Τρώτε ψωμί κάθε μέρα: Αυτές είναι οι συνέπειες για το σώμα σας

Κοινοποίηση:
bread

Τα υπέρ και τα κατά της καθημερινής κατανάλωσης ψωμιού

Το ψωμί αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά τι κάνει στο σώμα αν τρώτε ψωμί κάθε μέρα;

Το ψωμί συχνά ενοχοποιείται ως ανθυγιεινός παράγοντας πάχυνσης. Αλλά δεν είναι τόσο απλό: Το ψωμί μπορεί να έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία σας.

Θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης ψωμιού κάθε μέρα

  • Σημαντικά θρεπτικά συστατικά: Το ψωμί ολικής άλεσης ειδικότερα – με την υψηλή αναλογία φυτικών ινών, σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων – συμβάλλει σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Η εντερική χλωρίδα σας ενισχύεται: Οι ίνες από το ψωμί φτάνουν στο παχύ έντερο αχώνευτες και χρησιμεύουν ως τροφή για τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια. Μελέτες όπως αυτή από το 2022 δείχνουν ότι η κατανάλωση ψωμιού κάθε μέρα μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας.
  • Η πέψη σας βελτιώνεται: Οι ίνες στο παχύ έντερο διογκώνονται και έτσι αυξάνουν την εντερική πλήρωση. Αυτό διεγείρει τους μύες του παχέος εντέρου για να απομακρύνει τα υπολείμματα τροφίμων από το έντερο πιο γρήγορα.
  • Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται: Η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως δείχνει αυτή η μελέτη, μπορεί να επηρεάσει καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης και έτσι δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε ή ακόμα και να μειώσετε το βάρος σας: Σε μια μελέτη του 2022, 30 μαθητές έτρωγαν ψωμί κάθε μέρα – σε μια περίοδο 21 ημερών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). (Ωστόσο, το άγχος μπορεί επίσης να έχει επηρεάσει τον μειωμένο ΔΜΣ εδώ.)
  • Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας παραμένει σταθερό: Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει συνήθως χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Μένετε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα: Το ψωμί με υψηλή αναλογία φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων ενθαρρύνει τη μάσηση, χωνεύεται αργά και σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση ψωμιού κάθε μέρα

Παρά τις πολλές θετικές επιπτώσεις, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για την υγεία εάν τρώτε ψωμί κάθε μέρα. Ειδικά αν έχετε πολύ λευκό ψωμί στο μενού σας, θα πρέπει να γνωρίζετε αυτούς τους κινδύνους.

  • Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας αυξάνεται γρήγορα: Η κατανάλωση λευκού ψωμιού ή εξαιρετικά επεξεργασμένου ψωμιού μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από ταχεία πτώση και πιθανές λιγούρες.
  • Μπορείτε να κερδίσετε βάρος:

Η ανασκόπηση συνολικά 38 μελετών από το 2012 δείχνει ότι η κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να προωθήσει την αύξηση βάρους και το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

  • Τρώτε πάρα πολύ αλάτι: Το κέντρο παροχής συμβουλών στους καταναλωτές επισημαίνει ότι το ψωμί είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές αλατιού.
  • Απορροφάτε ρύπους και φυτοφάρμακα: Μια εξέταση του ψωμιού τοστ από τον Ökotest έδειξε ότι υπήρχε μόλυνση από τοξίνες μούχλας, φυτοφάρμακα και ορυκτέλαια.

Αυτό είναι το πόσο ψωμί πρέπει να τρώτε ανά ημέρα

  • Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής περιλαμβάνει το ψωμί – ιδίως το ολικής αλέσεως – στις συστάσεις της για μια υγιεινή διατροφή: Επιτρέπονται περίπου πέντε μερίδες δημητριακών (που περιλαμβάνουν μούσλι, ζυμαρικά και ρύζι εκτός από ψωμί) ανά ημέρα. Μια φέτα ψωμί βάρους περίπου 60 γραμμαρίων αντιστοιχεί σε μία μερίδα. Υποθέτοντας ότι δεν τρώγατε άλλα προϊόντα σιτηρών την ημέρα, θα μπορούσατε να φάτε πέντε φέτες – ή 300 γραμμάρια – ψωμί.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response