί να αποτελεί δείκτη ενός υγιεινού τρόπου ζωής γενικά», σύμφωνα με τη μελέτη. «Δηλαδή, όσοι καταναλώνουν καφέ το πρωί μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να ασκούνται και να καταναλώνουν τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα».

 

Επιπλέον, δεν υπήρχαν πληροφορίες σε γενετικό επίπεδο, γεγονός που εμπόδισε τους ερευνητές να εξετάσουν αν υπήρχαν πιθανές επιδράσεις του μεταβολισμού σε σχέση με την ίδια την καφεΐνη.

Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά είναι ότι «η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς και να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών όπως η μελατονίνη», λέει ο Qi.

Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης έχουν συσχετιστεί με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και οξειδωτικό στρες, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο καφές περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, εξουδετερώνοντας τις πιθανές αιτίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λέει η King.

 

 CNNPortugal.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response