Τραμπ ή Μπάιντεν; Ευρωπαίοι πολιτικοί κρύβονται κάτω από το γραφείο τους!

Κοινοποίηση:
trump

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας και δεν θα πρέπει να δείχνει φόβο απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

 

Η πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Γιούνκερ υπογραμμίζει την ανάγκη για ψυχραιμία στην εκτίμηση αυτής της προοπτικής. Στη διάρκεια της θητείας του από το 2016 έως το 2020, είχε επανειλημμένα συναντήσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και κατάφερε να μειώσει τις εντάσεις που είχαν προκύψει από έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ το 2018.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να δείχνεις “ευγένεια” αλλά και “αποφασιστικότητα που δεν αφήνει καμιά θέση στις αμφισημίες”, δήλωσε.

“Δεν είμαστε σαν τα ποντίκια μπροστά στον γάτο Τραμπ. Χρειάζεται μια σχέση ίσου προς ίσον μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης”, προσθέτει.

Και να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ρωσία και η Κίνα, προσπαθούν πάντα να μην θεωρούν την Ευρώπη ως μια “διακριτή οντότητα” αλλά ως ένα σύνολο χωρών όπου είναι δυνατόν πάντα να παίξει η μια εναντίον της άλλης.

“Επομένως, πρέπει να εδραιώσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές, πρέπει να δείξουμε στους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι, στα βασικά πράγματα και στα προβλήματα που θα εμφανιστούν στον ορίζοντα, έχουν την ίδια στάση”, τόνισε.

 

Και αυτό ισχύει επίσης για την νυν αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η Κάμαλα Χάρις, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τις αμερικανικές απόψεις”, υπενθυμίζει. “Θα είναι μια φιλική σχέση, αλλά και με συγκρούσεις”.

Οι δύο υποψήφιοι έχουν κοινό την πιο χαλαρή σχέση με την Ευρώπη. Η Κάμαλα Χάρις δεν έχει το ίδιο “ευρωπαϊκό υπόβαθρο” με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, “σε αντίθεση με τους άλλους Αμερικανούς προέδρους που έχω γνωρίσει από την εποχή του (Μπιλ) Κλίντον, αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ούτε καρδιάς ούτε λογικής με την Ευρώπη”, δηλώνει ο Γιούνκερ. “Θεωρούσε πάντα την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν μια πολεμική μηχανή που εφευρέθηκε από τους Ευρωπαίους για να περιορίσουν την επιρροή, κυρίως την αμερικανική, ανά τον κόσμο”, υπογραμμίζει.

Άλλο κοινό σημείο μεταξύ των δύο υποψηφίων στον Λευκό Οίκο είναι ότι θα αξιώσουν να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι περισσότερες ευθύνες για τη δική τους ασφάλεια. “Η απαίτηση να αυξηθεί στο 2% του ΑΕΠ η προσπάθεια της ευρωπαϊκής άμυνας θα παραμείνει το κύριο αίτημα που οι Αμερικανοί θα μας απευθύνουν, είτε ο πρόεδρος ονομάζεται Χάρις είτε Τραμπ”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: