Τεράστια ενεργειακά και γεωπολιτικά παιχνίδια διαδραματίζονται στην περιοχή μας. Πέντε ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια για την αλλαγή του συντάγματος, που θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, στο γειτονικό κρατίδιο αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών ελληνικών ενεργειακών εταιρειών.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός θα συνοδεύεται από στελέχη του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής συστήματος αερίου), ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος ηλεκτρισμού) και των Ελληνικών Πετρελαίων και κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια θα έχει επαφές για διμερή ενεργειακά θέματα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν κοινά ενεργειακά έργα στους τομείς του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου, τα οποία με την οριστικοποίηση της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης μάλιστα, θα υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σύμφωνο κατανόησης μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της ενεργειακής εταιρείας των Σκοπίων MER για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τη γειτονική χώρα.
Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χιλιόμετρα στο ελληνικό τμήμα και 110 χιλιόμετρα στα Σκόπια φτάνοντας έως την πόλη Stip , χωρητικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα και θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία, με εκτιμώμενο κόστος τα 100 εκατ. ευρώ.
Εδώ να σημειωθεί ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί την επόμενη Δευτέρα είναι η δεύτερη, αφού τον Οκτώβριο του 2016 είχε επίσης υπογραφεί MoU μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της MER, για τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία εκπόνησε την τεχνικοοικονομική μελέτη για τη βιωσιμότητα του διασυνδετήριου αγωγού.
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι την κατασκευή ανεξάρτητου αγωγού Ελλάδας Σκοπίων έχει αιτηθεί επίσης και η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Windows του επιχειρηματία Λ. Λεμπέντεφ, ωστόσο στη γειτονική χώρα οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έχουν απορρίψει την σχετική αίτηση.
Δεν είναι βέβαια τυχαία αυτή η κίνηση, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις, θέλουν να εξοβελίσουν την Ρωσία από τα Βαλκάνια.
Εκτός όμως από τον αγωγό του φυσικού αερίου, κατά την επίσκεψη της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τα στελέχη των ΕΛΠΕ θα συζητήσουν το θέμα της επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού ΟΚΤΑ που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια.
Συγκεκριμένα ο αγωγός ο οποίος μέχρι το 2013 μετέφερε πετρέλαιο που διυλιζόταν στις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ στα Σκόπια που επίσης ανήκουν στα ΕΛΠΕ, εξετάζεται να επαναλειτουργήσει μεταφέροντας ωστόσο διυλισμένα προϊόντα για τις ανάγκες σε καύσιμα της γειτονικής χώρας. Το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ το 1998, ενώ ο αγωγός δημιουργήθηκε το 2002 και σταμάτησε να λειτουργεί το 2013.
Αυτή η κίνηση όπως είναι φυσικό θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.
Το σχέδιο ξεδιπλώνεται πλέον σιγά-σιγά. Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που ουσιαστικά «καίγεται” για «επίλυση” του Σκοπιανού .
Τα ερείσματα των Σκοπίων ανήκουν σε κύκλους γερμανικής προελεύσεως για λόγους οι οποίοι έγιναν σαφείς από εδαφικής απόψεως ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αμέσως μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη Γερμανία ιδρύθηκαν ισχυρώς χρηματοδοτούμενα «ερευνητικά κέντρα» τα οποία εστόχευαν τον –ναζιστικής εμπνεύσεως– πολυτεμαχισμό και την διάλυση της Βαλκανικής στη «βιολογική βάση» του (φανταστικού) DNA των εθνοτήτων, τις οποίες φρόντιζαν να ανακαλύψουν σαν καταπιεζόμενες.
Πολλοί ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή το επόμενο διάστημα θα είναι καταιγιστικές.
Ο λόγος αφορά αμερικανικό σχέδιο εξοβελισμού του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη, παράλληλα με τις κυρώσεις στο Ιράν αποστερώντας έτσι την Μόσχα ένα τεράστιο έσοδο.
Ο πρώην πλέον Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζών Κέρυ, είχε αποκαλέσει παλαιότερα την Ρωσία ένα «μεγάλο βενζινάδικο», του οποίου εφόσον χαθούν οι πελάτες το ίδιο θα χρεοκοπήσει.
Μόνο που ο Πούτιν έχει λάβει τα μέτρα του και έχει δημιουργήσει τεράστιους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Κίνα και την Ασία γενικά, μονοπωλώντας σχεδόν την περιοχή.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να καθίσει με «σταυρωμένα τα χέρια» ειδικά στα Βαλκάνια και θα τραβήξει την «περόνη» για να συγκρουστεί με ΗΠΑ-Ισραήλ.
Το αμερικανικό Κέντρο Μελετών Ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο (QKSS) δημοσίευσε σήμερα μια ολοκληρωμένη έκθεση στην οποία μιλάει για «άμεση επέμβαση της Ρωσίας στο Κοσσυφοπέδιο», δηλώνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι εκτεθειμένο σε μια μεγάλη εκστρατεία επιρροής και εν εξελίξει ρωσική επέμβαση κατά του δυτικού μοντέλου και των αποκαλούμενων δημοκρατικών αξιών δεχόμενο «επίθεση” «βυζαντινού τύπου».
Η έρευνα διαπιστώνει ότι ρωσικά «ανατρεπτικά μη στρατιωτικά μέσα» χρησιμοποιούνται όλο και πιο μαζικά κατά του πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να δημιουργήσουν προσχήματα για ένα αποτυχημένο κράτος, ενώ αυξάνουν πολύ τις τοπικές αποσχιστικές τάσεις εντός της σερβικής κοινότητας στους βόρειους δήμους. Τα ίδια αναμένονται και στην σερβική δημοκρατία της Βοσνίας.
Το έχουν δηλώσει επανειλημμένα Έλληνες και ξένοι αμυντικοί αναλυτές, οι Ρώσοι δεν πρόκειται να «αποχωρήσουν» από τα Βαλκάνια διότι διαθέτουν στέρεα ερείσματα εντός των λαών της χερσονήσου.