Τραμπ μετά την καταδίκη του: «Είμαι πολιτικός κρατούμενος»

Κοινοποίηση:
trump

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ για πλαστογράφηση επιχειρηματικών εγγράφων με στόχο να αποκρύψει χρήματα που κατέβαλλε σε πρωταγωνιστρια ροζ ταινιών πριν από τις εκλογές του 2016. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου – και ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη φυλάκιση, πιθανότατα θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Παραμένει υποψήφιος πρόεδρος και μπορεί κανονικά να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι η υπόθεση ήταν «στημένη» και αυτοαποκαλείται «πολύ αθώος άνθρωπος». Οι δικηγόροι του λένε ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και χρόνια

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Τραμπ προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, ώστε να μην μιλήσει δημόσια για τη σχέση του μαζί της.

«Δεν κάναμε τίποτα λάθος. Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος», είπε ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι «η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», αναφερόμενος στις εκλογές.«Όλοι ξέρουν τι συνέβη εδώ», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν. «Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να πληγώσει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο».

«Δεν έκανα τίποτα λάθος»

Ο ιστότοπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ άρχισε να ανακατευθύνει τους επισκέπτες σε μια σελίδα συγκέντρωσης κεφαλαίων την Πέμπτη, δηλώνοντας ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος» λίγη ώρα αφότου καταδικάστηκε.
«Μόλις καταδικάστηκα σε μια στημένη πολιτική δίκη, ένα κυνήγι μαγισσών: Δεν έκανα τίποτα λάθος! Έκαναν έφοδο στο σπίτι μου, με συνέλαβαν, με φωτογράφισαν σαν κρατούμενο και τώρα μόλις με καταδίκασαν» έγραψε στο μήνυμά του

Ωστόσο, η σελίδα κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά από την κυκλοφορία της, καθώς ένα κύμα υποστηρικτών του Τραμπ κατέκλυσε το WinRed, την επίσημη πλατφόρμα δωρεών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο ιστότοπος ήταν εκτός λειτουργίας για περίπου μία ώρα, και επανήλθε με ένα μήνυμα που έλεγε στους επισκέπτες ότι «κάτι πήγε στραβά» και ότι οι μηχανικοί είχαν ειδοποιηθεί.

«Ο αμερικανικός λαός βλέπει τη στημένη δίκη του απατεώνα Τζο Μπάιντεν. Τόσοι πολλοί Αμερικανοί συγκινήθηκαν να κάνουν δωρεές στην εκστρατεία του Προέδρου Τραμπ που οι σελίδες WinRed κατέβηκαν», ανάρτησε η καμπάνια Τραμπ στο X.

Η ετυμηγορία καθιστά τον Τραμπ τον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που καταδικάστηκε ποινικά, αλλά δεν τον εμποδίζει να διεκδικήσει νέα θητεία. Θα καταδικαστεί στις 11 Ιουλίου. Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν απρόθυμος να συζητήσει την υπόθεση της Νέας Υόρκης, εκμεταλλεύτηκε τα νομικά δεινά του Τραμπ για να μιλήσει για τις εκλογές.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κρατήσετε τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από το Οβάλ Γραφείο: Ελάτε στην κάλπη», ανάρτησε η καμπάνια του στο X. «Δωρείστε στην εκστρατεία μας σήμερα». Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τακτικά τα νομικά του δεινά ως μάχη εναντίον των κακών δυνάμεων του «βαθέος κράτους» και του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μάρτυρα πρόθυμο να θυσιάσει την ελευθερία του για να υπερασπιστεί τους υποστηρικτές του.

Τον Απρίλιο συνέκρινε τον εαυτό του με το σύμβολο κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, προκαλώντας γρήγορη και βίαια κριτική από την ομάδα εκστρατείας του Μπάιντεν, καθώς χαιρέτισε την προοπτική να πάει στη φυλακή για παραβίαση μιας εντολής φίμωσης στη δίκη της Νέας Υόρκης.

«Αν αυτός ο Παρτιζάνος Χακ θέλει να με βάλει μέσα επειδή λέω την ανοιχτή και προφανή αλήθεια, θα γίνω ευχαρίστως ένας σύγχρονος Νέλσον Μαντέλα – θα είναι μεγάλη τιμή μου», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του. Ο Τραμπ είχε προηγουμένως συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μαντέλα σε μια συγκέντρωση του 2023 και είχε επίσης παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό.

«Είμαι πολύ αθώος άνθρωπος», λέει ο Τραμπ στους υποστηρικτές του μέσω email Λίγη ώρα μετά τις ετυμηγορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε email στους υποστηρικτές του με μια δήλωση. Επαναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό αυτό που είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: