Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη έχουν έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στη διατροφή τους για πρόληψη και προστασία
Το μέλι έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στο ανοσοποιητικό όσο και στο αιμοποιητικό σύστημα, καθώς προκαλεί αύξηση της παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.
Μία από τις πιο σημαντικές του ιδιότητες, ωστόσο, είναι ο ρόλος που διαδραματίζει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Σε σχέση με τη ζάχαρη, η κατανάλωση του μελιού ως γλυκαντικό είναι προτιμότερη για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς δεν προκαλεί τόσο απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Ο οργανισμός διαχειρίζεται τα σάκχαρα του μελιού αποτελεσματικότερα από την σουκρόζη ή τη γλυκόζη μεμονωμένα. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το μέλι βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος γενικότερα.
Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί βρέθηκε πως στα υγιή άτομα το φυσικό μέλι οδήγησε σε μείωση κατά 7% της ολικής χοληστερόλης και 6% της γλυκόζης του αίματος, ενώ, παράλληλα, προκάλεσε αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης κατά 2%. Αντίθετα, η ζάχαρη και το τεχνητό μέλι δεν είχαν τέτοιες επιδράσεις. Σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, το τεχνητό μέλι αύξηση της LDL («κακή») χοληστερόλη, ενώ το φυσικό μέλι μείωσε κατά 8% την ολική χοληστερόλη και κατά 11% της LDL. Τέλος, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το φυσικό μέλι προκάλεσε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τη δεξτρόζη και τη σουκρόζη.