Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Η ευγενική φυσιογνωμία του Παντελή Ζερβού και το αστείρευτο ταλέντο του τον έχουν κατατάξει στους καλύτερους ηθοποιούς του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου… Κι όμως αυτός ο άνθρωπος έκρυβε έως το τέλος της ζωής του ένα πολύ μεγάλο μυστικό, ένα βαρύ φορτίο…
Το 1956 του ανακοίνωσαν ότι έχασε την κόρη του από σεισμό στη Σαντορίνη. Ο Παντελής Ζερβός είχε παράσταση. Την τελείωσε κανονικά και μόλις έκανε υπόκλιση, πήγε στο καμαρίνι και λιποθύμησε.
Όμως το τραγικό της ιστορίας είναι αυτό που ανακάλυψε 3 χρόνια μετά. Όταν πήγε να κάνει την εκταφή της, ανακάλυψε ότι είχε θαφτεί ζωντανή.
Το άγνωστο δράμα του αγαπημένου ηθοποιού είχε παρουσιαστεί σε αφιέρωμα στην εκπομπή «Επιτέλους Σαββατοκύριακο».
«Η γυναίκα του ήταν Σαντορινιά και μαζί έκαναν τρεις κόρες. Το καλοκαίρι του 1956 η οικογένειά του βρισκόταν στη Σαντορίνη για διακοπές. Εκείνος δεν ήταν μαζί τους γιατί έπαιζε στην Επίδαυρο. Ο σεισμός που ισοπέδωσε το νησί έθαψε κάτω από τα ερείπια τη μικρή του κόρη, την Ευδοξούλα, σε ηλικία 12 ετών. Η γυναίκα του και οι άλλες δύο κόρες πρόλαβαν και βγήκαν από το σπίτι και σώθηκαν. Το βράδυ, την ώρα που έμπαινε στο θέατρο κάποιος συγγενής τον σταμάτησε και του είπε ότι σκοτώθηκε η Ευδοξούλα.
Βγήκε στη σκηνή και έπαιξε κάνοντας τον κόσμο να γελάσει. Όταν τελείωσε, υποκλίθηκε, τον χειροκρότησαν, ξαναβγήκε στη σκηνή, υποκλίθηκε ξανά και όταν σταμάτησαν τα παλαμάκια μπήκε στο καμαρίνι του και εκεί σωριάστηκε λιπόθυμος.
Το δράμα όμως είχε και συνέχεια, όταν μετά από τρία χρόνια έγινε η εκταφή, διαπιστώθηκε πως το κοριτσάκι είχε θαφτεί ζωντανό. Το κατάλαβαν γιατί ο σκελετός του παιδιού δεν ήταν ανάσκελα, αλλά στο πλάι και με το στόμα ανοικτό.
Προφανώς είχε τραυματιστεί και όταν συνήλθε προσπάθησε να πάρει ανάσα, αλλά πέθανε από ασφυξία. Ο Παντελής Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του αυτό το μυστικό, ακόμα και από τη γυναίκα του. Το εξομολογήθηκε λίγο πριν το τέλος του σε κάποια συνέντευξη.
“Εκείνες τις τραγικές ημέρες στο νησί, όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν”.
Έχει παίξει σε αρκετές κωμωδίες φίλε μου. Ψάξτε!! Πατέρας του Ηλιόπουλου, ζητείτε ψευτης,Μαρυκωσταιοι ,η κυρα μας η μαμη κτλ. Και ήταν καταπληκτικό. Βέβαια ρεσιτάλ στο δράμα. Γ Ι Γ Α Ν Τ Α Σ…..
Ειναι δυστυχως πολλα τα ιδια περιστατικα! Η νεκροφανεια! Γι αυτο οι παλαιοτεροι προγονοι μας τηρουσαν το εθιμο του τριημερου προ ταφης! Σημερα πατ κιουτ νεκροτομες ψυγεια και τον σιγουρεψαμε τον “πελατη”!
Απο Χριστιανοι μεταλλαχτηκαμε δυστυχως στο ευκολο ξεφορτωμα των συνανθρωπων μας, στα παχια λογια υπερ μνημης τους στη κονομα κορακιων και στις κληρονομιες με τη πεινα πουχει πεσει!
Ο καιρος γαρ εγγυς κατα τον Ευαγγελιστη Ιωαννη! Καθε κατεργαρης στο παγκο του που λεει κι ο λαος!
Χριστέ μου!!!
Και για αυτό τον λόγο, ποτέ δεν έπαιξε σε κωμωδία αλλά πάντα οι ρόλοι του ήταν βασισμένοι στον ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ που είχε περάσει στο πετσί του.
β. τεζαρης
϶ϵλληνας ψηφοφόρος, βαναύσως φορολογούμενος και 365 ημέρες τον χρόνο, όμηρος του καθεστώτος των Αθηνών ! ! !