Τόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς κάτω των 40 από πνευμονία

Κοινοποίηση:
pneumonia-causes-types-diagnosis-treatment

Την ανάγκη προσοχής, εγρήγορσης και συμμόρφωσης των νέων στα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού για την προστασία του συνόλου και των ίδιων επιβεβαιώνει νέα αναδρομική μελέτη που διεξήχθη στη Νότιο Κορέα και καταδεικνύει ότι το ένα τέταρτο (26%) των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, ηλικίας 18 έως 39 ετών, εκδήλωσαν πνευμονία.

Η μελέτη υπογράφεται από τον επίκουρο καθηγητή Hyun ah Kim του Νοσοκομείου Dongsan του Πανεπιστημίου Keimyung και τον Δρ Hyo-Lim Hong του Ιατρικού Κέντρου του Καθολικού Πανεπιστημίου Νταεγκού στην ομώνυμη πόλη της Νοτίου Κορέας.
Τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά τις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) με αντικείμενο τη νόσο COVID-19.

«Η χαμηλή εγρήγορση των νέων έχει καταστεί κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως» επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τονίζοντας, με βάση και τα ευρήματά τους, πως οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως διατρέχουν εξίσου κίνδυνο πνευμονίας ή βαριάς μορφής πνευμονίας λόγω της COVID-19.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκε η συχνότητα εκδήλωσης πνευμονίας και τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου σε ενήλικες ασθενείς, ηλικίας 18 έως 39 ετών, που εισήχθησαν για νοσηλεία σε έξι νοσοκομεία στην Νταεγκού (μία από τις πρώτες εστίες της πανδημίας στη Νότιο Κορέα) από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Εξετάστηκαν συνολικά τα δεδομένα για 315 άτομα που νοσηλεύτηκαν σε απομόνωση. Εξ αυτών 205 (65%) ήταν γυναίκες και 32 (10,2%) ήταν ασυμπτωματικοί (στη Νότιο Κορέα ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν όταν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες).

Τα συμπτώματα που εμφάνισαν: βήχας (168, 53%), πονόλαιμος (83, 26%), πυρετός (82, 26%), ρινική καταρροή (99, 31%), μυαλγία ( 62, 20%), ρίγη (51, 16%) και διάρροια (46, 15%).

Οι ακτινογραφίες θώρακος κατέδειξαν 71 (23%) επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πνευμονίας. Από τους 85 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, 43 επιβεβαιώθηκε ότι είχαν πνευμονία. Έντεκα περιπτώσεις πνευμονίας διαγνώστηκαν με αξονική τομογραφία ενώ παρουσίαζαν προγενέστερα φυσιολογική εικόνα στις ακτινογαφίες. Συνολικά, η πνευμονία επιβεβαιώθηκε σε 83 (26%) ασθενείς.

Περίπου για το ένα τέταρτο (16/71, 23%) των περιπτώσεων, απεικονίζονταν ακόμη βλάβες στην τελευταία ακτινογραφία θώρακος πριν το εξιτήριο από το νοσοκομείο -στην περίπτωση των ασυμπτωματικών η τελευταία ακτινογραφία έγινε δέκα ημέρες μετά τη διάγνωση. Οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει συμπτώματα μπορούσαν να εξέλθουν του νοσοκομείου έπειτα από δύο αρνητικά τεστ για τον ιό SARS-CoV-2.

Σοβαρή πνευμονία υπήρξε σε 7 περιπτώσεις (2,2%), με έναν ασθενή να χρειάζεται αναπνευστήρα. Τα συμπτώματα του πυρετού, του βήχα, της διάρροιας και της δύσπνοιας ήταν στατιστικά πολύ συχνότερα μεταξύ όσων εμφάνισαν πνευμονία.

Ως προς τις εξετάσεις αίματος, έδειξαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (ένδειξη φλεγμονής) -πάνω από οκτώ φορές υψηλότερα επίπεδα από ότι σε ασθενείς χωρίς πνευμονία. Υπήρξε, επίσης, μία περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή που στη συνέχεια εκδήλωσε πνευμονία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: