Το 2024 μια από τις χειρότερες χρονιές για τα παιδιά σε εμπόλεμες περιοχές – Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Κοινοποίηση:
VDDSVD

Ο αντίκτυπος των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά σε όλο τον κόσμο έφτασε σε καταστροφικά και πιθανώς επίπεδα ρεκόρ το 2024, σύμφωνα με μια ανασκόπηση της UNICEF με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα αλλά και της παγκόσμιας πραγματικότητας που επικρατεί.

Περισσότερα παιδιά από ποτέ υπολογίζεται ότι είτε ζουν σε ζώνες συγκρούσεων είτε εκτοπίστηκαν βίαια λόγω συγκρούσεων και βίας. Ένας αριθμός ρεκόρ παιδιών που πλήττονται από συγκρούσεις παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, όπως σκοτώνονται και τραυματίζονται, δεν πηγαίνουν σχολείο, χάνουν εμβόλια που σώζουν ζωές και υποσιτίζονται σοβαρά. Ο αριθμός αναμένεται μόνο να αυξηθεί. Η σύγκρουση απορροφά  περίπου το 80% όλων των ανθρωπιστικών αναγκών σε όλο τον κόσμο, διακόπτοντας την πρόσβαση σε βασικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς νερού, των τροφίμων και της υγειονομικής περίθαλψης.

Πάνω από 473 εκατομμύρια παιδιά —πάνω από ένα στα έξι παγκοσμίως— ζουν τώρα σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, με τον κόσμο να βιώνει τον μεγαλύτερο αριθμό συγκρούσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ποσοστό των παιδιών στον κόσμο που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων έχει διπλασιαστεί – από περίπου 10 τοις εκατό τη δεκαετία του 1990 σε σχεδόν 19 τοις εκατό σήμερα.

Μέχρι το τέλος του 2023, 47,2 εκατομμύρια παιδιά είχαν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων και βίας, με τις τάσεις το 2024 να δείχνουν πρόσθετο εκτοπισμό λόγω της έντασης των συγκρούσεων, μεταξύ άλλων στην Αϊτή, τον Λίβανο, τη Μιανμάρ, το κράτος της Παλαιστίνης και το Σουδάν. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 30%  του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του πληθυσμού των προσφύγων και το 49%  των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων.  Στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, κατά μέσο όρο πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι φτωχό (34,8%) σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από το 10% στις χώρες που δεν έχουν πληγεί από συγκρούσεις.


Στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από το 2023, τα Ηνωμένα Έθνη επαλήθευσαν ένα ρεκόρ 32.990 σοβαρών παραβιάσεων σε βάρος 22.557 παιδιών—ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με τη συνολική ανοδική τάση στον αριθμό των σοβαρών παραβιάσεων —για παράδειγμα, χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στη Γάζα και στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ επαλήθευσε περισσότερα θύματα παιδιών κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2024 από ό,τι ολόκληρο το 2023—φέτος είναι πιθανό να σημειωθεί νέα αύξηση.

Η κατάσταση για τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με εκτεταμένες αναφορές βιασμού και σεξουαλικής βίας σε περιβάλλοντα συγκρούσεων. Στην Αϊτή, μέχρι στιγμής φέτος, έχει σημειωθεί αύξηση 1.000 τοις εκατό στα αναφερόμενα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων, τα παιδιά με αναπηρίες τείνουν επίσης να εκτίθενται δυσανάλογα σε βία και παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Η εκπαίδευση έχει διαταραχθεί σοβαρά σε ζώνες συγκρούσεων. Περισσότερα από 52 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις εκτιμάται ότι δεν πηγαίνουν σχολείο. Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας και μια σημαντική μερίδα παιδιών στο Σουδάν έχουν χάσει το σχολείο για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Συρία, τα σχολεία έχουν υποστεί ζημιές, καταστραφεί ή επαναπροσδιορίστηκε, αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά χωρίς πρόσβαση στη μάθηση. Η καταστροφή της εκπαιδευτικής υποδομής και η ανασφάλεια κοντά στα σχολεία έχουν επιδεινώσει μια ήδη δεινή κατάσταση για την εκπαίδευση των παιδιών σε αυτές τις περιοχές.

Ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών σε ζώνες συγκρούσεων έχει επίσης ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς οι συγκρούσεις και η ένοπλη βία συνεχίζουν να είναι οι κύριοι μοχλοί της πείνας σε πολλά hotspots, διακόπτοντας τα συστήματα διατροφής, εκτοπίζοντας πληθυσμούς και εμποδίζοντας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Για παράδειγμα, στο Σουδάν, μιλάμε για συνθήκες λιμού στο Βόρειο Νταρφούρ, ο πρώτος προσδιορισμός λιμού από το 2017. Το 2024, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε πέντε χώρες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις εκτιμάται ότι ζουν σε συνθήκες IPC* Φάσης 5, οι περισσότερες ακραίες καταστάσεις επισιτιστικής ανασφάλειας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response