Αμύθητη περιουσία – ξεπέρασε ακόμη και αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ, τεράστιο φιλανθρωπικό έργο κι όμως η οικογένεια Ράουζινγκ που κρύβεται πίσω από την γνωστή συσκευασία Tetra Pak στιγματίστηκε από τα ναρκωτικά και τον θάνατο.
Η ιστορία της Tetra Pak ξεκινά από ένα μεσημεριανό γεύμα στην Σουηδία στο σπίτι του Ρούμπεν και της Ελίζαμπεθ Ράουζινγκ. Η νεαρή Ελίζαμπεθ προτείνει στον Ρούμπεν να σκεφτεί μια ελαφρύτερη εναλλακτική λύση για τα γυάλινα μπουκάλια γάλακτος. Εκείνο το απόγευμα, αρχίζει να ασχολείται με διάφορες ιδέες και λίγο καιρό αργότερα κατοχυρώνει την εφεύρεσή του.
Το γνωστό σε όλους υδατοστεγές χάρτινο δοχείο για την αποθήκευση του γάλακτος, των χυμών, του γιαουρτιού και του παγωτού, που τέθηκε σε παραγωγή το 1953, με το όνομα Tetra Pak. Οι γιοι τους, Χανς και Γκαντ, άρχισαν την μαζική παραγωγή του και σήμερα πωλούνται 137 δισεκατομμύρια συσκευασίες Tetra Pak σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο.
Ο Ρούμπεν Ράουζινγκ έφτιαξε μια χάρτινη συσκευασία για την αποθήκευση του γάλακτος και των χυμών το 1952, το γνωστό Tetra Pak
Η αυτοκρατορία όμως της Tetra Pak δεν παρέμεινε στην Σουηδία αλλά στην Αγγλία. Το 1982, ο Χανς και ο Γκαντ μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποφύγουν τους σουηδικούς φόρους. Το 1993, τα αδέρφια μπήκαν στην λίστα των πλουσιότερων ατόμων της Αγγλίας των Sunday Times ξεπερνώντας μάλιστα την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Χανς πούλησε το 1995 το μισό της επιχείρησης στον μεγαλύτερο αδερφό του έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών με τον Γκαντ να πεθαίνει το 2000.
Το λογοτεχνικό ενδιαφέρον της Σίγκριντ Ράουζινγκ
Τα παιδιά του Χανς, Σίγκριντ, Λίσμπετ και Χανς, βρέθηκαν όλα αντιμέτωπα με το τι να κάνουν τα χρήματα που κληρονόμησαν. Η Σίγκριντ έμοιασε στον πατέρα της όσον αφορά στην φιλανθρωπική του γενναιοδωρία, και μετατράπηκε στην αγαπημένη του λογοτεχνικού κοινού του Λονδίνου, χρηματοδοτώντας ένα λογοτεχνικό περιοδικό και δύο από τους πιο γνωστούς ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους της Βρετανίας Granta Books και Portobello Books.
Ο Χανς Κρίστιαν Ράουζινγκ με την σύζυγό του Εύα
Ίδρυσε επίσης το Sigrid Rausing Trust, το οποίο, από το 1995, έχει δώσει 177,4 εκατομμύρια λίρες σε πρόσφυγες της Βιρμανίας, σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα εμπορίας γυναικών στην Αλβανία, αλλά και σε κατοίκους παραγκουπόλεων στην Κένυα και θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μεταξύ άλλων.
Ο αδερφός της μαζί με την σύζυγό του Εύα, ίδρυσαν το Eva & Hans K Rausing Trust, που έκανε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών με τον πρίγκιπα Κάρολο να χαρακτηρίζει τον Χανς Κρίστιαν ως «έναν πολύ ιδιαίτερο φιλάνθρωπο».
Νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών η Εύα Ράουζινγκ – Κείτονταν επί δύο μήνες κάτω από σκεπάσματα στην κρεβατοκάμαρά της
Αλλά το όνομα Ράουζινγκ δεν είναι συνώνυμο μόνο της φιλανθρωπίας. Το καλοκαίρι του 2012, ο 49χρονος τότε Χανς Ράουζινγκ συνελήφθη για ύποπτη κατοχή ναρκωτικών ενώ την ίδια ώρα η σύζυγός του η 48χρονη Εύα, βρέθηκε νεκρή στο πενταόροφο γεωργιανού τύπου αρχοντικό τους στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου. Η αστυνομία αρχικά δήλωσε ότι ο θάνατός της ήταν «ανεξήγητος» αλλά τα βρετανικά μέσα έκαναν υποθέσεις πως επρόκειτο για θάνατο από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Μάλιστα, το άψυχο σώμα της Εύα Ράουζινγκ, βρέθηκε δύο περίπου μήνες μετά τον θάνατό της, κάτω από τόνους σεντονιών και πλαστικών στην πολυτελή έπαυλη της. Σύμφωνα με την έρευνα, ο σύζυγός της ξυριζόταν στο μπάνιο όταν την άκουσε να πέφτει από το κρεβάτι, με τα μάτια της πλήρως διεσταλμένα. Προσπάθησε να την σηκώσει αλλά ήταν ήδη νεκρή ενώ στο αριστερό της χέρι κρατούσε ακόμη ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο καθώς ετοιμαζόταν να κάνει χρήση κοκαΐνης.
Ο Ράουζινγκ έκρυψε το άψυχο σώμα της για δύο περίπου μήνες, ανίκανος να μπορέσει να διαχειριστεί τον θάνατό της, ενώ σε όποιον τον ρωτούσε για την σύζυγό του, έλεγε ότι είχε πάει στην Καλιφόρνια.
Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά όμως ήταν παλιά
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Χανς Ράουζινγκ και η σύζυγός του έρχονταν αντιμέτωποι με θέματα ναρκωτικών. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί σε ένα κέντρο απεξάρτησης ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 20 χρόνια πριν. Η Εύα Ράουζινγκ, προερχόταν κι αυτή από μια πλούσια οικογένεια: ο πατέρας της Τομ Κεμένι, ήταν πρώην στέλεχος της Pepsi. Και μπορεί να ήταν φιλάνθρωποι και να χάριζαν πολλά χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις σχετικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ωστόσο και οι δύο τους ήταν βαθιά εθισμένοι σε αυτά.
Μάλιστα, το 2008, καλεσμένοι σε ένα γκαλά, οι φύλακες ανακάλυψαν κοκαΐνη και ηρωίνη στην πανάκριβη τσάντα της κάτι που οδήγησε τις Αρχές στην έρευνα της κατοικίας τους, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν ναρκωτικά αξίας 2.000 λιρών. Και οι δύο τους συνελήφθησαν. «Λυπάμαι πολύ για την αναστάτωση που έχω προκαλέσει» δήλωσε εκείνη την εποχή και λίγες ώρες μετά την σύλληψή της, η Εύα Ράουζινγκ. «Έκανα ένα σοβαρό λάθος για το οποίο μετανιώνω. Κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μου, πήρα λάθος στροφή». Από την πλευρά του, ο σύζυγός της και κληρονόμος της Tetra Pak δεν έκανε καμία δήλωση θέλοντας ίσως να σώσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας.
Και η σύλληψη αυτή του ζευγαριού αποτέλεσε μεγάλη ντροπή για την οικογένεια των κληρονόμων της Tetra Pak που προσπαθεί να κλείσει τις παλιές πληγές και να διακόψει κάθε σχέση με τα ναρκωτικά, με τον Χανς Κρίστιαν να εμφανίζεται πριν από λίγες ημέρες στον γάμο της κόρης του, ανανεωμένος και υγιής, έχοντας αφήσει πίσω του την κοκαΐνη
Ετσι κάνουν πάντα οι κληρονόμοι. Μοιράζουν τα ξένα λεφτά είτε σε κρεπάλες είυε σε <>. Εάν χρειάζονται <> να τους παραστήσουν τα ψευτοκράτη που υποστηρίζουν αυτές τπαραμύθια. Πρώτα καθιστούν όλους αυτούς τους <> φτωχούς καταληστεύοντας το βιός τους και μετά ζητάνε από άλλους να χρηματοδοτήσουν τους φτωχούς! Ρε ουστ!!