Το Barbaros «αλωνίζει» στην κυπριακή ΑΟΖ: Πραγματοποιεί «έρευνες» στο τεμάχιο 8 νότια της Λεμεσού! (BINTEO)

Κοινοποίηση:
zzzx

Στην κυπριακή ΑΟΖ πλέει το τουρκικό «ερευνητικό» σκάφος Barbaros  καθορίζοντας τις εκτός από τις περιοχές που θα τρυπήσει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» και τις αντοχές της Λευκωσίας και κατ΄επέκταση της Αθήνας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ όπως είχε προαναγγέλλει η Τουρκία μερικά μίλια ανοικτά του Ακρωτηρίου, στην επαρχία Λεμεσού.

Το Barbaros συνεχίζει να κινείται στο πλαίσιο της NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία και κινείται στις περιοχές F και G στα τεμάχια 2,3,8,9,13  (και τώρα στο 8) που ανήκουν βέβαια στην κυπριακή ΑΟΖ για να καθορίσει τις περιοχές που θα κάνει γεωτρήσεις πιθανότατα με το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».

Με το κόκκινο χρώμα εμφανίζονται όλες οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει εξαγγείλει οτι θα πραγματοποιήσει όχι μόνο έρευνες αλλά θα προχωρήσει και σε γεωτρήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβουσογλου έχει δηλώσει ότι η χώρα του, εντός του Φεβρουαρίου, θα στείλει σε περιοχές ακόμη και νότια της Κύπρου για γεωτρήσεις πλέον το πλωτό γεωτρύπανο της, παραπέμποντας σε περιοχές που παράνομα έχει εκχωρήσει για έρευνα στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων.

Αλλά και ο υπουργός εξωτερικών της Τ/Κ διοίκησης είχε δηλώσει πως το τουρκικό σκάφος οριοθετεί τις περιοχές στις οποίες η Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα τις γεωτρήσεις της.

Φυσικά ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό δεν τον απασχολεί καθόλου.

«Ο ΤΡΑΟ», λέει «έχει αδειοδοτηθεί από το τουρκοκυπριακό “κράτος” προκειμένου να προχωρήσει στις γεωτρήσεις».

Στο μεταξύ συνεχίζονται ασταμάτητες και οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα πέντε τουρκικά αεροσκάφη – δύο ζεύγη F-16 και ένα CN-235 – προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Οι παραβιάσεις έγιναν από τους σχηματισμούς των μαχητικών, δύο από τα οποία ήταν οπλισμένα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, έγιναν ασκήσεις στο Αιγαίο, μεταξύ 26-31 Ιανουαρίου 2019, με τη συμμετοχή Πεζοναυτών και ΤΗΚ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: