Το φρούτο που προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια και το μυαλό από ασθένειες

Κοινοποίηση:
νρτν

Μπορεί να μην είναι ένα από τα φρούτα που βρίσκουμε πιο συχνά στο τραπέζι μας, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι εκτός από πολύ ωφέλιμο αποτελεί και ένα είδος συμβόλου. Το ρόδι είναι συνώνυμο με την καλοτυχία και, γενικά, φέρνει μόνο θετικές σκέψεις στο μυαλό.

Άλλωστε, ήταν ήδη γνωστό από τα χρόνια του Ομήρου ενώ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύνδεσή του με τη θεά του έρωτα. Ο μύθος θέλει την Αφροδίτη να είναι η πρώτη η οποία φύτεψε μία ροδιά στην Κύπρο.

Αντίστοιχα, το ρόδι είναι τρομερά αγαπητό στους Τούρκους και τους Ιρανούς και χρησιμοποιείται κατά κόρον στις τοπικές κουζίνες, είτε σε συνταγές είτε σαν ρόφημα από πλανόδιους πωλητές. Μάλιστα, αναφέρεται και πολύ συχνά στις λογοτεχνίες των χωρών αυτών αλλά και γενικότερα του μουσουλμανικού κόσμου.

Πέρα όμως από τους συμβολισμούς, τι άλλο μας προσφέρει; Μήπως οι ιδιότητές του είναι εκείνες που του έχουν δώσει τόσο καλή φήμη ανάμεσα σε τόσο διαφορετικούς λαούς;

Τα οφέλη που προσφέρει το ρόδι

Πρώτα από όλα, το ρόδι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Υπάρχει, λοιπόν, σε κάθε πρόγραμμα και κάθε συμβουλή των διατροφολόγων όταν το ζήτημα είναι να αποβληθούν οι τοξίνες από το σώμα.

Αυτό μάλιστα έχει οδηγήσει πολλούς ερευνητές και επιστήμονες να συνδέσουν το συγκεκριμένο φρούτο με αντικαρκινική δράση. Υπάρχουν κάποιες ερευνητικές ενδείξεις αλλά ακόμα δεν έχει αποδειχθεί με απόλυτη σιγουριά η σύνδεση.

Το ρόδι έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δεν κάνει θαύματα αλλά βοηθά), βελτιώνει την κατάσταση του ουροποιητικού καθώς και της στομαχικής υγείας. Επίσης, έρευνες έχουν αποδείξει ότι κρατά βλαβερούς μικροοργανισμούς μακριά από το σώμα μας και καταπολεμά αντίστοιχα τα μικρόβια που αναπτύσσονται στο στόμα μας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την κακή αναπνοή αλλά και την καταστροφή των δοντιών μας.

Η λιγότερο φημισμένη αλλά περισσότερο εντυπωσιακή ιδιότητα του ροδιού είναι όμως άλλη. Τα ρόδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ελλαγιταννίνες, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και αυξάνοντας την επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ελλαγιταννίνες πιστεύεται ότι παράγουν μια ένωση στο έντερο που ονομάζεται ουρολιθίνη Α, η οποία έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και να καθυστερεί την εμφάνιση εγκεφαλικών ασθενειών. Στην εποχή μας που το Αλτσχάιμερ παίρνει σιγά-σιγά διαστάσεις επιδημίας, κάθε νέα γνώση είναι πολύτιμη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: