Το να τρώτε αρκετά νωρίς, με χρονοδιάγραμμα, ενώ ακολουθείτε μια σταθερή, ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Το να καθίσετε για ένα γεύμα σε συγκεκριμένες προγραμματισμένες ώρες δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε πότε τρώτε, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας παραμένει όσο το δυνατόν πιο υγιές.
Στην πραγματικότητα, η επιστήμη συνεχίζει να μας δείχνει ότι το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων μας μπορεί να επηρεάσει τους στόχους μας για απώλεια βάρους, και συγκεκριμένα ότι το να τρώμε αργά το βράδυ μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Για παράδειγμα, σε μια μικρή μελέτη 20 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν δείπνο στις 9 μ.μ. σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν στις 6 μ.μ. είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το επόμενο πρωί, μαζί με λιγότερη οξείδωση λίπους.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, έδειξε ότι το να τρώτε αργότερα το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους, επειδή η ικανότητα του σώματός σας να καίει θερμίδες μπορεί είναι χαμηλότερη τη νύχτα από ό,τι είναι όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Απώλεια βάρους και αλκοόλ
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το να τρώτε αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας και τις ορμόνες της πείνας, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους.
Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή που εξέτασε την επίδραση που είχε αργότερα το φαγητό στην πείνα, καθώς και στην αύξηση και την απώλεια βάρους. Διαπίστωσαν ότι το φαγητό αργά το βράδυ αύξησε την πείνα. Στην πραγματικότητα, το να τρώτε τέσσερις ώρες αργότερα από ό,τι συνήθως, επηρεάζει το επίπεδο της όρεξής σας και τον ρυθμό που καίτε θερμίδες, καθώς και την αποθήκευση λίπους και την πιθανή απώλεια βάρους.
«Η ώρα των γευμάτων είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες στη διαχείριση του βάρους» , αναφέρει το Eat This! “Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ένας σταθερός ρυθμός μεταβολισμού τρώγοντας σταθερά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αντίθεση με την αυξανόμενη δημοτικότητα της δίαιτας νηστείας, ένα τακτικό μεσοδιάστημα γευμάτων 3 έως 4 ωρών εξακολουθεί να είναι ιδανικό για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σταθερό στα φυσιολογικά του επίπεδα και ο μεταβολισμός με σταθερό ρυθμό».