Το σαβουάρ βιβρ της καραντίνας: Τα λάθη στις βιντεοκλήσεις που μας κάνουν αγενείς

Κοινοποίηση:
skype

Πάνω που αρχίσαμε να μαθαίνουμε κάποιους βασικούς κανόνες ευγενείας στα social media, μπήκαν στη ζωή μας οι βιντεοκλήσεις, για πολλούς ένα αχαρτογράφητο πεδίο. Πώς θα τις κάνουμε αποτελεσματικά και ευγενικά;

Είναι Σάββατο βράδυ, φτιάχνουμε κοκτέιλ και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους φίλους μας. Όχι όμως στο σπίτι, αλλά στην οθόνη του υπολογιστή μας, για ένα «πάρτι» στο Zoom, το Skype ή το Messenger του Facebook. Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει, ωστόσο, ήδη να ζήσουμε διάφορες αμήχανες καταστάσεις, καθώς δεν είμαστε εκπαιδευμένοι στο σαβουάρ βιβρ των social media, πόσο μάλλον των βιντεοκλήσεων. Μερικές μόνο από τις συνέπειες; Ατελείωτοι μονόλογοι από ένα μέλος της παρέας, αμήχανες σιωπές ή αναπάντητες κλήσεις σε διαδικτυακά ραντεβού που είχαμε δώσει. Ποια λάθη είναι καλό να αποφύγουμε, για να μην προκαλέσουμε άθελά μας παρεξηγήσεις και προβλήματα στην προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή μας;

Δεν παραλείπουμε να τους συστήσουμε όλους μεταξύ τους

Όπως θα κάναμε σε ένα φυσικό επαγγελματικό μίτινγκ ή ένα πάρτι που διοργανώνουμε στο σπίτι μας, τον ίδιο κανόνα πρέπει να ακολουθήσουμε και σε μια ομαδική τηλεδιάσκεψη, ψυχαγωγική ή επαγγελματική. Η πρόκληση είναι νέα, καθώς αναπτύσσονται εντελώς διαφορετικές δυναμικές όταν «ξαφνικά, έχετε ένα πλήθος από ανθρώπους να σας κοιτούν ταυτόχρονα από την οθόνη του υπολογιστή» όπως επισημαίνει η Κάρλα Μπέβινς, επικοινωνιολόγος στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κάρνετζι Μέλλον.

Σε βιντεοκλήσεις πολλών ατόμων, π.χ. 20 και άνω, ίσως το πιο εξυπηρετικό θα ήταν να αφήσουμε τον καθένα να συστηθεί μόνος του στους υπόλοιπους. Στο τέλος, αποφεύγουμε να κλείσουμε με ένα σύντομο αποχαιρετισμό, αλλά προηγουμένως λένε στα μέχρι πρότινος άγνωστα πρόσωπα π.χ. «Μαρία, Γιώργο, χάρηκα που σας γνώρισα», για να δείξουμε ότι τους δώσαμε τη δέουσα προσοχή.

Καλλιεργούμε την τέχνη της παύσης

Μια ακόμη παγίδα των βιντεοκλήσεων, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν πολλά άτομα; Όλοι μιλούν ταυτόχρονα, και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο από τη χρονοκαθυστέρηση που μπορεί να προκαλέσει μια αργή σύνδεση Ίντερνετ. Ή, αντιθέτως, μπορεί να έχουμε αμήχανα κενά σιωπής από όλους τους συνομιλητές, που ιδιαίτερα στο διαδίκτυο μοιάζουν εκκωφαντικά. Η Μπέβινς μάς συμβουλεύει να εξοικειωθούμε με αυτές τις σιωπές. Είναι σημαντικό, επίσης, να κάνουμε σύντομες διακοπές ενώ μιλάμε, αφήνοντας χρόνο στον ήχο να φτάσει στους συνομιλητές μας, ώστε να αποφύγουμε να αλληλοκαλυπτόμαστε αλλά και να δίνουμε το περιθώριο στους άλλους να μιλήσουν.

Αν θέλουμε να επισημάνουμε κάτι αλλά ο ήχος από την ομιλία μας «πέσει» πάνω σε εκείνον του συνομιλητή μας, ένας πιο ευγενικός τρόπος, αντί να το επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, είναι στέλνοντας στην ομάδα ένα γραπτό μήνυμα π.χ. μέσω Skype ή Messenger.

Συνδυάζουμε την ομαδική βιντεοκλήση με το ιδιωτικό chat
Τα γραπτά μηνύματα θα γίνουν σύμμαχός μας και σε μια άλλη περίπτωση: Ας πούμε ότι μιλάμε με πολλά άτομα ταυτόχρονα αλλά θέλουμε να ξεκινήσουμε μια πιο προσωπική συζήτηση με έναν συγκεκριμένο συνομιλητή. Όπως θα κάναμε σε ένα φυσικό πάρτι, όπου ενώ οι υπόλοιποι π.χ. συζητούν για πολιτική, εμείς συζητάμε ιδιαιτέρως με την κολλητή μας για τον χωρισμό ενός φιλικού ζευγαριού. Πώς γίνεται αυτό διαδικτυακά; Χωρίς να διακόψουμε τη βιντεοκλήση, μπορούμε να στέλνουμε, παράλληλα, μηνύματα σε ιδιωτικό chat με κάποιον συνομιλητή της επιλογής μας, μια δυνατότητα που μας προσφέρουν όλες οι πλατφόρμες.

Αποφεύγουμε ένα «φορτωμένο» και ακατάστατο φόντο

Ο γενικός κανόνας σε μια ομαδική βιντεοκλήση επιβάλλει απλότητα. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για επαγγελματικό μίτινγκ. Αποφεύγουμε λοιπόν ένα περιβάλλον που ξεχειλίζει από άπλυτα πιάτα, ασιδέρωτα ρούχα, αλλά και πιο νοικοκυρεμένες εικόνες όπως μια σύνθεση από κορνίζες με οικογενειακές φωτογραφίες ή μικρά έργα τέχνης. Ήδη οι αντιπερισπασμοί που αντιμετωπίζουμε στις online συνομιλίες μας είναι καταιγιστικοί, ας μην προσθέσουμε κι άλλους. Ανάλογα, ωστόσο, με το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης και φυσικά ανάλογα με την παρέα μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα εικονικό φόντο: για παράδειγμα τα υπέροχα σκηνικά από γιαπωνέζικα animation που προσφέρονται δωρεάν από κινηματογραφικό στούντιο.

Είμαστε συνεπείς

Όπως δίκαια θα προκαλούσαμε εκνευρισμό στον φίλο που θα «στήναμε» σε ένα αληθινό ραντεβού π.χ. για ποτό ή κινηματογράφο, το ίδιο ισχύει και για τα ραντεβού για βιντεοκλήσεις. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι στο σπίτι δεν μας εξουσιοδοτεί να αφήσουμε τους φίλους ή τους συνεργάτες μας να περιμένουν αιώνια. Φροντίζουμε λοιπόν να κάνουμε την κλήση την ώρα ακριβώς που έχουμε κανονίσει -ούτε αργότερα αλλά ούτε και πολύ νωρίτερα.

Συνομιλούμε σαν να παίζουμε τένις

Ένας πρακτικός κανόνας για να μη μονοπωλούμε τη συζήτηση (ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και στις διαδικτυακές συνομιλίες μας, ίσως ακόμη περισσότερο σε αυτές) είναι να την αντιμετωπίζουμε σαν μια παρτίδα τένις: Να συνεχίζουμε να επιστρέφουμε το «μπαλάκι» της κουβέντας στον συνομιλητή μας, προσπαθώντας να μοιράσουμε ισότιμα τον χρόνο μας.

Προσέχουμε την εμφάνισή μας

Το περιβάλλον του σπιτιού ευνοεί τις πιο casual εμφανίσεις. Όμως ίσως θα ήταν αγένεια, ακόμη κι αν έχουμε κανονίσει ένα χαλαρό διαδικτυακό «καφέ» με φίλους, να εμφανιστούμε αχτένιστοι και με πιτζάμες, ιδιαίτερα αν εκείνοι φροντίζουν την εμφάνισή τους πριν από κάθε «συνάντησή» μας. Δίνουμε επίσης έμφαση στον φωτισμό, φροντίζοντας να είναι επαρκής και προσθέτοντας ένα επιτραπέζιο φωτιστικό αν δεν μας καλύπτει ο τεχνητός. Και ένα ακόμη σημαντικό τρικ για μια πιο κολακευτική παρουσία: Ανυψώνουμε το λάπτοπ ή το κινητό ώστε η κάμερα να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών μας ή και ψηλότερα. Μπορούμε πριν από τη βιντεοκλήση να κάνουμε μια δοκιμή μέχρι να βρούμε το κατάλληλο σημείο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: