Και η Ινδία προστίθεται στην Τριμερή
Η ενέργεια, οι πυρκαγιές και εν γένει η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκαν στο επίκνετρο των συζητήσεων κατά την ένατη Tριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.
Οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ενέργειας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου να επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το ζήτημα σε τρεις με έξι μήνες.
Παράλληλα, σε κοινές τους δηλώσεις μετά από την Τριμερή στο Προεδρικό Μέγαρο, οι τρεις ηγέτες, , επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η επέκταση του θεσμού των συναντήσεων «3+1» με τη συμμετοχή της Ινδίας. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ισραήλ.
Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο οικοδεσπότης της Τριμερούς, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας μέσω μεταφραστή, αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας, για να τονίσει πως «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή ιδίως υπό το φως των πρόσφατων των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας που υπαγορεύουν την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα».
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τους δύο Πρωθυπουργούς για τις προσπάθειες, που καταβάλλει για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ’ ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας», ανέφερε από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το τριμερές σχήμα είναι ανοικτό για συνεργασία και με άλλες χώρες και ανακοίνωσε ότι στην επόμενη Τριμερή Σύνοδο θα προσκληθεί ο Πρωθυπουργός της Ινδίας. Έκανε λόγο για κοινά οφέλη από την εξαγωγή φυσικού αερίου, καθώς οι τρεις χώρες έχουν δοκιμαστεί από το θέμα της ενέργειας, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών επεκτείνεται στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και ανέφερε ότι μαζί με το Ισραήλ μπορούν να κάνουν περισσότερα στον συγκεκριμένο τομέα.
Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνεισφορά στις προσπάθειες για κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η ισραηλινή πλευρά έδωσε έμφαση και στην πρώιμη πρόληψη των πυρκαγιών με τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συνεργασίας.
Ειδικότερα, στο το θέμα του αερίου, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «σύντομα θα πρέπει αποφασίσαμε για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το αέριο του και οι ίδιες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Κύπρο.
«Εξετάζουμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα», είπε, για να προσθέσει πως «αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν, πιστεύω, τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, νομίζω εντός τριών μηνών».
Άνοιγμα στην αγορά γαλακτοκομικών
Προς το τέλος των δηλώσεων ο Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κυπριακό γιαούρτι, εκφράζοντας την πρόθεση για εισαγωγές στο Ισραήλ.
«Είναι πολύ φθηνότερο και πολύ καλύτερο από το δικό μας. Όλα σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούμε να έχουμε το χαλλούμι και στο Ισραήλ και στις υπεραγορές μας. Αναφέρομαι σε αυτό γιατί σύντομα πρόκειται να ανοίξουμε μια αγορά γαλακτοκομικών και θα είμαστε ευτυχείς και εμείς και εσείς. Να προσμένετε σε αυτό και για τις οικονομίες των δυο χωρών. Θα ανοίξουμε την αγορά των γαλακτοκομικών προς Ελλάδα και Κύπρο», είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.