Τρόμος για βακτήριο που καταστρέφει ελιές και μπορεί να προκαλέσει ζημιές δισ. ευρώ

Κοινοποίηση:
1

Ονομάζεται Xylella fastidiosa και είναι ένα βακτήριο – φονιάς για τις ελιές. Προκαλεί τρόμο σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, τις χώρες δηλαδή που μαζί παράγουν το 95% του ελαιόλαδου της Ευρώπης.


Το βακτήριο Xylella fastidiosa μπορεί να είναι καταστροφικό για τις ελιές και μια νέα μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του καταγράφει μια εξαιρετικά δυσοίωνη εικόνα, στην περίπτωση που μελλοντικά επεκταθεί και φτάσει να μολύνει σχεδόν όλους τους ελαιώνες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ήδη, πολλοί ελαιώνες στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία έχουν καταστραφεί και η μελέτη προβλέπει ότι, αν το φυτοπαθογόνο βακτήριο επεκταθεί κι άλλο, η οικονομική ζημιά στις τρεις χώρες μπορεί να ξεπεράσει συνολικά ακόμη και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για την Ελλάδα ειδικά (όπου το βακτήριο δεν έχει φθάσει ακόμη), στο χειρότερο σενάριο η ζημιά θα μπορούσε να αγγίξει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέβιν Σνάιντερ του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πως εξαπλώνεται το βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές
Η Xylella, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Απουλία της Ιταλίας το 2013 και εξαπλώνεται από τα έντομα, θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς για τα φυτά στον κόσμο και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να καταπολεμηθεί.

Εκτός από τις ελιές, επιτίθεται σε κερασιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή κ.α. Η ασθένεια έχει ονομαστεί “Σύνδρομο της Ταχείας Παρακμής της Ελιάς” ή απλώς «λέπρα της ελιάς».

Το βακτήριο εμποδίζει τη δυνατότητα του φυτού να τροφοδοτείται με νερό και θρεπτικές ουσίες, ώσπου τελικά ξεραίνεται και πεθαίνει. Στην Ιταλία έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής των ελαιόδεντρων κατά περίπου 60% από τότε που ανακαλύφθηκε.

Εκτός από την Ιταλία, μέχρι τώρα η Xylella έχει κάνει την εμφάνιση της στην Ισπανία (Βαλεαρίδες Νήσοι, Αλικάντε, Μαδρίτη κ.α.), στη Γαλλία (κυρίως Κορσική και Κυανή Ακτή) και στην Πορτογαλία, έχοντας καταστρέψει εκατομμύρια δέντρα στον ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ιταλία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ελιές έχουν καταστραφεί, καθώς έχει μολυνθεί περίπου το 17% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών.

Η εξάπλωση της Xylella εκτιμάται ότι σήμερα γίνεται με ρυθμό περίπου πέντε χιλιομέτρων το χρόνο, αλλά θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο ένα χιλιόμετρο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Λόγω ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, θεωρείται ότι το 85% έως 99% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ευάλωτο.

«Η ζημιά στις ελιές επιφέρει επίσης μια απαξίωση στην αξία της γης και στην τουριστική ελκυστικότητα μιας περιοχής. Έχει συνεπώς σοβαρή επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση που συνδέεται με τη γεωργία», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια δρ Μαρία Σαπονάρι του ιταλικού ινστιτούτου βιώσιμης φυτοπροστασίας CNR.

Για την Ισπανία η μελέτη εκτιμά ότι, αν μολυνόταν και καταστρεφόταν η πλειονότητα των ελαιόδεντρων, η ζημιά θα μπορούσε να φθάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ στην Ιταλία πάνω από πέντε δισεκατομμύρια. Αν όμως καταστεί εφικτό να επιβραδυνθεί σημαντικά η αρρώστια και νέες πιο ανθεκτικές ποικιλίες ελαιόδεντρων φυτευτούν (αυτό θεωρείται η καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα), τότε η ζημιά θα είναι πολύ μικρότερη. Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων-φορέων είναι ο άλλος βασικός πυλώνας της μάχης κατά της Xylella.
Όμως σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη κι αν δεν υπάρξει το χειρότερο σενάριο, οι καταναλωτές αναμένεται στο μέλλον να νιώσουν την επίπτωση στο πορτοφόλι τους. «Θα υπάρξει μια μείωση της προσφοράς και αναμένεται ότι οι τιμές θα ανέβουν, κάτι που θα πλήξει τους καταναλωτές», σύμφωνα με τον Σνάιντερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι, πέρα από το στενά οικονομικό κόστος, θα είναι οδυνηρή και ανεκτίμητη η απώλεια παραδοσιακών ελαιώνων, τους οποίους διαδοχικές γενιές φρόντισαν και κληροδότησαν στις επόμενες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Οντως ειναι αληθεια οι ελιες υβριδια,το εχουν παρακανει με τις ασθενειες σε αυτα τα δεντρα.
    Τα φερνουν επιτηδες για να κονομανε φαρμακοβιομηχανιες.
    Θυμαμαι το εντομο βαμβακουλα η βαμβακαδα που φεραν οι μελισοκομοι για να το τρωνε ο μελισες (αν θελουμε το πιστευουμε) και μετα τα εντομα εξαπλωθηκαν σε ολα τα ελαιοδεντρα.Αυτη η μαλ@κια κανει ζημια στο ανθος της ελιας και το αποριπτει.
    Πριν λιγα χρονια μας αμολισαν και το σκαθαρι που ξεκωλιασε ολους τους φοινικες.

  2. Μπορεί να είναι ύποπτα όλα αυτά, αλλά οι αγρότες μπορούν να κόψουν τις γέρικες ελιές που έχουν (και κάποια στιγμή θα τις έκοβαν, έτσι κι αλλιώς) για να βάλουν τις υβριδικές, ώστε και τα καλά παιδιά να παριστάνουν και να επωφεληθούν! Το ίδιο έγινε και παλιότερα, όταν κόψανε οι χωρικοί ότι παλιάμπελα είχαν και πήραν την επιδότηση και φυσικά κράτησαν τα καλά αμπέλια (πλην ελαχίστων ηλιθίων)!!!

  3. Τιποτα, τυχαιο! Αναζητηστε ενα αρθρο, με τιτλο, καπως ετσι: Να μην δεχτουν, οι αγροτες, τις επιδοτησεις, για το ξεριζωμα, των ελαιοδεντρων. Νομιζω, οτι σε αυτο, γινεται λογος, για την αντικατασταση τους, με υβριδικες!
    Τον τελευταιο καιρο και κατα περιοδους, δημοσιευονται αρθρα, που αφορουν, τις ασθενειες, των ελαιοδεντρων. Και απ’ οσο θυμαμαι, με διαφορετικες ονομασιες, καθε φορα! Για καποιον, που γνωριζει, τον σκοπο τους, ειναι εμφανες, οτι καπου το πανε και κατι, επιδιωκουν! Οπως και το θεμα, με τα ελαιοτριβεια, που θελουν, να κλεισουν και περιορισουν, στα ελαχιστα, για τα οποια, ειχε μιλησει και ο Μητσοτακης.
    Και να σας πω και που αλλου, πηγε το μυαλο μου; Στους Λαθρομεταναστες, που οπως βλεπουμε, τις καταστρεφουν. Λες και εχουν παρει, γραμμη! Σοβαροτατο!

  4. Έχουν βαλθεί να ξεκάνουν ότι έδωσε ο Θεός ή η Φύση στον τόπο μας.Ακόμα έχουν βγάλει και ”ανθεκτικά” υβρίδια ελιάς στο βακτήριο,μόνο που έχει ελάχιστη απόδοση.Υπάρχει αντιμετώπιση αλλά το κρύβουν.Είναι μάλιστα και φθηνή και δραστική.Βασίζεται στον βόρακα και τον ζεόλιθο δύο φυσικά καθαριστικά.Ευτυχώς που ακόμα οι Έλληνες δεν τσιμπίσαν να καταστρέψουν το θείο δώρο για χάρη ψωροεπιδοτήσεων.Παιδιά ερευνήστε το.Ευχαριστώ.

Comments are closed.