Τροπική ασθένεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από ταξιδιώτες – Τι είναι ο πυρετός του Ορόπους

Κοινοποίηση:
ξκηξηκξκ

Έξι κρούσματα «πυρετού του Ορόπους» επιβεβαιώθηκαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Κούβα σε Ιταλία και Ισπανία , αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), καθησυχάζοντας ωστόσο ότι ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Ο ιός του Ορόπους μεταδίδεται από είδη κουνουπιών και σκνιπών που δεν υπάρχουν στην Ευρώπη και επομένως ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης είναι «πολύ χαμηλός», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία καταγράφηκε τον Ιούνιο και ο ασθενής χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο για τετραήμερη νοσηλεία.

Ο ιός, ο οποίος παίρνει το όνομα του ποταμού Ορόπους της Δημοκρατίας Τρινιντάντ και Tομπάγκο όπου πρωτοανιχνεύθηκε το 1955, είναι ενδημικός της Νότιας Αμερικής και έχει προκαλέσει επιδημίες με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

Η ασθένεια προκαλεί υψηλό πυρετό και συμπτώματα όπως ρίγη, πονοκέφαλο, μυαλγία, ζάλη και φωτοφοβία.

Δεν έχει προκαλέσει όμως κανέναν επιβεβαιωμένο θάνατο.

Η λοίμωξη διαρκεί συνήθως μέχρι μια εβδομάδα και συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές.

Πιο άμεσος κίνδυνος για την περιοχή της Ευρώπης είναι ο δάγκειος πυρετός, καθώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εξάπλωση των κουνουπιών του γένους Aedes που μεταδίδουν τον ιό.

Σύμφωνα με το ECDC, η Ευρώπη κατέγραψε το 2022 περίπου όσα κρούσματα δάγκειου πυρετού είχαν αναφερθεί στο σύνολο της προηγούμενης δεκαετίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα μπολια και γρηγορα! Γηρασκω αει διδασκομενος! Πολλοι καινουργιοι ιοι μας τη πεφτουνε ! Λουλη c…lock down και γρηγορα!

Comments are closed.