Τρέχουν να ανοίξουν την οικονομία για να μην επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή

Κοινοποίηση:
Daily city life, during the outbreak of the Novel Coronavirus (COVID-19) Pandemic, in Athens, Greece, on March 17, 2020. After the number of the infected population rose, Greece has taken additional measures against the spread of the COVID-19 virus closing down all cafes bars and restaurants, museums, archaeological sites, libraries and shopping malls./ Καθημερινότητα στην πόλη, στην περιόδο της Πανδημίας του Novel Coronavirus (COVID-19), στην Αθήνα, στις 17 Μαρτίου, 2020. Καθώς ο αριθμός του μολυσμένου πληθυσμού αυξήθηκε, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει κέντρα εστίασης, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, βιβλιοθήκες και εμπορικά κέντρα σε μια προσπάθεια μείωσης της διάδοσης του Κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση πιέζει τους «ειδικούς» να συναινέσουν σε άρον-άρον άνοιγμα της οικονομίας ώστε να σωθεί ό,τι σώνεται καθώς το έλλειμα στον ισολογισμό έχει φτάσει τα 22 δισ. ευρώ και η χώρα βαδίζει προς την οικονομική «ισοπέδωση».

Όμως η σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου προχθές, μετά από μια εορταστική περίοδο αυτοαπόμονωσης «προβληματίζουν« τους ειδικούς, οι οποίοι δε φέρονται διατεθειμένοι να βάλουν την «υπογραφή» τους σε περισσότερα ανοίγματα άμεσα.

Σχολιάζοντας τις σχετικές εικόνες, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης παραδέχτηκε πως «υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες».

Ο ίδιος, μάλιστα, περιέγραψε πως «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαθανάσης συνέστησε «να μη χτίζονται προσδοκίες», παραπέμποντας στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, οπότε «θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, «όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης που έχει ήδη γίνει. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε σχέδιο, αλλά οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν τι μπορεί να μπει μέσα στην εισήγησή τους».

Το σχέδιο

Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες η κυβερνητική εισήγηση που θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης, θα περιλαμβάνει:

· την επανεκκίνηση των χιονοδρομικών κέντρων

· των πρακτορείων ΟΠΑΠ

· το ψάρεμα και

· το κυνήγι

αλλά και μια χρονική εκτίμηση αναφορικά με:

· την άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις εκτός νομού,

· την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις αίθουσες (πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου), αλλά και

· την επαναλειτουργία της εστίασης.

Τα σενάρια

Ακόμα και για την εστίαση, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται πως έχουν ανταλλάξει τις πρώτες σκέψεις για τα… τραπεζάκια έξω, δείχνοντας με νόημα τις αρχές Φεβρουαρίου ως μια πρώτη, ενδεικτική ημερομηνία.

Θετική στο να ανοίξουν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας εμφανίστηκε από πλευράς της η Πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τα υπάρχοντα δεδομένα.

«Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη, προτείνοντας ταυτόχρονη επαναφορά σχολείων και μετακινήσεων εκτός νομού, για να τοποθετήσει σε τρείς εβδομάδες, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ, όχι όμως των μπαρ.

Κοντά στα καφέ

Θετικά διάκειται απέναντι στην ιδέα της λειτουργίας της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, όχι όμως και των χιονοδρομικών κέντρων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η κ. Λινού υποστήριξε πως «η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολλή προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους».

Παράλληλα, η κ. Λινού τάχθηκε υπέρ κυνηγών και ψαράδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι».

Ανάσα για την αγορά

Λυτρωτικό χαρακτηρίζουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου οι παράγοντες της αγοράς, χαιρετίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία. Μιλώντας σε ιστοσελίδα, o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι «η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα διασώσει τζίρο και θα προφυλάξει τα μαγαζιά από τα λουκέτα», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως «τα μαγαζιά, τα οποία είχαν ουρά όπως είδαμε, υπήρχε η απόσταση που είναι υποχρεωτική αλλά και όλα τα καταστήματα εντός, προσέχουν τα τετραγωνικά και υποδέχονται τον κόσμο με μάσκες και αντισηπτικά».

Παρά τη σχετική ευφορία στην αγορά, το ενδεχόμενο νέου σκληρού lockdown δεν απέκλεισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε περίπτωση που αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα.

«Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων» σημείωσε ο υπουργός.

Η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η ΙΑΤΑ απηύθηνε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αίτημα να υποστηριχθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα καταστήσει ουσιαστικά υποχρεωτικά τα εμβόλια.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ «να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή.

«Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μεγάλο λάθος ή δια ζώσης εκπαίδευση την δεδομένη χρονική περίοδο Φεβρουάριο Μάρτιο!!! Ή ποιο επικυνδινη περίοδος. Τουλάχιστον με ΜΕΓΑΛΕΣ προφιλαξεις θα μπορούσε να λειτουργήσει δια ζώσης η Α, Β, Γ Λυκείου Μόνο. Γυμνάσια όχι ακόμη.

  2. Αφήστε τα σενάρια και ανοίξτε τα γυμναστήρια μη σας πάρει και σας σηκωσει

Comments are closed.