Κουκουλοφόροι άνδρες των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας εισέβαλαν το βράδυ του Σαββάτου σε γραφεία δικηγορικού συλλόγου στην Τύνιδα και συνέλαβαν τη Σόνια Νταχμάνι, δικηγόρο και αρθρογράφο που είχε εκφράσει επικριτικά σχόλια για την κατάσταση στη χώρα της.
Η εισβολή των αστυνομικών απαθανατίστηκε από τηλεοπτικό συνεργείο του France 24, το οποίο υποχρεώθηκε να διακόψει την απευθείας σύνδεση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Σόνια Νταχμάνι βρέθηκε στο μικροσκόπιο των τυνησιακών αρχών για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» που βλάπτουν τη δημόσια ασφάλεια και για «υποκίνηση ρητορικής μίσους» και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 1-5 ετών.
Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, η Νταχμάνι απάντησε ειρωνικά σε δημοσιογράφο που είπε ότι πολλοί μετανάστες από διάφορες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Τυνησία. «Για ποια εξαιρετική χώρα μιλάμε; Αυτήν που η μισή νεολαία της θέλει να την εγκαταλείψει;», διερωτήθηκε. Αρκετοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα χαρακτήρισαν «εξευτελιστική» για την εικόνα της Τυνησίας την τοποθέτηση της Νταχμάνι.
Την Πέμπτη, η δικηγόρος και αρθρογράφος έλαβε κλήση να παρουσιαστεί ενώπιον ανακριτή για να δώσει εξηγήσεις. Εκείνη αρνήθηκε και ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, για να ακολουθήσει η αστυνομική επιχείρηση το βράδυ του Σαββάτου.
Το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαμαρτύρεται εντόνως για τη στάση των αστυνομικών που «κινήθηκαν εναντίον του τηλεοπτικού συνεργείου, απαιτώντας να κλείσει την κάμερα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Μεριλίν Ντιμά», της δημοσιογράφου που βρισκόταν εκεί.
«Αστυνομικοί αφαίρεσαν τελικά βίαια την κάμερα από το τρίποδο, βάζοντας τέλος στη ζωντανή μετάδοση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του France 24. Ο εικονολήπτης τέθηκε υπό κράτηση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου δέκα λεπτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το France 24 «καταδικάζει σθεναρά την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και αυτήν τη βάναυση και εκφοβιστική επέμβαση της αστυνομίας που εμπόδισε δημοσιογράφους να ασκήσουν το έργο τους κατά την κάλυψη διαδήλωσης δικηγόρων» οι οποίοι ζητούν σεβασμό στη δικαιοσύνη και στην ελευθερία της έκφρασης.