Τραμπ: Προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ

Κοινοποίηση:
FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump speaks during a campaign rally at the Butler Farm Show in Butler, Pennsylvania, U.S., July 13, 2024. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε στις αρχές Νοεμβρίου τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του την 20ή Ιανουαρίου 2025, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News χθες Τετάρτη, επικαλούμενο «πολλαπλές» πηγές του, που δεν κατονόμασε.

Το δίκτυο πρόσθεσε πως δεν είναι σαφές αν ο κ. Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα είναι πράγματι παρών στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο τον επόμενο μήνα.

Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NBC News, ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε πως «τα πάει πολύ καλά» με τον κ. Σι και πως συνομίλησαν πρόσφατα.

Ο κ. Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα γεράκια ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά στην υπό σχηματισμό κυβέρνησή του. Μεταξύ άλλων, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο προαλείφεται για τον θώκο του υπουργού Εξωτερικών.

Ο μεγιστάνας επισείει την απειλή επιβολής τιμωρητικού δασμού 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα αν το Πεκίνο δεν κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της διακίνησης φαιντανύλης, εξαιρετικά ισχυρού οπιοειδούς που ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ανήγγειλε προεκλογικά επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς, ως ακόμη και 60%, σε συγκεκριμένα είδη κινεζικής προέλευσης, κι ακόμη βαρύτερους σε αγαθά όπως ειδικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Σι επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα το Πεκίνο, κατά την οποία εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στη χώρα του και τις ΗΠΑ δεν θα ανεδείκνυε «κανέναν νικητή», αντίθετα θα ήταν επιζήμιος αμοιβαία καθώς και για την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού χαρακτηρίζεται εύθραυστη, η χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με μάλλον άτονη εσωτερική κατανάλωση, υψηλή ανεργία, ειδικά των νέων, και βαθιά κρίση στον τομέα των ακινήτων με διάρκεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: