Οι επιθέσεις από αρκούδες αυξάνονται στην Ιαπωνία καθώς αγωνίζονται να βρουν τροφή στους φυσικούς οικοτόπους τους. Οι αρκούδες έχουν σκοτώσει δύο ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 158 από τον Απρίλιο, ενώ τα αντικείμενα που τρομάζουν τα ζώα και τα απωθητικά σπρέι καταγράφουν ρεκόρ πωλήσεων
Ειδικοί στην Ιαπωνία έχουν προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις από αρκούδες αυξάνονται με άνευ προηγουμένου ρυθμό, καθώς τα ζώα αγωνίζονται να βρουν τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.
Οι αρκούδες έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 158 τραυματισμούς και δύο θανάτους από τον Απρίλιο, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2020, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα του Χονσού, του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι ειδικοί αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών στην έλλειψη των βασικών διατροφικών προϊόντων φέτος, που αναγκάζει περισσότερα ζώα να βγουν σε κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στο παρελθόν, οι συναντήσεις με αρκούδες αφορούσαν σχεδόν πάντα ανθρώπους που είχαν περιπλανηθεί στο δάσος για να ψάξουν για άγρια λαχανικά και βότανα ή ανυποψίαστους πεζοπόρους. Αλλά η ασάφεια των κάποτε διακριτών συνόρων μεταξύ των φυσικών χώρων όπου ζουν οι αρκούδες και των ερημωμένων χωριών έχει οδηγήσει σε συχνότερη επαφή με ανθρώπους σε κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, 15 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας ανέφεραν επιθέσεις κατά τους έξι μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Ο μεγαλύτερος αριθμός σημειώθηκε στην Ακίτα, στο βόρειο τμήμα του Χονσού, ακολουθούμενη από την Ιβάτε και τη Φουκουσίμα.
Οι αρχές στο Iwate δήλωσαν ότι περισσότερες από τις μισές επιθέσεις που αναφέρθηκαν φέτος έγιναν μέσα ή κοντά σε σπίτια ανθρώπων, προσθέτοντας ότι το ένα πέμπτο των θυμάτων λάμβανε προληπτικά μέτρα, όπως να κουβαλάει κουδούνια σχεδιασμένα να τρομάζουν τα ζώα, όταν στοχοποιήθηκαν.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια αρκούδα επιτέθηκε σε έξι άτομα σε μια αστική περιοχή της Ακίτα μέσα σε μια μέρα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα γύρω στα 80 και μια μαθήτρια που περίμενε σε στάση λεωφορείου. Τρεις από τις επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια γειτονιά κοντά σε καταστήματα, σπίτια και νοσοκομείο.
Ένας 66χρονος στο νομό, όπου έχουν αναφερθεί 52 περιστατικά μέχρι στιγμής φέτος – αριθμός οκταπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, τραυματίστηκε σοβαρά αφού βρήκε μια αρκούδα στο γκαράζ του. «Ήταν απέναντί μου και τα βλέμματά μας συναντήθηκαν», είπε ο άνδρας στην εφημερίδα Yomiuri Shimbun. «Δεν πίστευα ότι είχα την ευκαιρία και αμέσως άρχισα να τρέχω». Η αρκούδα χτύπησε τον άνδρα στο έδαφος καθώς τράπηκε σε φυγή. «Μούγκριζε φρικτά και με δάγκωσε στο κεφάλι», πρόσθεσε. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος περιέγραψε την αύξηση των επιθέσεων ως «εξαιρετική», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σιντάρο Ίτο, προέτρεψε τους ανθρώπους να απορρίπτουν σωστά τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα ζώα, και να φροντίσουν να κρατούν τις πόρτες κλειστές. Οι αγρότες έχουν λάβει συμβουλές να μην αφήνουν πεσμένα φρούτα στο έδαφος.
Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο Iwate –στον πρώτο θάνατο που προκλήθηκε από επίθεση αρκούδας στην περιοχή εδώ και πάνω από μια δεκαετία– ενώ στο Hokkaido, το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, η αστυνομία βρήκε το κομμένο κεφάλι ενός ψαρά που πιστεύεται ότι είχε πέσει θύμα επίθεσης αρκούδας.
Ο κυβερνήτης του Iwate, Takuya Tasso, είπε ότι η ελπίδα για το καλύτερο δεν είναι πλέον επιλογή. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε πολύ σε προηγούμενες εμπειρίες στις οποίες οι άνθρωποι συνάντησαν αρκούδες, αλλά δεν έπαθαν τίποτα. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ιαπωνίας, NHK, μετέδωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα που προσφέρει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση που συναντήσει μια αρκούδα. Τα κυριότερα από αυτά είναι να έχει μαζί ένα απωθητικό σπρέι και σε καμία περίπτωση μην έρθεισε επαφή με τα μάτια ή να μην προσπαθήσει να φύγετε. Τα καταστήματα αναφέρουν μια απότομη αύξηση στις πωλήσεις ειδών που έχουν σχεδιαστεί για να τρομάζουν τα ζώα, όπως κουδούνια, σφυρίχτρες και φορητά ραδιόφωνα.
Υπήρξαν σχεδόν 15.000 θεάσεις αρκούδας σε όλη την Ιαπωνία φέτος, σε σχέση με 4.000 από την ίδια περίοδο πέρυσι. Μερικές έγιναν αντιληπτές ήταν στη χερσόνησο Izu, όπου οι άγριες αρκούδες εμφανίστηκαν το 2021 για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα. Αυτόν τον μήνα ένα κάμπινγκ κοντά στο Τόκιο έκλεισε προσωρινά αφού οι κατασκηνωτές εντόπισαν μια αρκούδα.
Οι οικολόγοι έχουν ζητήσει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός με βελανίδια και άλλα τρόφιμα. Οι πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ασφαλών χώρων σίτισης για να αποτρέψουν τα ζώα από το να εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές ή να αφήνουν προμήθειες βελανιδιών σε υψηλότερα εδάφη.
Ο πληθυσμός των αρκούδων της Ιαπωνίας αυξάνεται. Μια πρόσφατη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από το Yomiuri ανέφερε τον αριθμό των μαύρων αρκούδων σε 44.000 – σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζεται από το κέντρο βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος το 2012. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει το Hokkaido, που θεωρείται ότι φιλοξενεί περίπου 11.700 καφέ αρκούδες Ussuri. Ο πληθυσμός τους υπερδιπλασιάστηκε από το 1990.
Τα πρόσφατα περιστατικά αναβίωσαν μνήμες από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις αρκούδας στην Ιαπωνία, γνωστές συλλογικά ως το περιστατικό Sankebetsu, στο οποίο μια καφέ αρκούδα 2,7 μέτρων βάρους 340 κιλών σκότωσε επτά χωρικούς και τραυμάτισε άλλους τρεις στο Χοκάιντο το 1915. Η αρκούδα εκείνη που ενέπνευσε μυθιστορήματα, ραδιοφωνικές και σκηνικές παραγωγές και μια ταινία, εντοπίστηκε και σκοτώθηκε από έναν κυνηγό.
Παντος πιο πολλους απο οτι σκοτωσαν οι αμερικλανοι με τις ατομικες 100 χρονια να περασουν δε θα εχουν φαει οι αρκουδες