Τραγωδία στο Μάτι: Μόλις τρεις συντάξεις χηρείας σε έναν χρόνο – Τι αποκαλύπτουν οι κάτοικοι

Κοινοποίηση:
20180724082334_img_60881532410319-1024x683-600x400

Μεγάλες καθυστερήσεις και ανυπέρβλητα εμπόδια επεσήμαναν οι κάτοικοι και εκπρόσωποι των περιοχών από το Μάτι, τον Μαραθώνα, τον Νέο Βουτζά αλλά και την Κινέτα, που βρέθηκαν σήμερα στη Βουλή.

Οι κάτοικοι είχαν κληθεί στην αρμόδια Επιτροπή για να καταθέσουν τις απόψεις τους στην συνεδρίαση που επεξεργάζεται την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την σύσταση της εταιρείας «Μάτι Ξανά».

Η εκπρόσωπος του διατοπικού συμβουλίου των πυρόπληκτων περιοχών Ανατολικής Αττικής Εμυ Κροκίδη επισήμανε μεταξύ άλλων πως έως σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις τρεις συντάξεις χηρείας στους δικαιούχους. Φωτιά στο Μάτι: Οι 74 από τους 102 νεκρούς κάηκαν τρέχοντας να σωθούν | in.gr

«Το δράμα που βιώνουμε δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Ομόθυμη απόφασή μας είναι ότι όλα τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να ξαναχτιστούν εκτός από τις καραμπινάτες περιπτώσεις παρανομίας. Να αναδείξουμε τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας. Ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση νόμος που έλεγε ότι χήρες ή χήροι δικαιούνται όλη την σύνταξη των θανόντων και έως σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις 3 αιτήσεις και αυτές λειψές και αυτό γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει βάση δεδομένων. Τις συντάξεις έβγαλαν κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας χειρόγραφα και μετά από δικές μας πιέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κροκίδη για να προσθέσει:

«Ο προηγούμενος πρωθυπουργός έδωσε εντολή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως για να γίνει πράξη ήμασταν σε επαγρύπνηση γιατί κάθε απόφαση της ΑΑΔΕ ήταν κάτι λιγότερο από την εντολή του πρωθυπουργού. Η συνεργασία μας με το κράτος δεν ήταν επιτυχής παρά την πολιτική βούληση. Απόδειξη τα προβλήματα που παραμένουν. Αντίθετα η συνεργασία μας με ιδιωτικές πρωτοβουλίες προχώρησαν. Γι αυτό θεωρούμε ότι η συγκρότηση της εταιρείας και η εκπροσώπηση των κατοίκων σε αυτή θα δώσει λύσεις ή τουλάχιστον περιμένουμε να δώσει λύσεις. Ζητάμε απ όλους να υπερβείτε τον πολιτικό εαυτό σας κα να είστε αρωγοί της προσπάθειάς μας. Στην περιοχή μας έγινε πόλεμος. Είχαμε νεκρούς και καταστροφές».

«Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν»
Κατά την δευτερολογία της επανέλαβε πως «μετά από 14 μήνες υπάρχουν προβλήματα. Δεν είπαμε ότι δεν έγινε τίποτα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Τα προβλήματα υπάρχουν γιατί ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέσα από το πρόγραμμα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση ίσως δώσει λύσεις.

»Θυμάται ο κ. Σπίρτζης ότι είχαμε ζητήσει να δημιουργηθεί ένας φορέας αντιμετώπισης της συγκεκριμένης καταστροφής και δεν είχε γίνει τότε δεκτό. Γίνεται τώρα καθώς έτσι αντιλαμβανόμαστε την πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης.Οι πυρόπληκτοι σε Μάτι και Ραφήνα «μαύρισαν» κυβέρνηση, Δούρου και… Ψινάκη | in.gr

»Επίσης, παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις όχι μόνο στις περιοχές που είχαν πολεοδομικά προβλήματα αλλά και σε εκείνες που δεν έχουν. Θέλουμε να βγει από εδώ ένα πρωτόκολλο διαχείρισης καταστροφών ώστε να ξέρουμε τι να κάνουμε. Η πρώτη άδεια βγήκε τον Νοέμβριο πέντε μήνες μετά την καταστροφή και ήταν για κίτρινο σπίτι».

Ο Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων – Μάτι επισήμανε την ολιγωρία της κυβέρνησης τις ώρες της τραγωδίας . «Η πολιτεία έδειξε να αιφνιδιάζεται στην διαχείριση της φωτιάς και της καταστροφής. Πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες ώστε αυτόματα να ενεργοποιούνται εξειδικευμένες εγκαυματολογικές κλινικές. Την πρώτη νύχτα διαπιστώσαμε ότι όλοι οι τραυματίες πήγαιναν στα 2 εφημερεύοντα νοσοκομεία που δεν είχαν την υποδομή για εγκαυματίες με αποτέλεσμα να στέλνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο τους τραυματίες».

Αργός ο ρυθμός αποκατάστασης
Η κυρία Βαρβάρα Κασελούρη, μέλος της επιτροπής για το Μάτι, εξήγησε ότι αν και έχει παραχθεί νομοθετικό έργο δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόοδος στην αποκατάσταση των ζημιών. Πρόσθεσε δε ότι αρκετοί πυρόπληκτοι αδυνατούν να καταθέσουν αιτήσεις αποκατάστασης των ζημιών λόγω οικονομικού κόστους.

«Ο ρυθμός αποκατάστασης και ανακατασκευής είναι αργός. Έχουν εκδοθεί 500 άδειες σε σύνολο 900 αιτήσεων. Γιατί οι κάτοικοι φθάνουν στο σημείο να μην κάνουν την αίτηση; Γιατί υπάρχει γραφειοκρατία και υπέρογκα ποσά για τις διαδικασίες. Στην αρχή είχαμε ακούσει για εθελοντές μηχανικούς που ποτέ δεν είδαμε. Περίπου 10% των πληγέντων έχει θέματα με δασικές περιοχές . Όμως η πλειοψηφία δεν είναι αυτή» σημείωσε η κυρία Κασελούρη.

Ο κ. Χρήστος Αναγνώστου κάτοικος στο Μάτι υπογράμμισε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν τα έργα υλοτόμησης, στην συνέχεια να απομακρυνθεί ο αμίαντος και στο τέλος να υπάρχουν κατεδαφίσεις ή επισκευές. «Η υλοτόμηση βρίσκεται στο 78%. Έχουμε λοιπόν χιλιάδες δέντρα και αν δεν απομακρυνθούν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις άλλες εργασίες. Οι διαδικασίες απομάκρυνσης αμιάντου είναι στο 40 – 45%. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και είναι στο 25%» είπε.

«Μας είπαν ότι θα φτιαχτούν όλα τα σπίτια…»
O εκπρόσωπος οικισμού Προβαλίνθου Μαραθώνα ανέφερε: «κ. Σπίρτζη είχαμε κάνει μια κουβέντα μαζί. Όταν ήρθατε και μας επισκεφθήκατε σας εξήγησα τι γίνεται με τον οικισμό Προβάλινθο. Μας είπατε ότι έχουμε την καλύτερη ρυμοτομία και πως κακώς δεν μπαίνουμε στο σχέδιο. Μας είπατε ότι θα φτιαχτούν όλα τα σπίτια. Ενώ ξέρατε ότι δεν θα πάρουμε άδειες μας παρότρυνε να πάμε και να κάνουμε αιτήσεις πληρώνοντας 3 – 4 χιλ ευρώ σε μηχανικούς. Γιατί μας το έκανε αυτό;»Μάτι Ωρα μηδέν: «Ηταν σαν πόλεμος» – Συγκινούν οι περιγραφές των κατοίκων | in.gr

«Ακόμα και στον Προβάλινθο» απάντησε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπάρχουν κατοικίες που δικαιούνται άδεια ακόμα και αν είναι σε δασική περιοχή. Δεν λέτε την ιστορία. Κρύβεστε. Καλό θα ήταν όταν σας μιλάει κάποιος να έχετε και τις γνώσεις».

«Δεν έφταιγε το μοιραίο οικόπεδο αλλά το δασαρχείο»
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά Πέτρου Φράγκου, εκπρόσωπου της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων στο Κόκκινο Λιμανάκι, για το μοιραίο οικόπεδο στο κόκκινο Λιμανάκι όπου εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι.

Ο κ. Φράγκος ανέφερε πως δεν φταίει το οικόπεδο δεν είχε δίοδο διαφυγής, αλλά το δασαρχείο διότι είχε απαγορεύσει να κοπεί ένα δέντρο που βρισκόταν σε κοινόχρηστο χώρο και το οποίο αν είχε κοπεί θα άνοιγε το δρόμο και την δίοδο προς τη θάλασσα.

«Στο Κόκκινο λιμανάκι υπάρχουν λάθη στον δασικό χάρτη και αυτός θα πρέπει να αποσυρθεί. Έχουμε στείλει ένα κείμενο για να κερδίσουμε την επικαιροποίηση του δασικού χάρτη.

»Στο κόκκινο λιμανάκι είναι όλη η περιοχή αγροτικοί κλήρου άρα δεν μπορεί να παρέμβει το δημόσιο ούτε έχει δικαιώματα εκεί» ανέφερε.

Ο Κωνσταντίνος Αθανασίου κάτοικος του Δήμου Μαραθώνα ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε μία άδεια επισκευής ή ανακατασκευής στην περιοχή του Μαραθώνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: