Τρία οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση χούμους

Κοινοποίηση:
ΚΘΞΓΔΦΞΓΗ

Το χούμους φτιάχνεται από ρεβίθια, τα οποία θα πρέπει να βράσουμε και στη συνέχεια να πολτοποιήσουμε. Σε αυτά θα προσθέσουμε ταχίνι, ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και γλυκιά πάπρικα. Θα ανακατέψουμε καλά και το χούμους μας είναι έτοιμο.

Δύο κουταλιές της σούπας χούμους έχουν περίπου 80 θερμίδες. Επίσης, περιέχουν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικών ινών, κάνοντας το χούμους ένα πιάτο που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα.

Ας δούμε τρία οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση χούμους

Βοηθά στην καλή πέψη

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες στο χούμους μπορούν να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των καλών βακτηρίων του εντέρου στο σώμα και στη βελτίωση της ποικιλότητας της μικροχλωρίδας. Οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση μιας μερίδας 2 κουταλιών της σούπας, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν περίπου 4 κουταλιές της σούπας ανά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

«Τέσσερις κουταλιές της σούπας χούμους προσφέρουν σχεδόν 6 γραμμάρια φυτικών ινών, κάτι που αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε φυτικές ίνες», λέει η Sarah Keathley, M.S., RD, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Τα συστατικά του χούμους – ιδιαίτερα τα ρεβίθια και το ταχίνι – συνδέονται με μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα ρεβίθια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά (PUFAs) που είναι υγιεινά για την καρδιά, ενώ διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, η Keathley αναφέρει, «η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι χρήσιμη στην απέκκριση της χοληστερίνης. Η τρέχουσα έρευνα προτείνει μια συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης ρεβιθιών και της σημαντικά χαμηλότερης LDL (συχνά αποκαλούμενη ως «κακή» χοληστερόλη) και των επιπέδων ολικής χοληστερίνης».

Το ταχίνι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως PUFAs και μονοακόρεστα λιπαρά (MUFAs). Η Keathley επισημαίνει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά στο ταχίνι που ονομάζονται σησαμίνη και σησαμόλη μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η έρευνα υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα αυτών των ενώσεων στο ταχίνι για πιθανή μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης και της LDL.

Η σησαμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απορρόφηση και παραγωγή χοληστερίνης, ενώ η σησαμόλη βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα κύτταρα.

Η διατήρηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα σε ένα υγιές εύρος είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.

Ενθαρρύνει τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το χούμους έχει έναν συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση και σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η Keathley επισημαίνει πρόσφατη έρευνα που το υποστηρίζει, αναφέροντας πώς τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ανθεκτικό άμυλο. Αυτός ο συνδυασμός έχει αναφερθεί ότι διεγείρει τις ορμόνες που βρίσκονται στο έντερο, όπως GLP-1, GIP και PYY. «Το GLP-1 και το GIP διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης, βοηθώντας στη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα», καταλήγει η Keathley.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: