Τρεχάτε ποδαράκια μου! Ρωσία-Κίνα υπέγραψαν κολοσσιαία συμφωνία για το φυσικό αέριο και οι υπόλοιποι… κοιτάνε

Κοινοποίηση:
putin si xiping

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Gazprom PJSC έκανε ένα νέο βήμα προς τη δυνητικά μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, την ώρα που τα κράτη σε όλο τον κόσμο διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom. Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η νέα συμφωνία με την Κίνα θα επέτρεπε επίσης στην Gazprom να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Ρωσία να ανακατευθύνει φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάρτηση της Gazprom από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας παραμένουν ανεπηρέαστες σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η Ευρώπη διερευνά επιλογές για να απογαλακτιστεί από τις παραδόσεις της Gazprom.

Η Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας εδώ και αρκετά χρόνια.

«Σήμερα, η σύμβαση σχεδιασμού έχει υπογραφεί, αυτό σημαίνει ότι το έργο έχει περάσει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, σχετικά με τη σύνδεση Soyuz Vostok, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα.

Το 2014, η Gazprom υπέγραψε συμφωνία 30 ετών, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απευθείας προμήθεια έως και 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου Power of Siberia, όπου οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα τέλη του 2019. Τους τελευταίους μήνες, όταν οι ροές της Gazprom προς την Ευρώπη περιορίστηκαν, οι ροές προς την Κίνα υπερέβαιναν τακτικά τον ημερήσιο όγκο των συμβολαίων .

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ρωσία κατέληξε σε μια μικρότερη συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα για 25ετείς άμεσες προμήθειες έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από κοιτάσματα στην Άπω Ανατολή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Τεράστια αγορά η Κίνα οπότε η Ρωσία εξασφαλίζεται. Εδώ στην Ευρώπη σπρώξτε δυνατά τά σκουριασμένα φτερά από καμμία ανεμογεννήτρια γιατί μόνο έτσι θα δείτε ενέργεια άμα ο Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα τελείως.

  2. Ο Κούλης νομίζει ότι με το να στείλει όπλα στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα τον βοηθήσουν σε εισβολή της Τουρκίας σε εμάς γελειέται οικτρά μόνους θα μας αφήσουν

  3. Λογικό και αναμενόμενο. Μια σοβαρή και κυρίαρχη χώρα όπως η Ρωσία δεν σχεδιάζει ποτέ μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, χωρίς να έχει λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους, μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Σε αντίθεση με τους δικούς μας πολιτικούς σαλτιμπάγκους, που δεν είναι ικανοί να μοιράσουν ούτε δύο γαϊδάρων άχυρα…

Comments are closed.