Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη ποιες είναι οι επιπτώσεις τους
Οι εξελίξεις στη σεισμολογία, καθώς και τα νέα σεισμογραφικά όργανα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, αποκάλυψαν ένα νέο είδος σεισμών, το οποίο δεν διερευνούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Euractiv, oνομάζονται αργοί σεισμοί και μπορεί να διαρκούν μέρες, μήνες, ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τον Δρ. Ake Fagereng, γεωλόγο του πανεπιστημίου του Cardiff, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους αργούς σεισμούς. Για παράδειγμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι επιπτώσεις τους.
Ο Δρ. Fagereng και οι συνεργάτες του έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους για να αποκαλύψουν τις συνθήκες εκείνες που προκαλούν τέτοιου είδους γεγονότα. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο ερευνητικό project MICA της Ε.Ε., «προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται οι αργοί σεισμοί και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αιτίες που ενδεχομένως να τους επιταχύνουν».
Αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα εργάζεται σε περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ενώ έχει μελετήσει περιοχές στην Ιαπωνία, τη Ναμίμπια, την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία όπου είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν παρόμοια φαινόμενα.
Σκοπός του ευρωπαϊκού project είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ανάλυσης του εν λόγω φαινομένου και να μπορέσουν να το τοποθετήσουν στη συνολική εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας.