Μια από τις πιο γνωστές συνταγές που θα συναντήσετε εάν επισκεφθείτε το νησί της Κέρκυρας είναι τα τσιγαριαστά χόρτα ή τσιγαρέλια όπως τα αποκαλούν στο νησί. Πρόκειται για διάφορα άγρια χόρτα τα οποία τρώγονται στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια κυρίως της Σαρακοστής, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο. Επίσης, ειδικά το καλοκαίρι που το νησί κατακλίζεται από τουρίστες, τα τσιγαρέλια αποτελούν εκλεκτό έδεσμα.
Η συνταγή είναι αρκετά πικάντικη και οι ρίζες της βρίσκονται στο μακρινό παρελθόν όταν οι Κερκυραίοι χωρικοί, μη έχοντας τι άλλο να φάνε, μάζευαν άγρια χόρτα από τα χωράφια τους και για τον εμπλουτισμό της γεύσης τους, συνήθιζαν να τα τρώνε με την προσθήκη μπόλικης κόκκινης πάπρικας, για αυτό άλλωστε αποκαλείται και φαγητό των φτωχών. Η Κέρκυρα άλλωστε φημίζεται για τα αγριολάχανα που μπορεί κανείς να συλλέξει, ειδικά στα χωριά του νησιού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αγριολάχανα, η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να γίνει και με άλλα χόρτα όπως σέσκουλα, σπανάκι, αλλά και άλλα.
Δείτε μια χαρακτηριστική συνταγή για τσιγαρέλια:
1 κιλό χόρτα εποχής (καυκαλίθρες, σκατζίκια, μυρώνια, σέσκουλα, σπανάκι, παπαρούνες πριν βγάλουν το κόκκινο άνθος τους).
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα σκόρδα
1/2 ματσάκι μάραθο
1 κουταλάκι γλυκού καυτερή παπρικά
1 κουτάλι σούπας γλυκιά πάπρικα
1 κουτάλι σούπας ντοματοπολτό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία, μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα χόρτα, αλάτι και τα βράζουμε για 10′ λεπτά. Μόλις βράσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κρατάμε ένα μέρος από το νερό που τα βράσαμε.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε καλά, προσθέτουμε τη γλυκιά και καυτερή πάπρικα, το αλάτι, το μάραθο, το ντοματοπολτό, τα βρασμένα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 10′ λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να μείνουν πολλά ζουμιά! Καλή επιτυχία!