Το σχέδιο πάει καλά… Το ΔΝΤ θα μειώσει τις προβλέψεις για περισσότερες από 140 χώρες (86% του παγκόσμιου ΑΕΠ)

Κοινοποίηση:
kristalina-georgieva

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε την Πέμπτη ότι ο οργανισμός θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ο αντίκτυπος της οποίας θα συμβάλει σε υποβαθμίσεις για 143 οικονομίες φέτος.

«Για να το θέσω απλά: αντιμετωπίζουμε μια σοβαρότερη κρίση από τον πόλεμο», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε μια ομιλία της

Σε μια ενημέρωση της έκθεσής του World Economic Outlook (WEO) που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ μείωσε ήδη την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα στο 4,4%, καθώς οι οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού, υψηλότερο πληθωρισμό, χρέος ρεκόρ και συνεχή αβεβαιότητα.

«Ως αποτέλεσμα, προβλέπουμε περαιτέρω μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης τόσο για το 2022 όσο και για το 2023», είπε η Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας ότι ο αντίκτυπος του πολέμου θα συμβάλει στις μειωμένες προβλέψεις για 143 οικονομίες φέτος – αντιπροσωπεύοντας το 86% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά, προσαρμόζοντας κατάλληλα τις πολιτικές τους, είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους.

Προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν τον πρόσθετο κίνδυνο «πιθανών επιρροών» από τη νομισματική σύσφιξη στις αναπτυγμένες οικονομίες – όχι μόνο υψηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και κίνδυνο εκροών κεφαλαίων.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν το πλήρες σύνολο των διαθέσιμων μέσων τους, από την επέκταση των ημερομηνιών λήξεως του χρέους και την ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών, έως τις παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα και τα μέτρα διαχείρισης ροών κεφαλαίων, πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: