Με «πόλεμο» για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη αρχίζει η προεκλογική περίοδος της κάλπης της 7ης Ιουλίου, αν και τυπικά η εκκίνηση θα δοθεί με την προκήρυξη των εκλογών στις 10 Ιουνίου.
Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – τις οποίες σχεδίαζε πριν από τις ευρωεκλογές εκτιμώντας ότι δεν θα άλλαζε ο σχεδιασμός για εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας –, δηλαδή τον διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «πραξικόπημα» επειδή επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ενώ είναι κυβέρνηση υπό προθεσμία.
Από την κυβερνητική πλευρά απαντούν ότι, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει πέσει και ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται, παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το σύνταγμα η δυνατότητά της να προχωρήσει στις αλλαγές.
Τυπικά η κυβέρνηση πράγματι έχει δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές, δεδομένου ότι η ήττα των ευρωεκλογών δεν την καθιστά κυβέρνηση… περιορισμένης ευθύνης ή… υπηρεσιακή. Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας, έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν, αν δηλαδή θα υπάρξει πολιτική συναίνεση με την αντιπολίτευση ή θα γίνουν σε κλίμα σύγκρουσης.
Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την προεδρία του Αρείου Πάγου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι τρεις δυνατότητες (που αντιστοιχούν σε ισάριθμα πρόσωπα).
● Να επιλεγεί πρόσωπο για το οποίο θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ.
● Να γίνει επιλογή η οποία θα χρειαστεί περισσότερη διαβούλευση για να συμφωνήσει και η Πειραιώς.
● Να επιλεγεί πρόσωπο που θεωρείται καθαρά φιλοκυβερνητικό, το οποίο θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας πολιτική σύγκρουση.
Το τελευταίο ενδεχόμενο επικοινωνιακά φέρει τον κίνδυνο να συμβολίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «καλύψει τα νώτα του» τη στιγμή που αποχωρεί από την κυβέρνηση. Άρα κάτι έχει να φοβηθεί σε ποινικό επίπεδο.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άφησε το παράθυρο ορθάνοιχτο για τις αλλαγές, παρέπεμψε για τις οριστικές αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Μένει να φανεί λοιπόν τις επόμενες μέρες αν η κυβέρνηση θα κάνει μία από τις παραπάνω επιλογές ή θα αποφασίσει να μην προχωρήσει καθόλου.