Το φοβερό και τρομερό όπλο των Αρμενίων που τρέμουν οι Αζέροι! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
3

Το 9K720 Iskander (όνομα αναφοράς σύμφωνα με το ΝΑΤΟ: SS-26 Stone) είναι ένα αυτοκινούμενο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων (μικρής) εμβέλειας που παράγεται και αναπτύσσεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τα πυραυλικά συστήματα Iskander αναπτύχθηκαν για να αντικαταστήσουν τα ξεπερασμένα συστήματα OTR-23 Oka.

Το Iskander μπορεί να φέρει διαφορετικές συμβατικές κεφαλές (θερμοβαρικές, διασποράς,  εναντίων καταφυγιων) αλλά και πυρηνικές κεφαλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλήξει θέσεις με πυροβόλα όπλα, αεροπορικές και αντιαεροπορικές θέσεις, θέσεις διοίκησης και κόμβους επικοινωνίας καθώς και στρατεύματα σε περιοχές συγκέντρωσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο γενικός σχεδιαστής της KB Mashinostroyeniya (KBM) Valery M. Kashin είπε ότι υπήρχαν τουλάχιστον επτά τύποι πυραύλων (και “ίσως περισσότεροι”) για το Iskander, συμπεριλαμβανομένου ενός κατευθυνόμενου πυραύλου.

Ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander είναι ανώτερος από τον προκάτοχό του, το OTR-23 Oka. Το σύστημα Iskander M (Έκδοση Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων) είναι εξοπλισμένο με δύο πυραύλους μονής φάσης στερεού προωθητικού καυσίμου (μοντέλο 9M723K1). Κάθε πύραυλος στο όχημα εκτόξευσης μπορεί να εκτοξευθεί ανεξάρτητα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η κινητικότητα της πλατφόρμας εκτόξευσης Iskander καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του και την καταστροφή του.

Οι στόχοι των πυραύλων μπορούν να εντοπιστούν όχι μόνο μέσω δορυφόρου και αεροσκαφών επιτήρησης αλλά και από ένα συμβατικό κέντρο πληροφοριών, από έναν απλό παρατηρητή πυροβολικού ή από αεροφωτογραφίες που σαρώθηκαν σε υπολογιστή. Οι πύραυλοι μπορούν να δεχθούν διορθώσεις στην πορεία τους κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του Iskander είναι η οπτικά καθοδηγούμενη κεφαλή, η οποία μπορεί επίσης να ελεγχθεί με κρυπτογραφημένη μετάδοση ασυρμάτου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από AWACS ή UAV. Ο ενσωματωμένος υπολογιστής του πυραύλου λαμβάνει εικόνες του στόχου, στη συνέχεια κλειδώνει τον στόχο και κινείται καθοδικά προς αυτόν με υπερηχητική ταχύτητα.

Εμβέλεια βαλλιστικών πυραύλων Iskander

Ο έλεγχος του φορέα ώθησης (TVC) επιτυγχάνεται με πτερύγια γραφίτη παρόμοια σε διάταξη, με τα τακτικά βαλλιστικά βλήματα σειράς V-2 και Scud. Σύμφωνα με ορισμένες φήμες, κατά την πτήση, ο πύραυλος ακολουθεί ένα σχεδόν βαλλιστικό μονοπάτι, εκτελώντας αποφυγή ελιγμών στην τελική φάση της πτήσης και απελευθερώνοντας δολώματα για να διεισδύσει σε συστήματα άμυνας πυραύλων.

Ο ρωσικός Iskander-M ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα 2100–2600 m / s (Mach 6–7) και σε υψόμετρο 50 km.  Ζυγίζει 4.615 kg, φέρει κεφαλή 710-800 kg, έχει εύρος 500 km και επιτυγχάνει πιθανό κυκλικό σφάλμα (CEP) 5-7 μέτρων (όταν συνδυάζεται με οπτική κεφαλή, 30-70 m με αυτόνομη εφαρμογή). Φημολογείται ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να κάνει ελιγμούς σε διαφορετικά υψόμετρα και τροχιές και μπορεί να περιστραφεί έως και 20 έως 30 G για να αποφύγει τους αντι-βαλλιστικούς πυραύλους.

Διάφορα συστήματα εμφανίστηκαν στην πρόβα της παρέλασης της Ημέρας της Ανεξαρτησίας τον Σεπτέμβριο του 2016. Τέσσερα συστήματα 9K720 Iskander παραδόθηκαν στην Αρμενία στην βάση της συμφωνίας CSTO, καθιστώντας έτσι την Αρμενία, το πρώτο κράτος (πλην Ρωσίας) που είχε αποκτήσει το εν λόγω σύστημα.

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε σε ένα ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι πύραυλοι Iskander που σταθμεύουν στην Αρμενία και παρουσιάστηκαν στη στρατιωτική παρέλαση τον Σεπτέμβριο του 2016 λειτουργούσαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας. Σύμφωνα με πηγές η Αρμενία διαθέτει συνολικά 25 μονάδες του βαλλιστικού αυτού συστήματος (Iskander-E με βεληνεκές 280 Km).

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν αναφέρθηκε στο αν το Γερεβάν σκοπεύει να αναπτύξει τα Iskander κατά του Αζερμπαϊτζάν, στον απόηχο της χρήσης πυραυλικών συστημάτων και εμπρηστικών όπλων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Μπακού.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε πως η ασφάλεια της Αρμενίας και των πολιτών της είναι προτεραιότητα για τη χώρα.

«Το χρέος μας είναι να εμποδίσουμε την επιδείνωση της κατάστασης και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα» ανέφερε στον Τύπο ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε προειδοποιήσει πως το Γερεβάν ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση οπλικών συστημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας και δύναμης, αφότου το Αζερμπαϊτζάν κατέφυγε στη λύση πυραυλικών συστημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας στο διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: