Τρία νέα προγράμματα διακοπών με voucher έως 200 ευρώ – Η απόφαση

Κοινοποίηση:
diakopes

Αναρτήθηκε η απόφαση για voucher διακοπών στις δοκιμαζόμενες από φωτιές και πλημμύρες περιοχές του Έβρου και της Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα Thessaly Pass και Evros Pass ξεκινάει άμεσα.

Με την παρούσα απόφαση ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα για τη δράση οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού σε Δήμους και Δημοτικές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις δυσμενείς συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου 2023 καθώς και σε Δήμους και Δημοτικές Ενότητες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επλήγησαν από τις δυσμενείς συνέπειες των πυρκαγιών του καλοκαιριού 2023.

Ως «Δικαιούχοι» των προγραμμάτων «ThessalyPass Α 2024», «ThessalyPass Β 2024» και «EvrosPass 2024», ορίζονται όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022. Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Οι δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργηθεί από τον Φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης των υποβολών αιτήσεων τα αποτελέσματα της οποίας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

2. Ως «Ωφελούμενοι» των δικαιούχων των προγραμμάτων «Thessaly Pass Α 2024», «Thessaly Pass Β 2024» και «Evros Pass 2024», ορίζονται:

α) Τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και β) ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νόμιμα αναγνωρισμένο ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Σε περιπτώσεις συζύγων, προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τέκνων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι του προγράμματος κατά την έννοια της ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου.

5. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι της οικονομικής ενίσχυσης:

α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ή όσοι επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024- 2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ανεξαρτήτως από το εάν γίνει τελικά χρήση των ανωτέρω παροχών ή όχι,

β) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

γ) όσοι δικαιούχοι έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία:

i. Για το «Thessaly Pass Α 2024» τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα A που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και

ii. για το «Thessaly Pass B 2024» τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα B που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και

iii. για το «Evros Pass 2024», τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα Γ που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, όπως αυτή (κύρια κατοικία) προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022. Τα ανωτέρω δηλώνουν υπεύθυνα οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησής τους σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά περιγράφονται στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας.

Οικονομική ενίσχυση και επιμερισμός

1. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελούμενων, προσδιορίζεται ως εξής:

α) Για τους δικαιούχους του προγράμματος «ThessalyPassΑ 2024» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα Α που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατό (100,00) ευρώ

β) για τους δικαιούχους του προγράμματος «ThessalyPassΒ 2024» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα Β που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ και

γ) για τους δικαιούχους του προγράμματος «Evros Pass 2024» που θα επιλέξουν ως προορισμό τις επιλεγμένες περιοχές, όπως μνημονεύονται στο συνημμένο Παράρτημα Γ που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, η ενίσχυση ανέρχεται σε διακόσια (200,00) ευρώ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για ένα εκ των τριών ως άνω προγραμμάτων (passes) και για μία ή περισσότερες φάσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 12 της παρούσας, ωστόσο μπορούν να καταστούν ωφελούμενοι, κατόπιν κλήρωσης, μόνο για ένα πρόγραμμα σε μια φάση του προγράμματος που επέλεξαν.

2. Η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: