Τσάι το «θαυματουργό» : Ποια είναι η εντυπωσιακή του ιδιότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Κοινοποίηση:

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Οι άνθρωποι πίνουν τσάι στο πρωινό, μεταξύ των γευμάτων, τα απογεύματα αλλά και για να χαλαρώσουν πριν τον ύπνο. Οι περισσότερες έρευνες για το τσάι επικεντρώνονται στις επιδράσεις της καφεΐνης, στη θρεπτική αξία του τσαγιού ή στη σύγκρισή του με τον καφέ, αλλά τώρα οι επιστήμονες λένε ότι το διεγερτικό ρόφημα μπορεί να προσφέρει ένα εκπληκτικό όφελος για την υγεία: το πρωινό φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να απομακρύνει επικίνδυνους ρύπους από το νερό.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ACS Food Science & Technology, διαπίστωσε ότι τα φύλλα του τσαγιού προσροφούν φυσικά βαρέα μέταλλα, φιλτράροντας επιβλαβείς ρύπους του νερού όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο ή το αρσενικό. Τα μέταλλα παγιδεύονται στην επιφάνεια των φύλλων τσαγιού και μπορούν να αφαιρεθούν απλά φιλτράροντας τα φύλλα ή πετώντας το φακελάκι τσαγιού.

«Βγάζετε τα μέταλλα από το νερό με το τσάι, αλλά δεν καταναλώνετε τα φύλλα τσαγιού μετά, γι’ αυτό λειτουργεί», εξηγεί ο Μπέντζαμιν Σίντελ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος την εποχή της έρευνας ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Evanston του Ιλινόις. Τα φύλλα του τσαγιού απελευθερώνουν αρωματικές χημικές ουσίες στο νερό, δημιουργώντας ένα νόστιμο ρόφημα, είναι όμως εξίσου αποτελεσματικά στο να αφαιρούν μέταλλα από το νερό, τόνισε

Η μελέτη του προστίθεται σε ένα μικρό σύνολο ερευνών που δείχνουν ότι το τσάι προσροφά μέταλλα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο διαπίστωσε επίσης ότι τα φύλλα τσαγιού αφαιρούν τα βαρέα μέταλλα από το νερό. Ο Σαντάμ Χουσεϊν Ντόμπι, ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης, είπε ότι αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την αξία του τσαγιού και «τις δυνατότητές του ως ασφαλούς και αποτελεσματικής μεθόδου για τον μετριασμό των επιβλαβών ουσιών».

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με μια ποικιλία τσαγιών, μεθόδους παρασκευής και χρόνους βρασμού και εξέτασαν τη διαφορά μεταξύ τσαγιού με φύλλα και συσκευασμένο τσάι. Όσο για τη συνταγή για το πιο αγνό φλιτζάνι τσάι εξαρτάται από έναν σημαντικό παράγοντα: τον χρόνο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος, τόσο περισσότερο μέταλλο αφαιρείται.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν βυθιζόταν ένα μέσο φλιτζάνι τσάι για πέντε λεπτά, υπήρχε μείωση 15% στις συγκεντρώσεις μολύβδου – και αυτή η τάση ήταν σταθερή στα φλιτζάνια, είτε οι συγκεντρώσεις του μολύβδου ήταν υψηλότερες είτε χαμηλότερες. Η παρασκευή τσαγιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια κοινή μέθοδος παρασκευής παγωμένου τσαγιού, παρέχει καλύτερο καθαρισμό του νερού από το βράσιμο για λίγα λεπτά. Αλλά ακόμη και λίγα λεπτά μπορεί να οδηγήσουν σε μέτρια αφαίρεση μετάλλων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα περισσότερα τσάγια, συμπεριλαμβανομένων των τσαγιών από βότανα, είχαν παρόμοια απόδοση – εκτός από τα άνθη χαμομηλιού, τα οποία προσροφούσαν ελάχιστα μέταλλα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αλεσμένα φύλλα τσαγιού αποδίδουν καλύτερα, σε σύγκριση με τα ολόκληρα φύλλα, επειδή το άλεσμα των φύλλων δημιουργεί πρόσθετη επιφάνεια για την προσέλκυση των ρύπων.

Ο τύπος του φακελίσκου τσαγιού είχε επίσης σημασία. Τα φακελάκια τσαγιού κυτταρίνης, ένα βιοδιασπώμενο και οργανικό υλικό που προέρχεται από δέντρα, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στο σπογγώδες μέταλλο από το νερό. Τα φακελάκια τσαγιού από νάιλον, τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, δεν είχαν καλή απόδοση στη μελέτη και τα βαμβακερά φακελάκια τσαγιού έδειξαν ασήμαντες ικανότητες προσρόφησης.

Οι επιστήμονες δεν μπορουν να πουν με βεβαιότητα ποια θα ήταν η ανθρώπινη υγεία με την κατανάλωση τσαγιού, πρότεινε όμως ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των ασθενειών που σχετίζονται στενά με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ειναι αποδεδειγμένο ότι τό τσάι από Βαλσαμόχορτο καθημερινά εφ’ορου ζωής, προστατεύει τήν ουροδόχο κύστη απο τήν εμφάνιση θηλωμάτων τα οποία είναι κατά 99% καρκινικά . Τό πίνω επι 4 χρόνια και δεν εμφανίστηκε ο καρκίνος ξανά . Μου συνεστησε την Θεραπεια ο Καθηγητης Φαρμακολογιας του ΑΠΘ Δ. Κούβελας

Leave a Response