Τριπλασιάζει τον φόρο για τους τουρίστες η Νέα Ζηλανδία

Κοινοποίηση:

Η Νέα Ζηλανδία θα αυξήσει κατακόρυφα έναν φόρο εισόδου για τους ξένους τουρίστες, όπως επισημάνθηκε την Τρίτη (3/9), σε μια κίνηση που ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τους επισκέπτες.

Το κόστος του International Visitor Conservation and Tourism Levy, όπως αναφέρει το BBC, σχεδόν θα τριπλασιαστεί σε 100 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 56 ευρώ) από 35 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 19 ευρώ) από την 1η Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό γίνεται για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και «να διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες συμβάλλουν στις δημόσιες υπηρεσίες και στις εμπειρίες υψηλής ποιότητας κατά την επίσκεψή τους στη Νέα Ζηλανδία».

Ωστόσο, η Tourism Industry Aotearoa – ο ανεξάρτητος οργανισμός τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας – υποστηρίζει ότι το υψηλότερο τέλος αποτελεί εμπόδιο για τους επισκέπτες, καθιστώντας «απίστευτα ακριβή την επίσκεψη».

Η ανάκαμψη της Νέας Ζηλανδίας μετά τον κορονοϊό

Επισημαίνεται ότι η Νέα Ζηλανδία φημίζεται για τον πολιτισμό των Μαορί και το φυσικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των παγετώνων, των βουνών, των ηφαιστείων και των λιμνών. Ωστόσο, η γεωγραφική θέση της χώρας στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και το υψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων συχνά αποτελούσαν εμπόδιο για τους επισκέπτες. «Η τουριστική ανάκαμψη της Νέας Ζηλανδίας υστερεί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό θα πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας», δήλωσε η Ρεμπέκα Ίνγκραμ, διευθύνουσα σύμβουλος της ένωσης.

Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε τον εν λόγω φόρο το 2019, καθώς πάλευε με τις επιπτώσεις του μεγάλου αριθμού επισκεπτών στις υποδομές, στο περιβάλλον και στις κοινότητές της. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα έκλεισε τα σύνορά της για δυόμισι χρόνια και δεν επέτρεπε την είσοδο σε ξένους επισκέπτες μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Έτσι, η χώρα αγωνίζεται να επιστρέψει στα τουριστικό επίπεδα προ του κορονοϊού, ενώ η ευρύτερη οικονομική της ανάκαμψη είναι, επίσης, αδύναμη.

Το παράδειγμα της Βενετίας με φόρο στους τουρίστες

Ένας συντηρητικός συνασπισμός ανέλαβε, πέρσι, την εξουσία με την υπόσχεση ότι θα βελτιώσει την οικονομία. Ο υπουργός Τουρισμού, Ματ Ντούσεϊ, υποστήριξε ότι το νέο φορολογικό κόστος δεν θα αποτελέσει τεράστιο αποτρεπτικό παράγοντα, καθώς τα 100 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 56 ευρώ) θα αποτελούν λιγότερο από το 3% της μέσης δαπάνης των περισσότερων τουριστών στη χώρα. Ακόμα, είπε ότι παραμένει ανταγωνιστική τουριστική κίνηση σε σύγκριση με χώρες όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και παραμένει «βέβαιος ότι η Νέα Ζηλανδία θα συνεχίσει να θεωρείται ελκυστικός προορισμός επισκεπτών από πολλούς σε όλο τον κόσμο». Ο φόρος δεν χρειάζεται να καταβληθεί από τους επισκέπτες από την Αυστραλία και τις άλλες χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το αυξημένο κόστος θα προστεθεί στα τέλη για τη βίζα ορισμένων επισκεπτών, τα οποία επίσης αυξάνονται από την 1η Οκτωβρίου. Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι το μόνο μέρος όπου υπάρχουν τουριστικοί φόροι. Άλλες χώρες που χρεώνουν τους τουρίστες είναι η Ινδονησία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Κόστα Ρίκα, η Ισλανδία και η Ιταλία. Στα περισσότερα μέρη, ο φόρος περιλαμβάνεται στο κόστος διαμονής, της βίζας ή του αεροπορικού εισιτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από τον περασμένο Απρίλιο, η Βενετία χρεώνει φόρο ύψους 5 ευρώ στους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την ιταλική πόλη κατά τις ώρες αιχμής, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response