Τσικνοπέμπτη: Ζεσταίνουν ψησταριές στις ταβέρνες – Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το τσίκνισμα

Κοινοποίηση:
tsikopemtpi

Από νωρίς το πρωί οι ψήστες στις ταβέρνες στα εστιατόρια καθώς και σε κάθε σπίτι, βάζουν τα κρέατα στη σούβλα ή στις ψησταριές για να είναι όλα έτοιμα, καθώς η μέρα θα είναι «μεγάλη».

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του.

Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: