Υγεία ανδρών: Οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί και στους άνδρες

Κοινοποίηση:
ΥΓΕΙΑ

Είναι ένα γνωστό παράπονο: οι άνδρες λαμβάνουν καλύτερη ιατρική φροντίδα από τις γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι οι άνδρες θύματα καρδιακής προσβολής λαμβάνουν πιο επιθετική θεραπεία από τις γυναίκες ασθενείς με καρδιακή προσβολή. Το πρόβλημα έχει κατηγορηθεί για μεροληψία,  οι γιατροί τείνουν να σκέφτονται τις καρδιακές προσβολές ως ένα κυρίως ανδρικό πρόβλημα. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες μπορεί επίσης να υποβάλλονται σε υποθεραπεία για παθήσεις που σχετίζονται κυρίως με γυναίκες.

Οστεοπόρωση στους άνδρες

Δέκα εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν οστεοπόρωση, μια ασθένεια που προκαλεί τα οστά να γίνονται εύθραυστα και αδύναμα. Περίπου το 20 τοις εκατό όλων των πασχόντων είναι άνδρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι πολλοί Αμερικανοί άνδρες με οστεοπόρωση δεν λάμβαναν τη φροντίδα που χρειάζονταν.

Διαφορετικά ποσοστά θεραπείας

Οι γιατροί στο Επισκοπικό Νοσοκομείο St. Luke’s στο Χιούστον παρακολούθησαν 363 ασθενείς που είχαν υποστεί μη τραυματικά κατάγματα ισχίου. Περίπου το ένα τρίτο ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου 80. Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες έσπασαν τους γοφούς τους σε πτώσεις, υποδηλώνοντας ότι τα οστά τους ήταν αρκετά εύθραυστα. Δεδομένης της ηλικίας τους και της φύσης των τραυματισμών τους, οι περισσότεροι ειδικοί θα συμφωνούσαν ότι αυτοί οι ασθενείς θα έπρεπε να θεωρούνταν πρωταρχικοί υποψήφιοι για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Ωστόσο, μόλις έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο, μόνο πέντε από τους 110 άνδρες ασθενείς — 4,5 τοις εκατό — έλαβαν θεραπεία για οστεοπόρωση, σε αντίθεση με το 27 τοις εκατό των γυναικών.

Οι ερευνητές του Χιούστον, με επικεφαλής τον φυσιολόγο των οστών Gary Kiebzak, έκαναν περιοδικούς ελέγχους στους ασθενείς για πέντε χρόνια. Το ποσοστό των ανδρών που υποβλήθηκαν σε κάποια μορφή αγωγής για την υγεία των οστών (συνήθως συμπληρώματα βιταμινών) τελικά αυξήθηκε στο 27 τοις εκατό. Αλλά το συγκρίσιμο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν πολύ υψηλότερο — 71 τοις εκατό. Οι γυναίκες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να λάβουν πιο επιθετικές θεραπείες, όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα για την οστεοπόρωση και τεστ οστικής πυκνότητας. Στη μελέτη του Χιούστον, το 32 τοις εκατό των ανδρών ασθενών πέθαναν μετά από ένα χρόνο εξιτήριο, σε σύγκριση με το 17 τοις εκατό των γυναικών.

Γιατί οι άντρες έλαβαν τέτοια σπιτική φροντίδα;

Ο Kiebzak πιστεύει ότι οφείλεται στο ότι η ανδρική οστεοπόρωση «δεν είναι στην οθόνη του ραντάρ όλων». Ενώ οι ορθοπεδικοί διορθώνουν πιο σοβαρά σπασμένα οστά, η μακροχρόνια θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από κατάγματα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζεται από γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο Kiebzak μπορεί μόνο να κάνει εικασίες σχετικά με το γιατί οι άνδρες ασθενείς που μελέτησε ήταν τόσο απίθανο να διαγνωστούν με οστεοπόρωση, αλλά υποψιάζεται ότι συμβαίνει επειδή πολλοί γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας εξακολουθούν να συνδέουν τα αδύναμα οστά με τις γυναίκες. Αυτή είναι μια άποψη που ενισχύεται από ειδήσεις σχετικά με την οστεοπόρωση και τη διαφήμιση προϊόντων.

Δεν υπάρχουν ενιαίες οδηγίες για τους άνδρες

Ο Δρ Eric Orwoll του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον επισημαίνει ότι οι γιατροί δεν έχουν ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης στους άνδρες. Οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να βοηθήσουν καθώς περισσότεροι οργανισμοί αντιμετωπίζουν την ανδρική οστεοπόρωση. Το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι μια ειδική μορφή ακτινογραφίας που μετρά την οστική πυκνότητα. Η International Society for Clinical Densitometry έχει καθιερώσει κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν πότε πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο οστικής πυκνότητας άνδρες και γυναίκες ασθενείς. Οι άνδρες που έχουν σπάσει οστά από δυνάμεις χαμηλής πρόσκρουσης, όπως πτώση (τα λεγόμενα «κατάγματα ευθραυστότητας»), θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες της κοινωνίας. Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι άνδρες με κλινικούς παράγοντες κινδύνου για κάταγμα και οι άνδρες με ασθένεια ή πάθηση που σχετίζεται με χαμηλή οστική μάζα.

Η κοινωνία συνιστά τον έλεγχο οστικής πυκνότητας για όλους τους άνδρες άνω των 70 ετών — όπως και το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης — αν και ο Orwoll λέει ότι υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι ένα τέτοιο σαρωτικό μέτρο θα ήταν οικονομικά αποδοτικό. Το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης συνιστά την έναρξη θεραπείας όχι μόνο για άνδρες των οποίων η οστική πυκνότητα επιβεβαιώνει την οστεοπόρωση, αλλά και για άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω με χαμηλή οστική μάζα και κίνδυνο κατάγματος 10 ετών που σχετίζεται με την οστεοπόρωση 20 τοις εκατό ή περισσότερο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: