Το «φάντασμα» του χιονοδρομικού κέντρου στον Ψηλορείτη. Το φιλόδοξο σχέδιο που ξεκίνησε με μία πίστα και κατέληξε να γίνει στάβλος [BINTEO]

Κοινοποίηση:
psilo

Τα ερειπωμένα κτήρια με τις περίτεχνες πετρόκτιστες λεπτομέρειες και τα γυαλιστερά πατώματα που διακρίνονται ανάμεσα από τα περιττώματα των ζώων, μοιάζουν με στάβλους πολυτελείας, στις βουνοκορφές του Ψηλορείτη.

 

Είναι ότι έχει απομείνει από το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το οροπέδιο της Νίδας, στα 1,500 μέτρα περίπου υψόμετρο. Η Νίδα οφείλει το τοπωνύμιό της στη σύνεκφορά των λέξεων «στην Ίδη», που σημαίνει «στον Ψηλορείτη». Το οροπέδιο έχει σχήμα τριγωνικό, ενώ τα βουνά που το περιβάλλουν είναι χιονισμένα έως και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί το 1977 άρχισε να κατασκευάζεται το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε με μια πίστα για σκι και είχε δυο λιφτ. Διέθετε εστιατόριο, αναψυκτήριο, δωμάτια και δικό του εκχιονιστικό »ρατράκ» που φυλασσόταν σε ξεχωριστό κτίσμα, όπως και η γεννήτρια ρεύματος, η οποία εξασφάλιζε την ενεργειακή αυτονομία των εγκαταστάσεων. …

Τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν για το έργο ήταν δεκάδες εκατομμύρια δραχμές αλλά έπρεπε να απορροφηθούν άμεσα για να μη »χαθούν». Αυτό, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστεί το χιονοδρομικό κέντρο χωρίς επαρκείς υποδομές και με λανθασμένες επιλογές σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα. Βασικά προβλήματα αποτελούν η τοποθεσία κατασκευής του και η δύσκολη πρόσβαση σε αυτό….

Ο χωματόδρομος δεν ασφαλτοστρώθηκε και φυσικά, ήταν απροσπέλαστος τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, η αρχική πίστα σκι λόγω κακού προσανατολισμού μετά από μερικά χρόνια μεταφέρθηκε ανατολικότερα. Μέχρι και για τη γεννήτρια ρεύματος υπήρχαν παράπονα ότι έβγαζε πολύ καπνό στην πίστα. Όταν καταστράφηκε ένας αναβατήρας από χιονοστιβάδα, το χιονοδρομικό του Ψηλορείτη παραμελήθηκε. Η διαχρονική έλλειψη σωστού σχεδιασμού και η αδιαφορία μετέτρεψαν ένα φιλόδοξο σχέδιο σε στάβλους. To οροπέδιο εντελώς επίπεδο καλύπτεται από ένα αγριόχορτο την νεβρίδα, το οποίο οι ντόπιοι το αποκαλούν χρυσόχορτο. Στη Νίδα θεωρείται ότι η θεά Δήμητρα ερωτεύθηκε τον θνητό Ιασίωνα και ο αναγεννησιακός ήρωας Χαρίδημος κυνηγούσε και χαιρόταν τον έρωτά του. Δείτε το βίντεο του Νίκου Σαράντου με το χιονοδρομικό κέντρο «φάντασμα» στον Ψηλορείτη …

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: