Το να έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αλλά οι ίδιες επιλογές τρόπου ζωής που προάγουν τη συνολική υγεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων σας.
Τι είναι τα τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους (λιπιδίου) που βρίσκεται στο αίμα σας. Όταν τρώτε, το σώμα σας μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αμέσως σε τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Αργότερα, οι ορμόνες απελευθερώνουν τριγλυκερίδια για ενέργεια μεταξύ των γευμάτων.
Εάν τρώτε τακτικά περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, ιδιαίτερα από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπορεί να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια (υπερτριγλυκεριδαιμία).
Αυξημένα τριγλυκρίδια: Συμπτώματα
Όπως και στην περίπτωση της υψηλής χοληστερόλης, τα υψηλά τριγλυκερίδια σπάνια προκαλούν συμπτώματα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για τα λιπίδια για να ελέγξετε τις τιμές της χοληστερόλης. Για πιο ακριβή ένδειξη, θα πρέπει να νηστεύετε 8 έως 12 ώρες πριν από μια εξέταση αίματος για τα λιπίδια.
Διατροφή για τα τριγλυκερίδια
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας. Αυτό σημαίνει περιορισμό των λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων και την κατανάλωση πολλών δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών.
Τροφές που ρίχνουν τα τριγλυκερίδια
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA) συνιστά στους ανθρώπους να επικεντρώνονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων τριγλυκεριδίων. Οι τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων περιλαμβάνουν:
Λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη: Αυτά περιλαμβάνουν φυλλώδη πράσινα λαχανικά, κολοκυθάκια, πράσινα φασόλια και μελιτζάνες.
Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη: Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα μούρα, το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή.
Δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες: Το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως, η κινόα, η βρώμη, το κριθάρι και το φαγόπυρο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τροφίμων.
Λιπαρά ψάρια: Μερικά λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός, η ρέγγα και οι σαρδέλες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με μειωμένα λιπαρά: Αυτά περιλαμβάνουν γάλα, γιαούρτι και τυρί.
Επιπλέον, η AHA συμβουλεύει τους ανθρώπους να:
περιορίσουν τα πρόσθετα σάκχαρα σε όχι περισσότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους
περιορίζουν τους υδατάνθρακες στο 50-60% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους
διατηρήσουν το διαιτητικό λίπος στο 25-35% της συνολικής διατροφής
Φρούτα που ρίχνουν τα τριγλυκερίδια
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Τέτοια είναι τα μούρα, όπως φράουλες, βατόμουρα, κράνμπερι και άλλα, το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ και γκρέιπφρουτ.
Επιπλέον, το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με πολλά λιπαρά και μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, των τρανς λιπαρών και των υδατανθράκων στη διατροφή με αβοκάντο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Λεμόνι και τριγλυκερίδα
Τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Στύψετε λεμόνι ή λάιμ σε ανθρακούχο νερό και απολαύστε το. Το νερό είναι ούτως ή άλλως το πιο βολικό και φθηνό ρόφημα για να ανακουφίσετε τη δίψα σας, επομένως μπορείτε με αυτό να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Μπανάνα και τριγλυκερίδια
Η μπανάνα είναι μια φανταστική φυσική πηγή ενέργειας και μπορεί να ενισχύσει την πέψη και να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματά της για την υγεία, η μπανάνα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Η κατανάλωση μπανάνας έχει συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, σύμφωνα με μελέτες.
Ταχίνι και τριγλυκερίδια
Το ταχίνι είναι ένα προϊόν που παράγεται από σπόρους σησαμιού. Η κατανάλωση σουσαμιού με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Μια μελέτη σε 50 άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν 3 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) σουσάμι ημερησίως είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Μια άλλη μελέτη 6 εβδομάδων σε 41 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι εκείνοι που αντικατέστησαν μέρος του πρωινού τους με 2 κουταλιές της σούπας (28 γραμμάρια) ταχίνι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.