Το σχέδιο προχωράει… Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η κρίση χρέους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται το 2022

Κοινοποίηση:
malpas

Λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους και ελλείμματος, οι χώρες βρίσκονται «υπό σοβαρή οικονομική αβεβαιότητα» και η κρίση χρέους αναμένεται «να συνεχίσει να επιδεινώνεται» το 2022, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

Σημειώνοντας ότι το χρέος είναι ένα από τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ανάπτυξη, ο Μάλπας είπε ότι το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται ήδη σε έξαρση χρέους ή σε υψηλό κίνδυνο.

«Οι κρίσεις χρέους και οι υποτιμήσεις νομισμάτων έχουν επιβαρύνει υπερβολικά τους φτωχούς», είπε.

Οι εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2022 θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 18 Απριλίου έως την Κυριακή 24 Απριλίου.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος «προκαλεί τεράστια πίεση», είπε ο Μάλπας, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν για να ενισχυθεί η προσφορά, όχι απλώς να αυξηθεί η ζήτηση.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι ανησυχεί βαθύτατα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ξαφνικές αυξήσεις τιμών για την ενέργεια, τα λιπάσματα και τα τρόφιμα, καθώς και πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

Στα πλαίσια του αυξημένου πληθωρισμού, των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων, του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τον προβλεπόμενο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 από 4,1% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, σε 3,2%.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε επίσης ότι το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποσοστώσεις, υψηλούς δασμούς εισαγωγής, υψηλούς δασμούς εξαγωγών, ακριβές επιδοτήσεις τροφίμων, ακόμη και απαγορεύσεις εξαγωγών προϊόντων διατροφής.

Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν ότι για κάθε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις τιμές των τροφίμων, 10 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν σε ακραία φτώχεια παγκοσμίως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: