Υπερτριπλασιάστηκαν οι Τούρκοι πολίτες που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη Γερμανία

Κοινοποίηση:
turks_germany-630x400

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στη Γερμανία υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ 2019 και 2022, ανέφερε τη Δευτέρα 27/11 η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, επικαλούμενη στοιχεία της ομοσπονδιακής Αστυνομίας που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η γερμανική Αστυνομία, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που συνελήφθησαν να προσπαθούν να εισέλθουν στη Γερμανία χωρίς έγκυρο έγγραφο διαμονής ή ταξιδιωτικό έγγραφο από 2.077 το 2019, αυξήθηκε σε 9.094 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 338%.

Η γερμανική Αστυνομία σημείωσε ότι συνολικά 12.321 Τούρκοι πολίτες εισήλθαν παράνομα στη Γερμανία μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023 και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 20.000 μέχρι το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας ότι ο αριθμός θα δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019.

Η γερμανική Αστυνομία είπε ότι ο αριθμός των Τούρκων ανδρών που πιάνονται στα γερμανικά σύνορα είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι οι μισοί από τους παράνομους μετανάστες είναι μεταξύ 18 και 32 ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των παιδιών κάτω των 14 ετών μεταξύ των αφίξεων το 2023.

Ενώ το ποσοστό των παιδιών κάτω των 14 ετών μεταξύ των Τούρκων αιτούντων άσυλο κυμαινόταν μεταξύ 5% και 9% το 2022, φέτος το ποσοστό αναμένεται να πλησιάζει το 25%.

Ο δικηγόρος Dündar Kelloğlu, από μια μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται με πρόσφυγες στη Γερμανία, σημείωσε ότι στο παρελθόν, οι Τούρκοι άντρες έρχονταν στη Γερμανία χωρίς κατάλληλα έγγραφα, συνήθως λόγω του αντιληπτού κινδύνου στο σπίτι, και αν κατάφερναν να μείνουν, θα έφερναν και τις οικογένειες τους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο, και παρά τους κινδύνους, σημαντικός αριθμός ατόμων ξεκινά το ταξίδι με τις οικογένειές τους, ενίοτε και μικρά παιδιά.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν αναμένουν μείωση της παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη DW.

Ο Μουράτ Ερντογάν, ερευνητής μετανάστευσης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένες ομάδες στην Τουρκία προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω έλλειψης ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός μορφωμένων ατόμων στρέφεται στην παράτυπη μετανάστευση λόγω της αδυναμίας να αποκτήσουν βίζα για νόμιμη είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η DW ανέφερε επίσης, επικαλούμενη άτομα που συνελήφθησαν στα γερμανικά σύνορα τα τελευταία χρόνια, ότι οι πολίτες που προσπαθούν να έρθουν από την Τουρκία στη Γερμανία πληρώνουν στους λαθρεμπόρους ποσά που κυμαίνονται από 6.000 έως 10.000 ευρώ ανά άτομο.

Η γερμανική Αστυνομία είπε επίσης στη DW ότι οι βαλκανικές χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παράτυπη μετανάστευση προς τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι η δυνατότητα των Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν στη Σερβία χωρίς βίζα είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία.

Κάποιοι πρόσφυγες που μίλησαν στη DW είχαν επίσης αναφέρει ότι ταξίδευαν σε χώρες των Βαλκανίων μέσω λαθρέμπορων χωρίς βίζα και από εκεί εισήλθαν στη Γερμανία μέσω ξηράς.

Επιπλέον, τον περασμένο χρόνο, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένα άτομα που έλαβαν βίζα πληρώνοντας για να εργαστούν σε εταιρεία που υπάρχει μόνο στα χαρτιά στην Πολωνία, προσπάθησαν να μετακομίσουν και να μείνουν στη Γερμανία.

Συνολικά, πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που πιάστηκαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στη Γερμανία ήταν 91.986.

Η DW σημείωσε επίσης ότι κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών έφτασε τους 89.819.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, μετά την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας ξεκίνησε εκτεταμένη καταστολή σε μη πιστούς πολίτες με το πρόσχημα του αγώνα κατά του πραξικοπήματος.

Αυτοί οι άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν παράνομα τη χώρα μέσω των συνόρων του Αιγαίου ή του ποταμού Έβρου, επειδή τα διαβατήριά τους είχαν ακυρωθεί με μέτρα έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κυβέρνηση, ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.

Εκτός από αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, για μια καλύτερη ζωή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: