Τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα: Σύνδεση με πρόταση Μπαχτσελί για τυχόν αποφυλάκιση Οτσαλάν βλέπουν τα ΜΜΕ

Κοινοποίηση:
Emergency and security teams are deployed outside of Turkish Aerospace Industries Inc. at the outskirts of Ankara, Turkey, Wednesday, Oct. 23, 2024. (AP Photo)

Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες είναι τα θύματα της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην Άγκυρα. Νεκροί είναι και δύο δράστες, μία γυναίκα και ένας άντρας. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μετά τα μεσάνυχτα βομβαρδίστηκαν «32 στόχοι», θέσεις της κουρδικής οργάνωσης PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας. Οι υπουργοί Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είχαν «δείξει» εξαρχής ως υπεύθυνο για την επίθεση το ΡΚΚ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ δήλωσε ότι οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι την τρομοκρατική επίθεση πραγματοποίησε το PKK και υποστήριξε ότι τα παρακλάδια του ΡΚΚ έχουν παρουσία στη Συρία, ζητώντας από τα μέλη του ΟΗΕ να χαρακτηρίσουν τις εκεί κουρδικές οργανώσεις τρομοκρατικές.

Ο τουρκικός Τύπος σήμερα συνδέει την επίθεση με την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η επίθεση έχει στόχο την επιβίωση της χώρας και τα αμυντικά της επιτεύγματα, τα οποία αποτελούν την επιτομή του ιδανικού για την «πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία».

Με τον Τούρκο πρόεδρο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Συμμαχίας στην Τουρκία.

Στην ΤUSAS, την κορυφαία τουρκική αμυντική βιομηχανία, κατασκευάζονται μεταξύ άλλων μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, ελικόπτερα γενικής χρήσης, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response