Νέα μελέτη υπόσχεται την αντιμετώπιση του διαβήτη με παράλληλη απώλεια κιλών. Αρκεί μια μικρή αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες με βάση το βιολογικό μας ρολόι.
Οι τιμές του σακχάρου δεν είναι και τόσο εύκολο να ελεγχθούν. Από την άλλη μεριά οι αυξομειώσεις του σακχάρου επηρεάζουν την όρεξη, το βάρος, ακόμα και τη διάθεση. Τη συνεχή προσπάθειά μας να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να τις ρυθμίσουμε τις εύκολα και φυσικά, έρχεται να ενισχύσει μια νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, μια δίαιτα βασισμένη στο βιολογικό μας ρολόι θα μπορούσε να συντείνει αποτελεσματικά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, εξασφαλίζοντας επιπλέον απώλεια βάρους.
Τα τρία γεύματα
Έως πρότινος, οι διαβητικοί ακολουθούσαν μια παραδοσιακή δίαιτα 6 μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να επιτύχουν την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Στη νέα έρευνα, οι γιατροί πρότειναν μια καινούργια δίαιτα τριών γευμάτων: ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, ακολουθούμενο από ένα χορταστικό γεύμα και τέλος ένα ελαφρύ δείπνο. Η δίαιτα σχεδιάστηκε ώστε να ταιριάξει καλύτερα με τη βιολογική μας ανάγκη να τρώμε περισσότερο το πρωί και αρκετά λιγότερο το βράδυ.
Στην ομάδα ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που συμμετείχαν στην έρευνα, δόθηκε τυχαία η δίαιτα τριών ή έξι γευμάτων για τρεις μήνες. Στη διάρκεια αυτών των μηνών, οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος τους, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την όρεξη και τη γονιδιακή έκφραση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν καλύτερα για την ομάδα των τριών γευμάτων, αφού οι υπό μελέτη ασθενείς έδειξαν σημαντική απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη και μείωση των ημερήσιων επιπέδων ινσουλίνης.
Επιπλέον, βελτίωση παρουσιάστηκε και στη γονιδιακή έκφραση της προαναφερθείσας ομάδας, η οποία έχει περισσότερες επιπτώσεις από τον απλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Daniela Jakubowicz, M.D., «αυτό υποδηλώνει ότι η δίαιτα των τριών γευμάτων δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματική στον έλεγχο του διαβήτη, αλλά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για σειρά επιπλοκών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η γήρανση και ο καρκίνος, τα οποία ρυθμίζονται από τα γονίδια του βιολογικού ρολογιού».
Το επόμενο στάδιο
Μετά την ανάδειξη του πρωινού ως το κυριότερο γεύμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εμβαθύνουν περισσότερο στην μελέτη της δράσης συγκεκριμένων τροφών στο πρωινό και πώς οι διαφορετικές πρωτεΐνες τους επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
Με τον διαβήτη τύπου 2 σε συνεχή άνοδο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους διάφορους μηχανισμούς χάρη στους οποίους ένας υγιεινός τρόπος διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτής της ασθένειας. Και παρόλο που αντικείμενα της μελέτης αυτής αποτέλεσαν μόνο άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα στοιχεία από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μπορούν να εφαρμοστούν και σε όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρό τους και να χάσουν βάρος με υγιή τρόπο.
Ο άνθρωπος δεν είναι σχεδιασμένος ώστε να τρώει μόλις ξυπνήσει.
Το πρωί λίγο πριν ξυπνήσουμε ενεργοποιείται το λεγόμενο “dawn effect”.
Ο οργανισμός ανεβάζει την κορτιζόλη και με συνέπεια την αύξηση της γλυκόζης.
Αυτό συμβαίνει για να είμαστε έτοιμη για το ξεκίνημα της καινούρια ημέρας πχ εύρεση τροφής κτλ.
Συνεπώς οι ερευνητές μάλλον δεν έκαναν και τόσο σωστή έρευνα.
Ένα ακόμα λάθος που αναφέρουν είναι τα μακροσυστατικά του πρωινού γεύματος.
Γεύμα υψηλό σε άμυλο είναι ο χειρότερος εχθρός ενός διαβητικού διότι θα του ανεβάσουν στα ύψη την γλυκόζη.
Αντ’αυτου θα έπρεπε να προτείνουν γεύμα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλό σε λιπαρά με μέτρια πρωτεϊνη ώστε η γλυκόζη να είναι σε έλεγχο.