Στις 7 Ιανουαρίου 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό των αμυντικών δαπανών στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτή η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις προτάσεις του Τραμπ, τόνισε ότι μια τέτοια αύξηση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον γερμανικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Σολτς, η εφαρμογή ενός πλαφόν στο 5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να διαθέσει «πολλά χρήματα», κάτι που δεν είναι εφικτό ή βιώσιμο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Η συζήτηση γύρω από τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ έχει γίνει πιο επίκαιρη τα τελευταία χρόνια, ειδικά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αυξανόμενων απειλών στην περιοχή. Οι χώρες μέλη έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, αλλά η πρόταση του Τραμπ για αύξηση αυτού του ποσοστού στο 5% έχει προκαλέσει ανησυχίες και διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.
«Θεωρώ προτιμότερο να επικεντρωθούμε στα όσα έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό», είπε ο ίδιος στη διαδικτυακή έκδοση του Focus. Σήμερα, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να επενδύουν το 2% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανού καγκελάριου, αν γινόταν δεκτός ο στόχος που πρότεινε ο Τραμπ, αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα έφταναν ετησίως τα 200 δισεκ. ευρώ.
Συγκριτικά, ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας για το 2025 είναι περίπου 490 δισεκ. ευρώ. «Είναι πολλά χρήματα», σχολίασε ο Σολτς.
Το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 2% του ΑΕΠ, το όριο που έθεσε το ΝΑΤΟ το 2014, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκ. ευρώ, που σύστησε ο Σολτς λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, για τον επανεξοπλισμό της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών μέσων της.
Αφού εξαντληθεί αυτό το ποσό ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει να βρει πρόσθετους πόρους για να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της.
«Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θα πρέπει να το διασφαλίσουμε αυτό στο μέλλον. Είναι μια πραγματικά τεράστια αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν», υπογράμμισε ο καγκελάριος.
Καπως αργα καταλαβε οτι οι Αμερικανοι τον ”χρησιμοποιησαν” στον πολεμο της Ουκρανιας και τωρα σαν στημενη λεμονοκουπα πετιεται, ειναι αργα για δακρυα Στελλα!
Μωρέ θα τα δώσεις, θες δεν θες!!!
Ο κ.πρεσβυς των αμερικανων στας Ευρωπας κ.Σολτς ειναι προ πολλου τελειωμενος και το ξερει! Απλα λογω παρουσιαστικου δεν μπορει να τον αποκαλεσει ο Μασκ…. κοριτσι!