Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος, έχει ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα από τα βασικά του μέτρα περιλαμβάνει την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό. Οι δασμοί αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών προς τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι χώρες αυτές πρέπει να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, διαφορετικά θα συνεχιστεί η οικονομική πίεση.
Η Ιδέα του Καναδά ως “51η Πολιτεία”
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψή του ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως η 51η πολιτεία. Μέσα από αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε οικονομικά τους Καναδούς, μειώνοντας τους φόρους τους και παρέχοντας μεγαλύτερη στρατιωτική προστασία. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις στον Καναδά είναι έντονες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (82%) να απορρίπτει αυτή την ιδέα σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Η επαναφορά της πρότασης για την αγορά της Γροιλανδίας
Ένας άλλος στόχος του Τραμπ είναι η αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι η προσάρτηση της Γροιλανδίας είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τη διατήρηση της παγκόσμιας ελευθερίας. Αν και αυτή η πρόταση είχε προκαλέσει αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του, φαίνεται πως ο Τραμπ σκοπεύει να επαναφέρει το ζήτημα στο τραπέζι.
Ανάκτηση ελέγχου στη Διώρυγα του Παναμά
Μια ακόμη αμφιλεγόμενη πρόταση αφορά την ανάκτηση ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά. Η διώρυγα αποτελεί στρατηγικό σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο, και ο Τραμπ πιστεύει ότι η επιστροφή της υπό αμερικανικό έλεγχο θα ενίσχυε σημαντικά τη γεωπολιτική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αναφορές: Από τον Άντριου Τζάκσον έως τον “Επεκτατισμό”
Σύμφωνα με ιστορικούς όπως ο καθηγητής Σον Άνταμς από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τα σχέδια του Τραμπ θυμίζουν τις πολιτικές επεκτατισμού που κυριαρχούσαν στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή, πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί υποστήριζαν την επέκταση των συνόρων των ΗΠΑ μέσω αγορών ή προσαρτήσεων περιοχών όπως το Μεξικό, η Αλάσκα και άλλες περιοχές στην Καραϊβική. Αυτή η ιδεολογία ήταν γνωστή ως “spread-eagleism” και βασιζόταν στην πεποίθηση ότι το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης ήταν ένα δώρο που έπρεπε να εξαπλωθεί παγκοσμίως.
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι οι ιδέες αυτές συνδέονται με τον Άντριου Τζάκσον, έναν πρόεδρο που ο Τραμπ συχνά επικαλείται ως πρότυπο λόγω της επιμονής του στην ισχυρή εκτελεστική εξουσία και τις πολιτικές επέκτασης.
Παγκόσμια αντίδραση στις προτάσεις του Τραμπ
Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις διεθνώς. Κάποιοι θεωρούν ότι αποτελούν μια προσπάθεια αναβίωσης ενός είδους αυτοκρατορίας που θυμίζει τις ημέρες του Θεόδωρου Ρούζβελτ ή ακόμα παλαιότερες μορφές αποικιοκρατίας. Ωστόσο, άλλοι βλέπουν σε αυτές μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.
Τέλος, ο Τραμπ είχε δηλώσει επίσης ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 10 τοις εκατό σε κινεζικά προϊόντα λόγω της άρνησης της κινεζικής κυβέρνησης να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να εφαρμόσει τη θανατική ποινή στους εμπόρους ναρκωτικών.
Καναδάς { Βικιπαιδεια*Αποσπασμα}
Ως πρώην Βρετανική αποικία είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών και αποτελεί ένα από τα 15 Κοινοπολιτειακά Βασίλεια. Αρχηγός Κράτους είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος εκπροσωπείται από έναν Γενικό Κυβερνήτη.