Είναι δυνατό ένα φάρμακο για τη δυσπεψία να είναι υποσχόμενο για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19; Μια μικρή ομολογουμένως έρευνα δίνει μεγάλες ελπίδες
Ένα ευρύτατα χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την καταπολέμηση της δυσπεψίας ενδεχομένως να ανακουφίζει τα συμπτώματα της Covid-19 σε περιπτώσεις ήπιας νόσου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Gut των British Medical Journals.
Πρόκειται για ένα χαμηλού κόστους αντιόξινο φάρμακο ευρέως διαθέσιμου που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και σύμφωνα με τα ευρήματα μικρής έρευνας θα μπορούσε να χορηγηθεί σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα Covid-19 που δεν έχουν ανάγκη νοσηλείας.
Οι επιδράσεις της ουσίας έγιναν αισθητές 24 έως 48 ώρες μετά την λήψη της φαμοτιδίνης και μια κλινική μελέτη χρειάζεται ώστε να διαπιστωθεί εάν η φαμοτιδίνη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία της Covid-19 σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η φαμοτιδίνη (famotidine) είναι ένας H2αναταγωνιστής και δρα δεσμεύοντας τους H2υποδοχείς της ισταμίνης στη μεμβράνη των τοιχωματικών κυττάρων του στομάχου, αναστέλλοντας έτσι την έκκριση οξέος. Λαμβάνεται σε δόσεις 20-60mg έως και τέσσερις φορές ημερησίως για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας.
Οι ερευνητές αναφέρουν την περίπτωση δέκα ατόμων (έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες) που νόσησαν από την Covid-19 και οι οποίοι έτυχε να λαμβάνουν φαμοτιδίνη κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.
Η βαρύτητα πέντε συμπτωμάτων – βήχα, δύσπνοια, κούραση, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης και οσμής όπως και η γενικότερη αδιαθεσία – εκτιμήθηκε σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων που συνήθως εφαρμόζεται στην εκτίμηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων των καρκινοπαθών (ECOG PS).
Επτά από τους ασθενείς ήταν θετικοί για COVID-19, δύο είχαν αντισώματα κατά του ιού και ένας ασθενής δεν υποβλήθηκε σε εξετάσεις, αλλά διαγνώστηκε με τη λοίμωξη κατά την κλινική εξέταση από γιατρό.
Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 23 έως 71 ετών και προέρχονται από διάφορες εθνικότητες, ενώ είχαν και γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.
Όλοι άρχισαν να παίρνουν φαμοτιδίνη όταν είχαν έντονη αδιαθεσία λόγω COVID-19, με τα συμπτώματα της νόσου να έχουν ήδη εκδηλωθεί από 2 έως 26 ημέρες σε εκείνη τη χρονική στιγμή.
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δόση ήταν 80 mg λαμβανόμενη τρεις φορές την ημέρα, με τη μέση περίοδο θεραπείας να διαρκεί 11 ημέρες, με διακύμανση από 5 έως 21 ημέρες.
Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν ότι τα συμπτώματα βελτιώθηκαν γρήγορα εντός 24-48 ωρών από την έναρξη λήψης φαμοτιδίνης και είχαν υποχωρήσει σχεδόν πλήρως μετά από 14 μέρες.
Ανάμεσα στα συμπτώματα που σημείωσαν βελτίωση, τα αναπνευστικά (βήχας, δύσπνοια) σημείωσαν ταχύτερη βελτίωση συγκριτικά με τα συστημικά όπως η κόπωση.
Ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάστηκαν σε τρεις ασθενείς αλλά ήταν ήπιες, γνωστές – εκτός από την παροδική αμνησία – και σχετιζόμενες με το φάρμακο.
Αν και τα ευρήματα των ερευνητών είναι ενθαρρυντικά, οι ίδιοι δεν αποκλείουν το φαινόμενο placebo ως μέρος της εξήγησης, ενώ ο μικρός αριθμός των ασθενών αποτελεί μειονέκτημα της μελέτης.
Τονίζουν μάλιστα ότι τα περιστατικά που αναφέρουν υποδεικνύουν, αλλά δεν τεκμηριώνουν τα οφέλη της φαμοτιδίνης για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19. Επιπρόσθετα δεν αποσαφηνίζεται ο τρόπος δράσης της φαμοτιδίνης – αποδυναμώνει τον ιό με κάποιο τρόπο ή αλλάζει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος;
Επομένως όπως δηλώνουν εμφατικά οι ερευνητές καθίσταται αναγκαία η διεξαγωγή καλά σχεδιασμένων ενημερωτικών μελετών για να εκτιμηθεί η δράση των υποψήφιων φαρμάκων κατά της Covid-19. Προσθέτουν μάλιστα ότι ήδη διεξάγεται κλινική μελέτη που εξετάζει τον συνδυασμό φαμοτιδίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19.