Το Al Jazeera έγραψε ξεδίπλωσε τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ! «Ουρά των Τούρκων η Ελλάδα»

Κοινοποίηση:
αλ1

Η Ελλάδα, η οποία εγκατέλειψε την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε για χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε ότι υποστήριξε το Τελ Αβίβ στο χάος. Ο αραβικός Τύπος αποκάλυψε τις τουρκικές λεπτομέρειες πίσω από αυτή την απόφαση.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, δήλωσαν την υποστήριξή τους στο Τελ Αβίβ. Ενώ η Ουάσιγκτον έστειλε τεράστια αεροπλανοφόρα στην περιοχή, ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών πήγαν στο Ισραήλ. Ενώ η υπερδύναμη Ρωσία υποστήριζε μια λύση δύο κρατών στην περιοχή, η Κίνα ζήτησε κατάπαυση του πυρός. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης: «Καταδικάζω έντονα τη σημερινή σκληρή τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. «Στεκόμαστε στο πλευρό του ισραηλινού λαού και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», τόνισε.

ΕΓΙΝΑΝ ΦΙΛΟΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το Al Jazeera (AJ) με έδρα το Κατάρ δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση για το γιατί η Ελλάδα τάχθηκε στο πλευρό του Ισραήλ. Το άρθρο ανέφερε ότι η Ελλάδα, που κάποτε ήταν φιλοπαλαιστινιακή, είναι τώρα ένας από τους στενότερους ευρωπαίους συμμάχους του Ισραήλ. Οι αναλυτές ανέφεραν τους ενεργειακούς στόχους των δύο χωρών και της Τουρκίας ως αιτία για την ανάπτυξη της αμυντικής τους συνεργασίας.

Αν και η Ελλάδα υποστηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα, ήταν μία από τις 45 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 27 Οκτωβρίου που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς . Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη επέλεξε να μην συμπαραταχθεί με τους Παλαιστίνιους. «Όποιος νοιάζεται για την ανθρωπότητα και την ειρήνη πρέπει να ακολουθήσει μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση για τους Παλαιστίνιους», είπε. Αυτή η διάκριση για την Παλαιστίνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας γιατί τόσο το δεξιό όσο και το αριστερό κόμμα της χώρας συναντώνται εδώ και χρόνια σε κοινή θέση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Το 1982, το Ισραήλ μπήκε σε πόλεμο με τον Λίβανο για να καταστρέψει τη στρατιωτική πτέρυγα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Σε αυτόν τον πόλεμο, ελληνικά πλοία μετέφεραν τον αρχηγό της οργάνωσης Γιάσερ Αραφάτ σε ασφαλές μέρος στην Αθήνα. Εκείνη την εποχή, Παλαιστίνιοι από το εξωτερικό έκαναν συχνά διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, με την υποστήριξη του ελληνικού αριστερού κόμματος, για να κάνουν γνωστή την υπόθεσή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην Ελλάδα, δήλωσε στο Al Jazeera: «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήθελε να πάρει ψήφους κατά της Τουρκίας για το Κυπριακό στον ΟΗΕ. «Έπρεπε να σταθμίσετε τις ψήφους σχεδόν 20 αραβικών χωρών έναντι μιας ψήφου του Ισραήλ».

Η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας έγινε όταν ο πατέρας του Μητσοτάκη ήταν πρωθυπουργός. Το 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνώρισε επίσημα το Ισραήλ για να «εγκαταστήσει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή». Ωστόσο, τη δεκαετία του 1990, η στενή σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία αποτελούσε πρόβλημα για την Ελλάδα.

Μια άλλη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς το 2010 έσπασε τους δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ. Εκείνη την εποχή, η Τουρκία έστειλε το πλοίο με το όνομα Mavi Marmara στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά Ισραηλινοί καταδρομείς επιτέθηκαν στον στόλο και σκότωσαν 9 άτομα. Εκμεταλλευόμενη αυτό το κενό, η Ελλάδα άρχισε να βελτιώνει τις διμερείς της σχέσεις με το Ισραήλ. Ο εν λόγω αξιωματούχος συνέχισε τις δηλώσεις του για το θέμα και είπε: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως μια πόρτα που θα διευκολύνει τις «σχέσεις με την ΕΕ».

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την προσέγγιση Ισραήλ και Ελλάδας είναι φυσικά το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Το επόμενο έτος, στο πλαίσιο του έργου, 10-20 δισεκατομμύρια ισραηλινό αέριο θα μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν τεταμένες το 2020, η Αθήνα αναζήτησε σχέσεις με την προηγμένη αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. Η Ελλάδα, πιασμένη απροετοίμαστη από τη μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ζήτησε αμέσως βοήθεια από τον σύμμαχό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που νοικιάστηκαν από το Ισραήλ αναπτύχθηκαν στο νησί Ισκίρι στη μέση του Αιγαίου και ο ελληνικός στρατός ανέπτυξε αυτά τα drones εναντίον της Τουρκίας.

Η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη της στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ στις 6 Μαΐου 2020, νοικιάζοντας δύο UAVs Heron για τη σάρωση του Αιγαίου. Η Ελλάδα θα παραδώσει επίσης 6 μεταχειρισμένα μοντέλα Rafale από το Ισραήλ το 2023.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. τι γραφουνε ρε χα χα, οτι του φανει του λολοστεφανη

  2. στέκεται ακόμα κοντά στον αγώνα των Παλαιστινίων. Φυσικά όμως δεν υποστηρίζει ορδές ατάκτων τζιχατζιστών τρομοκρατών που σφάζουν αδιακρίτως αμάχους.

  3. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟ 89 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΒΛΑΚΑΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ…ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ…ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ…

  4. Οταν ο πολεμος τελειωσει ,Ο Σανανιαχου θα πεταξει τον κουλη στα σκουπιδια σαν στημενει λεμονοκουπα , για χαριν των τουρκων ,χα χα χα ,οπως γινεται παντα ,ΜΑ@@κα κουλη !!

  5. αυτό το νησί ”Ισκίρι” είναι όλα τα λεφτά! χαχαχαχαχαχα!! τι ντεκαντανς…

  6. η λωριδα του βοθρου των συστημικων σας πουσταριων η “πουσταριων σας”

Comments are closed.