Τα drones Beaver μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας φαίνεται να κάνουν επιτυχημένα χτυπήματα καμικάζι στην καρδιά της Μόσχας, με τον Serhiy Prytula, να έχει αναδειχθεί ως το νέο δημοφιλές πρόσωπο στην χώρα.
Ο Prytula έγινε γνωστός – όπως και ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy – ως ηθοποιός, τηλεοπτικός αστέρας και κωμικός, αλλά τώρα είναι περισσότερο γνωστός για τη συμβολή του στον πόλεμο, διευθύνοντας ένα ίδρυμα που αποκτά εξαρτήματα, βοηθά στην υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής όπλων και προμηθεύει δυνάμεις πρώτης γραμμής .
Ο εντοπισμός εξαρτημάτων για drones έχει αποδειχθεί ένα από τα πλεονεκτήματά του.
Ο Prytula, ο οποίος φέρεται να έπαιξε κάποιο ρόλο στην εύρεση μερών για το Beaver, τώρα έχει ενταχθεί στις τάξεις άλλων εγχώριων δημιουργιών όπως οι Shark, Leleka και Valkyrie.
Οι «μυστικές» τοποθεσίες
Εξωτερικά, το ίδρυμά του μοιάζει με κάθε άλλη πενταώροφη πολυκατοικία στους ήσυχους παράδρομους του Κιέβου.
Στο εσωτερικό, είναι μια χαοτική ανθρώπινη κυψέλη εθελοντών, που ετοιμάζουν δέματα και στέλνουν παραδόσεις σε στρατιώτες στο μέτωπο.
Στις 9 Αυγούστου, η ομάδα συσκεύασε 75 drones για στρατιωτικές μονάδες.
Αυτό είναι μόλις μια σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένων των αναγκών των δυνάμεων της Ουκρανίας σε ένα μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων, αλλά κάθε επιπλέον μάτι στον ουρανό μπορεί να βοηθήσει τη χώρα.
Το πλήθος των νεαρών, ενεργητικών εθελοντών στα κεντρικά γραφεία της Prytula αποτελεί την επιτομή μιας σημαντικής διάστασης του πολέμου: Οι Ουκρανοί παίρνουν όλο και περισσότερο την κατάσταση στα χέρια τους όταν πρόκειται για προμήθεια όπλων.
Με το υπουργείο Άμυνας και τον παραδοσιακό κρατικό τομέα όπλων να επικρίνονται ευρέως για αναποτελεσματικότητα και να αμαυρώνονται από σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, η χώρα είναι τώρα μάρτυρας μιας έκρηξης ιδιωτικών επιχειρήσεων για να παραδώσει κιτ στην πρώτη γραμμή και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή.
Με τους κατασκευαστές όπλων να αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ, τα εργοστάσια εξαπλώνουν την κατασκευή τους σε πολλές μυστικές τοποθεσίες.
Τρέμουν την επανεκλογή Trump
Αυτή η αίσθηση ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τόσο ψάχνοντας στο παγκόσμιο παζάρι όπλων για hi-tech gizmos όσο και κάνοντας περισσότερα από τα δικά τους βαριά τεθωρακισμένα και οβίδες ενισχύεται μόνο από την επικείμενη απειλή επιστροφής στον Λευκό Οίκο από τον Donald Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Αμερική δεν πρέπει να «στέλνει πολλά» στην Ουκρανία και ότι το Κίεβο θα πρέπει να διαπραγματευτεί για ειρήνη με τον εισβολέα.
Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι απλώς ενίσχυσαν τους φόβους των Ουκρανών ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να «ξεπουλήσει» τη νεαρή δημοκρατία τους στο Κρεμλίνο.
Το αδιέξοδο
Η Ουκρανία δεν μπορεί καν να αρχίσει να ανταποκρίνεται στις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας – το Κίεβο αναμένεται να δαπανήσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα το 2023, ενώ η Ρωσία πιθανότατα ξοδεύει πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ – επομένως η ξένη βοήθεια θα αποδεικνύεται πάντα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της Ουκρανίας στον αγώνα .
Αλλά αυτός δεν είναι λόγος της απραξίας.
Σχεδόν μια ολόκληρη χώρα έχει κινητοποιηθεί για την εθνική άμυνα, και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι επιχειρηματίες ιδιώτες προμηθευτές αποδεικνύονται τώρα πιο ευκίνητοι από κρατικούς μεγαθήρια και γραφειοκράτες στο να φέρουν στους στρατιώτες αυτό που χρειάζονται.
Πέρυσι, ο Ουκρανός μπλόγκερ και εθελοντής Ihor Lachenkov ανακοίνωσε ότι στόχευε να συγκεντρώσει 20 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος (περίπου 500.000 ευρώ) για να παράγει και να αγοράσει πέντε drones Beaver για στρατιωτικές πληροφορίες, και αργότερα δημοσίευσε φωτογραφίες του να αγκαλιάζει το ένα.
Έκτοτε, drones που έμοιαζαν με Beavers έχουν χτυπήσει ρωσικές αποθήκες πετρελαίου και άλλους στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος και πλήττουν ακόμη και την επιχειρηματική περιοχή της Μόσχας.
Επισήμως, η Ουκρανία δεν λέει τίποτα για το από πού προέρχεται αυτό το κιτ και άνδρες όπως ο Lachenkov και ο Prytula παρέχουν ένα χρήσιμο προπέτασμα καπνού.
Επίσης, από την πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, το ίδρυμα της Prytula έχει συγκεντρώσει 135 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά περισσότερων από 7.000 drones, 1.200 οχημάτων, πάνω από 17.000 συσκευών επικοινωνίας και πολλά άλλα.
Η Κίνα είναι βασικό μέρος του παζλ καθώς το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να αγοράσει απευθείας πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής.
Η εταιρεία κατασκευής drone DJI που εδρεύει στη Shenzhen δεν πουλά πλέον ανοιχτά στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, επομένως το βασικό κόλπο είναι να αποκτήσει κανείς γρήγορα τα προϊόντα της από τρίτες χώρες ή να παραλάβει ανταλλακτικά και εξαρτήματα διεθνώς που μπορούν να συναρμολογηθούν από Ουκρανούς τεχνικούς.
Υπάρχει έκρηξη στους μικρούς ουκρανούς παραγωγούς όπλων, με περισσότερες από 100 εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον τομέα.
«Το υπουργείο Άμυνας επίσης δεν μπορεί να αγοράσει drones που δεν είναι ακόμη σε σειριακή παραγωγή.
Αλλά μπορούμε, και οι παραγωγοί μπορούν να επανεπενδύσουν τα χρήματα για να αυξήσουν τον αριθμό, αν η ανατροφοδότηση των στρατιωτών από το μέτωπο ήταν καλή», συνέχισε ο Prytula.
«Έτσι, με τη δωρεά χρημάτων οι άνθρωποι δεν βοηθούν μόνο τον στρατό, αλλά και τονώνουν την εγχώρια στρατιωτική παραγωγή».
Η διαφθορά του Υπουργείου
Το υπουργείο Άμυνας —ο κύριος προμηθευτής όπλων, τροφίμων, στολών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης— αγωνίζεται να αποτινάξει τη φήμη της δωροδοκίας και της αναποτελεσματικότητας.
Σε ένα υψηλού προφίλ κερδοσκοπικό σκάνδαλο νωρίτερα αυτό το έτος, αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο είχε πληρώσει παράλογα διογκωμένες τιμές για τις μερίδες των στρατιωτών σε έναν εργολάβο.
Το υπουργείο αρνείται τις παραβιάσεις, αλλά κρύβεται πίσω από το στρατιωτικό απόρρητο.
Άλλα πιο πρόσφατα σκάνδαλα και προβλήματα προμηθειών επικεντρώθηκαν στην αποτυχία του υπουργείου να εξασφαλίσει την παράδοση όλων όσων πλήρωσε.
Κατ’ ιδίαν, ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το υπουργείο Άμυνας δεν είναι ικανό να προμηθεύει τον στρατό και ορισμένοι Ουκρανοί νομοθέτες επικρίνουν ανοιχτά τον υπουργό Oleksii Reznikov για το ιστορικό του στις προμήθειες.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει βρει εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού, με το υπουργείο ψηφιακού μετασχηματισμού να ασχολείται με προμήθειες drone, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα κρατικών δωρεών UNITED 24 και απελευθέρωση των τελωνειακών και παραγωγικών κανόνων για drones στην Ουκρανία.