Ανησυχία προκαλούν τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά νοσηλειών σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της Πάτρας.
Εποχική γρίπη, κορονοϊός και άλλες ιώσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με τους γιατρούς να προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση και να εκφράζουν την ανησυχία τους για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στα περιστατικά της γρίπης.
“Καμπανάκι” για τα παιδιά
Ανησυχία προκαλούν τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά νοσηλειών στα παιδιά, αφού ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
“Είμαστε σε οριακή κατάσταση σε επίπεδο νοσηλειών”, σημειώνει στο tempo24.news η κ. Αναστασία Βαρβαρήγου, καθηγήτρια παιδιατρικής στο νοσοκομείο του Ρίου.
Στο νοσοκομείο του Ρίου τα κενά κρεβάτια στην παιδιατρική κλινική τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση, με τα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων να αυξάνονται καθημερινά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, 4 βρέφη νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, όλα τους με συμπτώματα βροχιολίτιδας.
Ακόμη 19 βρέφη και μικρά νήπια νοσηλεύονται επίσης με λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ υπάρχουν 5 παιδιά που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, καθώς και περιστατικά πνευμονίας.
“Παραδοσιακά αυτή την εποχή μεταδίδονται ιώσεις που αφορούν στο αναπνευστικό, ωστόσο έχουμε πολλά χρόνια να καταγράψουμε τέτοιους αριθμούς νοσηλειών”, αναφέρει η κ. Βαρβαρήγου.
“Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι”
“Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο είναι οι επαναλοιμώξεις ή ταυτόχρονη νόσηση από 2 ή περισσότερες λοιμώξεις, κάτι που δεν είναι δύσκολο να συμβεί στα παιδιά”, εξηγεί η κ. Βαρβαρήγου.
Όπως τονίζει: “Θα πρέπει οι γονείς, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, από τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανίσουν, για να μπορεί να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης στα σχολεία και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι θα προλάβουμε να μην κολλήσουν και δεύτερη λοίμωξη που θα κάνει την κατάσταση του μικρού ασθενή ακόμη πιο δύσκολη”.
Τι συνιστούν οι γιατροί
Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους γιατρούς είναι ότι το κύμα λοιμώξεων του αναπνευστικού αναμένεται να μεγαλώσει.
“Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αύξηση στα περιστατικά της γρίπης και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να πάρουμε άμεσα μέτρα”, λέει στο tempo24 η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο ΠΓΝΠ, κ. Καρολίνα Ακινόσλου.
“Θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο της γρίπης, που τα τελαυταία χρόνια το ξεχάσαμε λόγω του κορονοϊού. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να σπεύσουν γιατί παραδοσιακά η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πολλές φορές τα συμπτώματα επιδεινώνονται και οι περιπτώσεις όπου απαιτείται νοσηλεία αυξάνονται”, εξηγεί η κ. Ακινόσογλου.
Σε ό,τι αφορά στα παιδιά η κ. Βαρβαρήγου τονίζει ότι ακόμη και ο χαμηλός πυρετός θα πρέπει να υποψιάζει τους γονείς να ζητούν άμεσα την εξέταση και τη συμβουλή παιδιάτρου. “Πολλές φορές υποτιμούμε τα ελαφριά συμπτώματα, ωστόσο, βλέπουμε να επιδεινώνονται ραγδαία και αν δεν τα προλάβουμε στην αρχή με χρήση αντιβιωτικών, τότε οδηγούμαστε στη νοσηλεία των παιδιών”.
Πόσοι από αυτούς είναι μπολιασμένοι; Προφανός όλοι τους. Άρα. Δουλεύει καλά το μπόλι…