«Τσούζει» το στεγαστικό και στην Αλεξανδρούπολη

Κοινοποίηση:
IMG_0980-1024x768

Σε όποια συζήτηση κι αν παραστεί κανείς, σίγουρα θα ακούσει για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας, που δεν είναι άλλο από το στεγαστικό.

Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, καθώς και λόγω των πολέμων που έχουν ξεσπάσει σε γειτονικές χώρες, και λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τουριστών, η ζήτηση είναι πελώρια, όχι όμως και η προσφορά κατοικιών/διαμερισμάτων/δωματίων.

Ο Πολιτικός Μηχανικός, Γιώργος Γεωργιάδης, φιλοξενήθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, όπου και μίλησε στην Μαρίνα Κονδύλη για την υφιστάμενη κατάσταση.

 

Επ’ ακριβώς, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα. Η κατοικία είναι κι αυτή ένα προϊόν – όταν υπάρχει ζήτηση και δεν υπάρχει παροχή, λογικά η τιμή της ανεβαίνει, είτε στην αγοροπωλησία, είτε στην ενοικίαση. Όσον αφορά το κόστος και τα μικρά διαμερίσματα υπάρχει εξήγηση. Το κόστος ενός ακινήτου εξαρτάται από 4 παράγοντες: ο πρώτος είναι το κόστος της γης, ο δεύτερος το κόστος των υλικών, ο τρίτος είναι το κόστος των εργατικών και ο τέταρτος είναι το λεγόμενο εργολαβικό όφελος.

Το εργολαβικό όφελος λόγω ανταγωνισμού δεν μπορεί να είναι υπέρμετρο πια. Στην ελεύθερη αγορά υπάρχει ανταγωνισμός που λειτουργεί, άρα, δεν μπορεί εγώ ως κατασκευαστής για παράδειγμα να πουλήσω με ένα εργολαβικό κέρδος 40%-50%, γιατί δεν θα πουλήσω. Ο ανταγωνισμός με πιέζει προς τα κάτω. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι το κόστος της εργατικής δαπάνης, γιατί την δεκαετία των μνημονίων τα περισσότερα οικοδομικά συνεργεία αναγκάστηκαν να διαλυθούν, καθώς δεν είχαν δουλειά. Έμπειροι τεχνίτες και εργάτες γύρισαν στα χωριά τους ή άλλαξαν επάγγελμα. Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας έχει λιγοστέψει πάρα πολύ, για το λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά από παλιότερα. […]

Το κόστος των υλικών επίσης έχει αυξηθεί λόγω ενεργειακής κρίσης, πολέμου σε Ουκρανία και Ισραήλ. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι προ κρίσης το καθαρό κόστος κατασκευής μιας οικοδομής ήταν στα 600-650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σήμερα το καθαρό κόστος (προ φόρων) ανέρχεται σε 1.400-1.500 ευρώ το τετραγωνικό! Μιλάμε δηλαδή για υπερδιπλάσιο κόστος!

Το κόστος γης επίσης είναι ανεβασμένο για τον λόγο ότι τα οικόπεδα λιγοστεύουν, οι επεκτάσεις σχεδίου πόλεων περπατούν πολύ αργά. Ακόμη και η τελευταία που έγινε προς τη Χηλή Αλεξανδρούπολης, δεν μπορούν τα περισσότερα να οικοδομηθούν γιατί δεν υπάρχουν διανοιγμένοι δρόμοι, οπότε όταν υπάρχει ζήτηση και δεν υπάρχει προσφορά, οι τιμές ανεβαίνουν.

Επομένως, από τους 4 παράγοντες που ανέφερα, οι 3 έχουν ανέβει και μάλιστα υπερβολικά. Αυτό έφερε ως λογικό επακόλουθο την αύξηση της τιμής πώλησης ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν εμείς ως μηχανικοί σχεδιάσουμε μεγάλα διαμερίσματα, το ερώτημα είναι: με αυτό το κόστος, ποιος θα μπορεί να τα αγοράσει; Για οικονομικούς, λοιπόν, λόγους αναγκαζόμαστε να κάνουμε μικρά διαμερίσματα, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τα αγοράσει. Γιατί δυστυχώς ανέβηκαν τα πάντα, αλλά δεν ανέβηκαν και τα εισοδήματα του κόσμου για να μπορέσει να τα αγοράσει».

Θα υπάρξει αποκλιμάκωση;
Σε ερώτηση της Μαρίνας Κονδύλη για το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ο Γιώργος Γεωργιάδης απάντησε:

«Αυτό θα αργήσει, εκτός κι αν υπάρχουν δραστικές κινήσεις από την κυβέρνηση. Ως Ομοσπονδία Κατασκευαστών έχουμε ζητήσει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες για να έρθει εργατικό προσωπικό με σύμβαση έργου ή χρόνου από άλλες χώρες. Παλιότερα το έκανε η Γερμανία και το κάνουν και άλλες χώρες. Αποκλιμάκωση θα υπάρξει όταν ηρεμήσουν τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο από τους πολέμους. Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε κάνει πάλι μια κουβέντα στο δελτίο του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και ανέφερα ότι η μέση τιμή πώλησης στην Αλεξανδρούπολη κυμαινόταν στα 2.000 με 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αν μου κάνετε την ίδια ερώτηση σήμερα, δηλαδή 6 μήνες μετά, θα σας πω ότι οι τιμές κυμαίνονται σε 2.500-2.700 ευρώ ανά τετραγωνικό! Ανεβαίνουν συνεχώς και δυστυχώς επειδή το στεγαστικό ζήτημα διογκώνεται, πολύ φοβάμαι ότι οι τιμές για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουν ανοδική τάση, καθώς η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον, φαίνεται ότι η επένδυση σε ακίνητο αποδεικνύεται διαχρονικά η καλύτερη επένδυση. Άρα, κάποιοι άνθρωποι που έχουν χρήματα στην τράπεζα, θα συνεχίσουν να επενδύουν σε ακίνητα».

Με άλλα λόγια, φως δε φαίνεται στο στεγαστικό τούνελ… Οι πολίτες ζορίζονται απίστευτα οικονομικά (ειδικά όσοι έχουν τέκνα που σπουδάζουν και πρέπει επίσης να τα συντηρήσουν) και πολλές φορές οδηγούνται σε απελπισία, καθώς όπως εξήγησε και ο κ. Γεωργιάδης οι τιμές στα ακίνητα ανέβηκαν, όχι όμως και οι μισθοί.

Να περιμένουμε αντιστροφή του κλίματος σύντομα; Φαίνεται δύσκολο…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response