Το φαινόμενο του Δία: Όταν ο κόσμος νόμιζε ότι το 1982 θα καταστρεφόταν ο πλανήτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
jupiter

Μια θεωρία πριν από αρκετά χρόνια είχε οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης θα καταστρεφόταν το 1982.
Το τέλος του κόσμου είναι κάτι που απασχολεί συχνά τους ανθρώπους και οι ημερομηνίες περί καταστροφής του πλανήτη διαδέχονται η μία την άλλη. Παρόλα αυτά η Γη εξακολουθεί να γυρίζει και η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Δεν είναι λίγοι οι καταστροφολόγοι που παρερμηνεύουν βιβλικά αποσπάσματα ή δίνουν μεγάλη σημασία σε συμπτωματικά γεγονότα για να ενισχύσουν και να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

 Το 1974 ένα ζευγάρι συγγραφέων με διδακτορικά στην αστροφυσική και την αστρονομία, χρησιμοποίησαν το επιστημονικό τους υπόβαθρο και την ικανότητά τους να μιλούν με σιγουριά για επερχόμενα αστρονομικά γεγονότα, προκειμένου να παραπλανήσουν χιλιάδες ανθρώπους να αγοράσουν το βιβλίο τους «The Effect Jupiter» (Το φαινόμενο του Δία).

Το βιβλίο σάρωσε σε πωλήσεις και ο λόγος ήταν απλός. Μιλούσε για καταστροφή του πλανήτη το έτος 1982, επειδή οι πλανήτες θα παρατάσσονταν όλοι στην ίδια πλευρά του ήλιο και πιο κοντά ο ένας στον άλλο από ότι ήταν πριν από 179 χρόνια.

Οι δύο συγγραφείς θεωρούσαν ότι αυτή η τοποθέτηση των πλανητών θα επηρέαζε τον ήλιο και θα οδηγούσε σε ηλιακές εκλάμψεις που θα εκτόξευαν σωματίδια υψηλής ενέργειας. Αυτή η απελευθέρωση υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε διατάραξη είτε των τεκτονικών πλακών της Γης, είτε των παγκόσμιων μοτίβων του ανέμου, προκαλώντας καταστροφικούς σεισμούς.

Η θεωρία αυτή προκάλεσε αμέσως την αντίδραση των επιστημόνων που τάχθηκαν κατά. Τον Οκτώβριο του 1975 ένας αστρονόμος και μετεωρολόγος κατέρριψε καταφατικά τους ισχυρισμούς του βιβλίου, με ένα άρθρο του σε περιοδικό. Σημείωσε ότι οι πλανήτες όχι μόνο δεν θα ευθυγραμμιστούν, αλλά η τοποθέτησή τους δεν θα έχει καμία επίδραση στην ηλιακή δραστηριότητα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν αποδεικνύεται η επίδραση των ηλιακών εκλάμψεων στην περιστροφή της Γης και στους σεισμούς.

Λίγο αργότερα ο ένας από τους δύο συγγραφείς δήλωσε ότι η θεωρία του βιβλίου ήταν «πολύ έξυπνη κατά το ήμισυ». Τόνισε πως αν αυτός και ο συνεργάτης του είχαν δώσει λίγο μεγαλύτερη προσοχή στους υπολογισμούς τους, θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει την καταστροφική έκρηξη του Mount Saint Helen στην Ουάσιγκτον.

Το προσωπικό του Γεωφυσικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι είχε λάβει ερωτήσεις από το κοινό που αναρωτιόταν αν έπρεπε να προετοιμαστούν για την καταστροφή και προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ανήσυχους αναγνώστες λέγοντας ότι οι φόβοι τους που προκλήθηκαν διαβάζοντας το «The Effect Jupiter» ήταν αβάσιμοι.

Τον Μάρτιο του 1982, η «United Press International» ανέφερε ότι η ινδική εφημερίδα «Sunday Herald» δημοσίευσε ένα άρθρο που προέβλεπε ασθένειες, ταραχές, εργασιακές αναταραχές και πιθανώς σεισμό, καθώς και «μια περίεργη επιδημία που επηρεάζει την κοιλιά θα καταδιώξει την Ινδία». Άλλοι αναγνώριζαν το «The Effect Jupiter» με πιο ανάλαφρους τρόπους. Το πλανητάριο στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα σχεδίασε ένα πάρτι «Τέλος του Κόσμου» με μια εκπομπή βασισμένη στο βιβλίο. Σύμφωνα με τον συντονιστή, το πλανητάριο δέχτηκε πολλές κλήσεις από φοβισμένους ανθρώπους που αναρωτήθηκαν τι να περιμένουν: «Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ευδοκιμούν με προβλέψεις καταστροφών και χάους. Αυτό που συνοδεύει το βιβλίο «The Jupiter Effect» φαίνεται να έχει πολλούς οπαδούς».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: