Το χωριό του Πηλίου που μοιάζει να αιωρείται από μια καταπράσινη πλαγιά

Κοινοποίηση:
d0bab0be-magnesianews-4

Από μακριά το χωριό μοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από την καταπράσινη πλαγιά. Το ιστορικό χωριό έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός μαζί με τη Βυζίτσα panorama icon και τις Πινακάτες για την χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική τους. Αναστηλωμένα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά, πέτρινες κρήνες με τρεχούμενα νερά, καλντερίμια, εκκλησίες ανάγουν αυτό το χωριό, ως ένα από τα δημοφιλέστερα του Πηλίου. Αναπτύχθηκε από πολύ νωρίς ως τουριστικός προορισμός μαζί με την Βυζίτσα διότι εκτός από την ιδιαίτερη ομορφιά της, βρίσκετε πολύ κοντά στον Βόλο, και την συναντάτε αφού περάσετε πρώτα από την Πορταριά.

Μια από τις πιο προνομιακές, όσον αφορά την θέα, πλατείες του Πηλιού για βόλτα, καφέ ή για φαγητό, είναι η πλακόστρωτη πλατεία Μπράνη της Μακρινίτσας. Μαγευτική θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο! Αποκαλείται ως το «μπαλκόνι του Πήλιου» με τα υπεραιωνόβια πλατάνια της, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1792), χτισμένο με μαρμάρινες πλάκες.

Αξίζει να θαυμάσετε τα λιθανάγλυφα του λαϊκού γλύπτη Θεοδόσιου. Δίπλα στο εκκλησάκι, η μαρμάρινη κρήνη, του 1809 «Λιοντάρια» ή «Αθάνατο νερό», με επτά χάλκινα κεφάλια λιονταριών από όπου αναβλύζει το νερό και φτιάχνουν μια πολύ μικρή λιμνούλα! Στην άκρη της πλατείας βρίσκεται το γραφικό καφενείο «Θεόφιλος» στο οποίο σώζονται τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου. Τη διάσημη τοιχογραφία που έφτιαξε ο Θεόφιλος το 1910 που απεικονίζει το θάνατο του πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη μετά τη μάχη στα Τζουμέρκα. Επιστρέφοντας στην πλατεία, μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό Κόλπο από το παραδοσιακό εστιατόριο – καφέ Πάνθεον.

Διαθέτει καλοδιατηρημένες συνοικίες: την ψηλότερη συνοικία του Κακουνά, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας, με τον χαρακτηριστικό πύργο των Αξελών. Στο χαμηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται η συνοικία Κουκουράβα εκεί αξίζει να δείτε τα παλιά υδροτριβεία διότι οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη σηροτροφία και την κατεργασία δερμάτων την εποχή της μεγάλης ακμής της. Επίσης, στην Κουκουράβα, μπορείτε, να επισκεφτείτε το ναό της Αγίας Μαγδαληνής του 1737 αλλά και τον αμυντικό πύργο του Σκοτεινιώτη.

Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου συνδυάζει αναπαράσταση αρχοντικού, με πλήρη οικιακό εξοπλισμό, ενδυμασίες και κοσμήματα από άλλες εποχές και λαογραφικό μουσείο περιλαμβάνοντας τοιχογραφίες, παλιές φωτογραφίες, χαλκογραφίες, αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης και εικόνες, εργαλεία υφαντικής και κλωστικής, κιλίμια, υφαντά και πλήθος άλλων αντικειμένων. Το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, τυπικό δείγμα πηλιορείτης αρχιτεκτονικής: τριώροφο πέτρινο κτήριο, με φρουριακό χαρακτήρα, με πολλές πολεμότρυπες και αμυντικό πυργίσκο στη στέγη του, θωρακισμένη είσοδο με βαριές προστατευτικές αμπάρες.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες εκκλησίες της Μακρινίτσας είναι: Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου panorama icon η εκκλησία της Παναγίας που χτίστηκε το 1767, ο Άγιος Νικόλαος (1787), ο Άγιος Γεώργιος (1795) και ο Άγιος Αθανάσιος (1792). Σε όλες τις εκκλησίες μπορείτε να θαυμάσετε όμορφες αγιογραφίες και παλιά εκκλησιαστικά κειμήλια. Ακόμα μια εκκλησία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Αγία Μαγδαληνή, που χρονολογείται από το 1737 και έχει και αυτή όμορφα κειμήλια, εικόνες και αγιογραφίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου οργανώνονται εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και μια ξεχωριστή χορευτική-θεατρική εκδήλωση «Μάηδες», πηγάζει από Διονυσιακούς μύθους (εορτασμό της βλάστησης και της αναπαραγωγής).

Makrinitsa: Greek Beauty in Pelion 2024 | Short Travel Guide
Από δω ξεκινάει και μια μεγάλη πεζοπορική διαδρομή: ξεκινάει από την παλιά βρύση Μπράνα, από καλντερίμι, καταλήγοντας σε μονοπάτι και δάση με πυκνή βλάστηση, έπειτα θα συναντήσετε το ρέμα της Καλιακούδας, γεφύρια εκκλησάκια και θα καταλήξουμε (μετά από 7 ώρες) στο αμφιθεατρικό χωριό, Πουρί! Μπορείτε να προγραμματίσετε περιπάτους μεταξύ του οικισμού αλλά και εκτός. Να θαυμάσετε τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στη Λέστιανη, στο Λοζίνικο, στο Αλεβίζι, στην Κοκονά και της Καριάς. Επίσης πολύ κοντά είναι τα Χάνια και το χιονοδρομικό κέντρο εάν αποφασίσετε να κάνετε σκι.

Το χωριό διαθέτει σημαντική αγορά από όπου μπορείτε να εμπορευτείτε παραδοσιακά προϊόντα: γλυκά του κουταλιού, βότανα, φρούτα, ντόπιο κρασί και τσίπουρο καθώς ασπροκεντήματα και αναμνηστικά. Η Μακρυνίτσα είναι προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: